İşletmelere Getirilen ?Loglama? Zorunluğu

İşletmelere Getirilen ?Loglama? Zorunluğu

Layer Sistem yöneticilerinden Yahya Tekeli, yapılan düzenlemeler neticesinde tüm işletmelere internet üzerinden yapılan erişimlerini loglama yükümlülüğü getirildiğini söyledi.

Layer Sistem yöneticilerinden Yahya Tekeli, yapılan düzenlemeler neticesinde tüm işletmelere internet üzerinden yapılan erişimlerini loglama yükümlülüğü getirildiğini söyledi.
Tüm işletmelere internet üzerinden yaptıkları erişimleri loglama yükümlülüğü getirildiğini ifade eden Layer Sistem yöneticilerinden Yahya Tekeli, log hizmetinin ne olduğu ve nasıl işlediği hakkında detaylı bilgi verdi.
Layer Sistem yöneticilerinden Yahya Tekeli, 5651 sayılı ?İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun? ile yapılan düzenlemeler neticesinde tüm işletmelere internet üzerinden yapılan erişimlerini loglama yükümlülüğü getirildiğini ifade ederek, ?Biz de bu süreçte tüm işletmeler için uygun olabilecek bir çözüm geliştirdik. Şirket olarak günümüzde ?Butik Cloud? ve ?Butik Yazılım? olarak nitelendirilen özel barındırma ve özel yazılım hizmetleri sunuyoruz. Bu kapsamda değerlendirildiğinde özel bir yazılım ağı içerisinde loglama hizmeti sağlamamızın da gerekli olduğunu düşünerek dinamik yazılım ve network ekibimizin ortak çalışmasıyla bu hizmetimizi geliştirdik? dedi.
LOG HİZMETİ NEDİR?
Hizmet hakkında bilgi veren Tekeli, ?Bu hizmet bir işletmenin tüm çalışanları ve konuklarının işletmenin internet bağlantısını kullanırken erişim sağladıkları web siteleri ve internet uygulamalarının kaydının tutulmasını sağlıyor. Ancak burada bir yanlış anlamayı ortadan kaldırmak gerekir. Kayıt altında tutulma işlemi bilgisayarların özel MAC adresleri (bilgisayarın parmak izi diyebiliriz) ve erişim sağlanan sitenin IP adresi şeklindeki bilgilerle yapılıyor. Yani kişilerin isimleriyle ve onların özel bilgileri ile yapılan bir loglama değil. Özetle kişisel haklara karşı yapılan bir uygulama değildir, yasa ile belirlenen çerçeve dışına kesinlikle çıkılmıyor.
Geçiş işlemleri ise son derece basit. Hizmeti kullanmak isteyen müşteri internet erişimini sağladığı cihaz üzerinde, ufak bir ayarlama yapıyor. Bu ayarlama da internet trafiği bilgilerini bizim platformumuza yönlendiriyor. Bu aşamadan sonra kullanım başlıyor. Bu işlemi tamamlamak adına bir bilgi işlem uzmanı olmayan ve/veya bilgisi olmayan işletmeler içinde uzmanlarımız devreye girerek onları yönlendiriyor veya uzaktan erişim sağlayarak onlar için bu düzenlemeyi ücretsiz olarak yapabiliyorlar? ifadelerini kullandı.
Loglama işlemini şirketler adına bulut platform üzerinden sağladıklarını ifade eden Tekeli, ?Bu hizmet kapsamında çok düşük maliyetler ve ekstra hiçbir donanım maliyeti olmadan yasaya uygun loglama hizmeti veriyoruz. Bulut tabanlı olarak sunduğumuz bu hizmetimizde müşterilerimiz tüm işlemlerini online olarak panelleri üzerinden takip edebildiği gibi, TÜBİTAK Zaman Damgası ile damgalanmış log dosyalarına erişim sağlayabiliyorlar? diye konuştu.
LOG HİZMETİNİN AVANTAJLARI
Layer LOG Hizmetinin avantajlarını anlatan Yahya Tekeli, ?Sunduğumuz Layer LOG hizmetimiz ile müşterilerimiz yasal yükümlülüklerini yerine getiriyorlar. Hizmet fiyatlandırmasındaki avantajlarımız ise çok büyük. Standart loglama çözümlerinde maliyetler binlerce doları bulurken bizde müşterilerimiz %90 a varan oranlarda tasarruf sağlayabiliyorlar. Bu tasarruf oranı da ekstra hiçbir donanıma ihtiyaç duymamamızdan kaynaklanıyor. Satın alıyor ve mevcut internet erişimi sağlayan cihazınızda küçük bir ayar ile kullanmaya başlıyorlar? ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE?DE KULLANIM ORANI VE YAYGINLIĞI NEDİR?
Türkiye?de bu hizmetin kullanım oranı ve yaygınlığını anlatan Tekeli, ?Loglama uygulamaları ülkemizde yasanın çıkarılmasına kadar yalnızca büyük ölçekli firmalar tarafından erişimlerin kontrol altında tutulması amacıyla kullanılıyordu. Ancak yasa sonrasında küçük/orta/büyük işletmelerin tamamı bu uygulamaya geçmeye çalışıyor. Bu nedenle oldukça yüksek bir potansiyele sahip diyebiliriz? dedi.
FİYAT VE KULLANIM SÜRELERİ
?Şirketlerinin fiyat ve kullanım süreleri hakkında da bilgi veren Tekeli, şunları kaydetti, ?Hizmetimizin fiyatları biraz önce de bahsettiğimiz gibi oldukça ekonomik. Son derece basit tek bir fiyatlandırmamız var. Karmaşık paketler olmadan 1 GB veri saklama, TÜBİTAK Zaman Damgası ve 1 yıllık arşivleme dahil aylık 50 TL KDV dahil şeklinde. Veri hacmi daha büyük olan müşterilerimiz için de ekstra satın alabilecekleri her 1 GB veri aylık 25 TL KDV dahil olarak sunuyoruz. Burada elbette çok büyük verilere sahip müşterilerimiz de olabileceği düşüncesiyle bazı indirim kriterlerimiz de mevcut. 5 GB tan büyük veriler için yüzde 20 ye varan indirim oranları sunuyoruz. Hizmetimiz sunduğumuz yönetim paneli üzerinden ölçeklenebilir bir platformdur. Müşterilerimize aylık olarak ödemelerini yapmalarını ve yüksek maliyetler yerine kullandıkları kadar ödeme yapmalarını sağlıyoruz. Yani ilk ayında 3 GB veri gönderen bir müşterimiz ilk ay için 50 TL (paket)+25 TL (ek 1 GB)+25 TL (Ek 1 GB) = 100 TL şeklinde ödeme yaparken, aynı müşterimiz ikinci ayında 1 GB veri gönderirse 50 TL ödeme yapıyor. Böylece değişken yapılarda sabit ve yüksek fiyatlandırma yapmıyoruz.?