CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

'Esnek çalışma yasasının, iş güvencesini daha da aşındıracağı, çalışanın kaderini tamamen piyasanın insafına terk edeceği ve emek örgütlenmesini daha da zorlaştıracağı açıktır. Unutulmamalıdır ki; güvence ile desteklenmeyen

Güncel 15.02.2016 16:24:02 0
CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke:

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, 'Esnek çalışma yasasının, iş güvencesini daha da aşındıracağı, çalışanın kaderini tamamen piyasanın insafına terk edeceği ve emek örgütlenmesini daha da zorlaştıracağı açıktır. Unutulmamalıdır ki; güvence ile desteklenmeyen esneklik, emek sömürüsünü arttırır ve iş gücü piyasasının yapısal sorunlarını da çözmek şöyle dursun, daha da derinleştirir' ifadesini kullandı.

Böke, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, 2015 Kasım ayı işsizlik oranının yüzde 10.4 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Genç işsizliğin, yüzde 18.6 seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Böke, buna göre, iş gücüne dahil her beş gençten birinin işsiz olduğu bildirdi.

Kadınların, yüzde 31.6'lık iş gücüne katılım oranının, erkeklerin iş gücüne katılım oranının yarısından az olduğuna dikkati çeken Böke, şöyle devam etti:

'Küresel ekonomide rekabet edebilmenin ve kalkınmanın en önemli gereklerinden olan kadınların iş gücüne katılımında ne yazık ki, dünya ortalamasının çok gerisinde kalmaya devam etmekteyiz. Dünyada her 10 kadından 5'i iş gücüne dahil olurken, Türkiye'de her 10 kadından sadece 3'ü iş gücüne dahil olmaktadır.'

Böke, iktidarın 14 yılına bakıldığında, ekonomi reçetelerinin, işsizlik sorununu çözme konusunda büyük bir başarısızlığa uğradığının görüldüğünü iddia etti. Böke, AK Parti'nin, üretim ekonomisine geçişi mümkün kılacak reformlar yerine, kolayı seçtiğini, bir rant ekonomisi inşa ederek vasata razı olduğunu savundu.

İktidarın, iş gücü piyasasının yapısal sorunlarını çözme konusunda da aynı kolaycılıkta ısrar ettiğini ileri süren Böke, şu ifadeleri kullandı:

'Esnek çalışma adı altında, 'geçici istihdam' modelleri Türkiye'de uygulanmaya çalışılarak, yapısal sorunlar geçici, yamalı bohça misali çözümlerle ötelenmeye çalışılmaktadır. Esnek çalışma yasasının amacı kayıt dışı istihdamı azaltmak, toplam işsizliği ve genç işsizliği düşürmek, kadınların iş gücüne katılımını artırmak olarak yansıtılmaktadır. Ancak, söz konusu yasanın satır araları okunduğunda ve geçici istihdam iş piyasasının diğer göstergeleriyle birlikte analiz edildiğinde, anılan yasanın tam aksi sonuçlar üreteceği, iş güvencesini daha da aşındıracağı, çalışanın kaderini tamamen piyasanın insafına terk edeceği ve AKP iktidarının neoliberal, piyasacı politikalarıyla zaten aşındırılan emek örgütlenmesini daha da zorlaştıracağı açıktır. Unutulmamalıdır ki; güvence ile desteklenmeyen esneklik, emek sömürüsünü artırır ve iş gücü piyasasının yapısal sorunlarını da çözmek şöyle dursun, daha da derinleştirir.'

- 'Yeni kalkınma hamlesine ihtiyaç var'

Geçici istihdamın, işsizlik sorununa çözüm olmayacağını belirten Böke, 'esnek çalışma' tasarısına göre, emekçilerin izin ve ikramiye haklarının olmayacağını, grev haklarının ellerinden alınacağını, fazla mesai için hiçbir ücret talep edilemeyeceğini ve işe iade davası açılamayacağını öne sürdü.

Böke, erkek çalışanların tercih edilmesini teşvik eden düzenlemedeki, 'makul bir neden olmadan geçici işçilere, kadrolu işçilerden farklı ücret ve haklar verilemeyeceği' ifadesinin, emekçilerin haklarının gasp edilmesinin yolunun açacağını savundu.

Türkiye'nin CHP'nin ortaya koyduğu yeni kalkınma halesine, eğitim ve teknoloji reformlarına dayanan bir üretim modeline ihtiyaç duyduğunu ifade eden Böke, ekonomik problemlerin çözümü için, iktidarın vasat ve yanlış ekonomik modelinin terk edilerek, yüksek katma değerli üretime dayanan yeni ve bütüncül bir modelin derhal uygulamaya konulması gerektiğini kaydetti.


Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °