Tarih: 04.05.2016 12:30

At arabası üretimini dekoratife dönüştürünce işleri açıldı

Facebook Twitter Linked-in

BALIKESİR (AA) - HAKAN FİRİK - SERHAT BUĞRA ŞENKÖKCÜ - Balıkesir'in Havran ilçesinde, yarım asırdır at arabası üreten ancak son yıllarda yeni sipariş alamayan 68 yaşındaki Ahmet Büken, dekoratif at arabası imalatına yönelince işleri açıldı.

Son yıllarda turistik tesis, büyük otel, mağaza ve çiftliklerden siparişler alan Büken, bu tür yerler için büyük ölçülerde dekoratif at arabaları, bunların minyatürleri, saman arabaları, ahşap el arabaları ve faytonlar yapıyor.

Yarım asırdır at arabası imal eden Ahmet Büken (68), AA muhabirine yaptığı açıklamada, at arabası imalatçılığının baba mesleği olduğunu, 11 yaşından itibaren bu işle uğraştığını söyledi.

Büken, derslerinin iyi olmasına rağmen okumadığını, çıraklığın daha cazip geldiğini belirterek, bu işi yapmaktan mutluluk duyduğunu ancak çırak bulamadığını dile getirdi.

Uzun zamandır yeni at arabası siparişi almadığı için mevcut at arabalarının onarımlarını yaptığını ifade eden Büken, son yıllarda dekoratif at arabaları, minyatür arabalar, saman araları, ahşap el arabaları ve fayton üretiminden para kazandığını anlattı.

- 'Minyatür at arabaları üretiyorum'

Büken, artık at arabalarının neredeyse piyasadan çekildiğini söyleyerek, 'Yıllardır yeni at arabası siparişi almadık. Artık, otel, restoran, çay bahçesi gibi yerlerde dekoratif eşya olarak kullanılmak üzere at arabaları ve minyatürlerini üretiyorum. Bu iş benim için eğlenceli. Hem zevk alıyorum hem de para kazanıyorum. Gençlere örnek olmaya çalışıyorum. İşi çabucak bırakıyorlar, eleman yetiştiremiyorum.' diye konuştu.

- 'Bu işi bölgede tek yapan ben kaldım'

Uzak ve yakın çevreden at arabası tamiratı için kendisine geldiklerini belirten Büken, şöyle konuştu:

'Demiri, ağacı, boyası, kaynağıyla bu apayrı bir meslektir. Eskiden at arabalarının boyasını, demir işçiliğini, kaynakçılığını, tekerleklerini ayrı ayrı dükkanlarda, ayrı ustalar yapardı. Bu dükkanda yalnızca at arabalarının ağaç kısmını bile eskiden biz 10 kişi çalışarak imal ederdik. Sürüm de azaldı. Artık tek başıma ağaç, demir ve tekerleklerini yapmaya çalışıyorum. Aslında yıllardır yeni at arabası yaptıran da yok. Bu işi bölgede tek yapan ben kaldım. Ülkemizde de birkaç kişi kalmıştır diye tahmin ediyorum. Bir at arabasının, demir montajı, boyası ve tekerlekleri dahil 2 ay yapım işi sürüyor. Şu anda minyatür bir fayton yapıyorum. Faytonumuzun atını da dut ağacından, kendim oymacılık ile yapıyorum.'

İmalatını yaptığı arabaların fiyatları hakkında da bilgi veren Büken, 'Minyatür arabanın ve atın büyüklüğüne göre fiyatları, 2 bin 500 ila 3 bin 500 lira arasında değişiyor. Gerçek bir at arabası ya da faytonun fiyatı 4 bin 500 liradan aşağı çıkmaz. Eski bir at arabasının yenileme çalışması da 2 bin lirayı bulabiliyor.' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —