Meslek Seçerken Bugüne Değil 30 Yıl Sonraya Bakın

Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, meslek seçerken 30 yıl sonrasına bakarak tercih yapılması gerektiğini söyledi.

Eğitim 5.05.2016 12:37:43 0
Meslek Seçerken Bugüne Değil 30 Yıl Sonraya Bakın
Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, meslek seçerken 30 yıl sonrasına bakarak tercih yapılması gerektiğini söyledi.
Yedi farklı fakülteden mezun olan Uğurlular, bugün Uğur Liselerinde eğitim gören Uğur Okulları öğrencileri ile yaklaşık 2 saat boyunca ?Bugünün mesleği ile geleceğin sorunlarına çözüm üretilmesinihedefleyen? bir workshop gerçekleştirdi. ?Job Show? adı verilen proje kapsamında öğrenciler seçmek istedikleri fakülte hakkında bilgi alırken, interaktif çalışmalar hayata geçirdi.
Projenin hedefi, meslek seçiminin ne kadar önemli olduğunu öğrencilere anlatmak. Proje sayesinde öğrenciler, seçilen meslekler sayesinde gelecektehangi sorunların çözümünün sağlanabileceği, nasıl fark yaratılabileceği ve geleceğe nasıl değer katılabileceğini bugünden öğreniyor.
?AMACIMIZ ÖĞRENCİLERE MESLEKLERİN 30 YIL SONRASINI GÖSTERMEK?
4. endüstri devriminde teknolojinin hızla ilerlediğini söyleyen Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, ? Job Show projesi iki aşamadan oluşuyor. Birinci ve en önemli aşamada amaç teknolojinin inanılmaz bir hızlı geliştiği ve tüm meslekleri etkilediği dönemde öğrencilere aslında 30 yıl sonrasını gösterebilmekti. Öğrencilere ?dün aldığınız kararlara dikkat edin çünkü 30 yıl sonra bu kararlar geçerliliğini yitirebilir? dedik. Bunu söylerken de mümkün olduğunca 4-5 yıl önce aynı sıralarda oturan Uğur Okulları mezunlarıyla bir araya getirdik?. Dedi.
?BUGÜNÜN MESLEKLERİNİN YÜZDE 65?İ, OTUZ YIL SONRA YOK OLACAK?
Nazik Kösegil, öğrencilerin meslek tercihi yaparken mümkün olduğunca 20-30 yıl sonrasını hayal etmeleri gerektiğini belirtti.
Programda örnekler vererek teknolojik gelişmelerle birlikte öğrencilere mesleklerin geleceğini anlattıklarını vurgulayan Kösegil, ?Öğrenciler bugün seçtikleri meslekleri 30 yıl sonra da yapmaya devam edecekler. Birçok öğrencimiz mesleklerin sadece bölümlerden ve üniversite derslerinden ibaret olmadığını bir çalışma ve yaşam alanı olduğunu anladılar. Öğrenciler ne yazık ki bu devrimin farkında değil. Bugünkü programda somut olarak mesleklerinin karşılığını gördüler ve proje ciddi anlamda bir başarıyla sonuçlanmış oldu. Amerika?da yapılan araştırmalara göre bugün meslek olarak belirlediğimiz mesleklerin yüzde 65?i geçerliliğini yitirecek? dedi.
?SOSYAL MEDYA YÖNETİCİLİĞİNDE CİDDİ ELEMAN AÇIĞI VAR?
Sosyal medyanın yöneticiliğinin on beş yıl önce olmadığını ama bugünlerde revaçta olduğunu dile getiren Kösegil, ?Bundan bir on beş yıl öncesine baktığımız zaman hiç adını duymadığımız meslekler bugün ciddi anlamda yer buluyor. Örneğin sosyal medya yöneticiliği, on beş yıl önce sosyal medya olmadığı için bunun yöneticiliği de yoktu. Ama bugün potansiyeli yüksek olan bir bölüm. Artık tıpta biyonik organlar üretiliyor. İnsan emeğinin dayalı olduğu mesleklerin yerine robotların gelmesiyle birlikte insanın iş dünyasındaki yeri değişiyor. Bu yüzden bugün kariyer belirlerken mutlaka otuz yıl sonrasına bakmak gerekiyor. Öğrenciler otuz yıl sonra kaybolmayacak, yeni mesleklere yönelsinler? açıklamalarında bulundu.
?PROGRAM BENİM İÇİN FAYDALI OLDU?
Üniversitede Uluslararası İlişkiler okuyup diplomat olmak isteyen on birinci sınıf öğrencisi Busem Toraman, ?Uluslararası ilişkiler okumak istiyorum çünkü bunun geleceğin mesleği olduğunu, kendimin de bu alana yatkın olduğumu düşünüyorum. Bölümden mezun olduktan sonra diplomat olmayı hedefliyorum. Diplomat olursam konsolosluklarda, bakanlıklarda çalışabilirim. Bugün bize bununla ilgili seminer verildi. Bu seminerin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Gelecekte yapacağım mesleğimle ilgili bana bir takım slâytlar gösterildi. Zaten mesleğimle ilgili araştırmalarda yapıyordum. Mesleğimin, dünyanın merkezinde, parasal yönden ve devletler açısından önemli olacağını düşünüyorum? dedi.
?İNSANLARA HUZURLU EVLER İNŞA ETMEK İSTİYORUM?
İç mimar olmak istediğini söyleyen on birinci sınıf öğrencisi Ani Takıcı, ?İç mimarlığı düşünmemin temel sebebi yaratıcılıkla ilgili bir iş hedefliyor olmam. Yaratıcığımı katarak insanlara huzurlu evler inşa etmek istiyorum. Bundan dolayı Job Show programına katıldım. Bu program sayesinde kafamda isteklerimi netleştirdim, üniversitede nelerle karşılaşacağım konusunda bilgi edindim. Gelecekte insanların nefes aldığı alanlar daha da daralacak, dar alanları huzura kavuşturmak için iç mimarlık daha da kıymetli olacaktır diye tahmin ediyorum? şeklinde konuştu.

Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °