Atatürk Üniversitesinde '2. Robot Günleri'

ATUGEM tarafından düzenlenen etkinlikte, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri ralli yapan, futbol ve hokey oynayan, çizgi takip eden ve çeşitli hünerlere sahip robotlarıyla yarıştı

Güncel 3.05.2016 18:06:02 0
Atatürk Üniversitesinde

ERZURUM (AA) - Atatürk Üniversitesi Genç Mühendisler Teknoloji Kulübü (ATUGEM) tarafından bu yıl 2'ncisi düzenlenen 'Robot Günleri' etkinliği, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin yaptığı robotların mücadelelerine sahne oldu.

ATUGEM tarafından yıl içerisinde 16 okulda verilen robotik eğitimler sonrası, cep telefonu ile kumanda edilebilen araçlar üreten ortaokul, lise ve üniversite düzeyinde öğrenim gören 500 öğrenci, yaptıkları robotlarla ralli, futbol, hokey, çizgi izleme ve serbest kategorilerinde düzenlenen yarışmalarda mücadele etti.

Öğrenciler yarışmalarda, cep telefonları aracılığı ile komut verdikleri robotlarla Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde özel olarak hazırlanan pist ve sahalarda en iyi performansı sergilemeye çalıştı. Serbest kategoride ise algıladığı nesnelerin şeklini çizebilen, nesnelerin mesafesini belirleyebilen ve sese duyarlı robotlar hünerlerini sergiledi.

- 'Algıları yıkmak istedik'

ATUGEM Başkanı ve Proje Koordinatörü Ali Necip Nursoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Robot Günleri etkinliği ile insanlardaki 'Biz yapamayız Avrupa yapar, Batı, Doğu'dan üstündür' algısını kırmak amacında olduklarını ifade etti.

Yazılım ve robot teknolojisi gibi konularda ilgi ve becerileri küçük yaşta kazandırmak istediklerini, bu amaçla da okullarda yıl içinde etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Nursoy, şunları kaydetti:

'Obama'nın 2014'te bir açıklaması vardı, 'yazılım bilmeyen çocuk kalmasın' diye. Hatta öneminden bahsetmek için canlı yayında çıkıp bir kod yazmıştı. Şu anda bizim de Bilim, Sanayi ve Teknoloji ile Milli Eğitim bakanlıklarımızın ortak bir çalışması var. Türkiye'de daha önceden bu konuda bir çalışma yapılmadı. Bu konuda bir ilkiz. Yani çocukları eğitip böyle bir yarışmaya sokmak konusunda Türkiye'de bu kadar geniş çaplı bir proje yapılmadı. Amacımız, teknoloji ve robotun zor bir şey olmadığını, bunların yapılabilir olduğunu ve bunları onların yapılabileceğini göstermekti.

En basiti marketlere giriyoruz, ışıklar bizi görünce yanıyor, kapılar açılıyor. Nasıl yanıyor, bu sensörler nasıl çalışıyor, amacımız tamamen çocuklara bunları anlatmak. Kafalarına başka bir proje geldiği zaman bunların yapılabilirliğini sorguluyorlar, sistemleri nasıl olduğunu anlıyorlar ve bunun da farkına varıyorlar. 'Bakmakla görmek arasındaki farkı öğretiyoruz' diyebiliriz. Önceden kapının açıldığını biliyorlardı ama şimdi hem kapının açıldığını hem de nasıl açıldığını biliyorlar.'

Projede yaptığı robotla yarışan öğrencilerden İMKB Ortaokulu 6'ncı sınıf öğrencisi Dilara Sevinç, okullarında robot kursu etkinliği düzenlenerek, her pazar günü kurs yapıldığını söyledi.

Bu kurslarda trafik lambası, otomatik açılan kapı yaparak yazılım yapmayı öğrendiğini dile getiren Sevinç, 'Nasıl araba yapıldığını öğrenip, bilgisayardaki siteden çalışmalar yaptık ve tekerleklerin nasıl çalıştığını öğrendik. Sonra burada çizgi izleyen yarışmalarına katıldık. Bu projede bize, robot nasıl yapılır bunların eğitimlerini verdiler.' dedi.


Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °