Hatay'da yöresel lezzet şovu

 Hatay

Hatay'da gerçekleştirilen ''Antakya'da Hatay'ı Keşfet'' etkinliği kapsamında düzenlenen Gastronomi Fuarı'nda kentin yöresel yemekleri tanıtıldı

HATAY (AA) - Hatay'da ''Antakya'yı Hatay'da Keşfet'' etkinliği kapsamında düzenlenen Gastronomi Fuarı'nda, kentteki yöresel lezzetler sunuldu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) ve Hürriyet gazetesinin işbirliğiyle Antakya'da bir otelde 'Antakya'yı Hatay'da Keşfet' konulu etkinlik düzenlendi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, etkinlikte yaptığı konuşmada, kentte 600'ün üzerinde yemek çeşidi olduğunu söyledi. Hatay'ın tarihte 13 medeniyete ev sahipliği yaptığını, burada üç semavi din ve altı mezhebin bir arada bulunduğunu anlatan Savaş, kentte ne din ne de mezhep kavgası yaşandığını vurguladı.

'Ortadoğu'daki kardeş kavgasının Hatay'ı son yıllarda ekonomik, sosyolojik olarak aşağıya çektiğini' söyleyen Savaş, şöyle konuştu:

''Ortadoğu'da her atılan mermi ve top Hatay'ın bağrına atılmış gibi aksettirildi. Kentteki çok ufak kıvılcımlar sanki bomba gibi aksettirildi. Bu konuda biraz sitemimiz var. Hatay bunu hak etmiyor. Londra'da da Paris'te de Ankara'da da bomba patlayabiliyor. Hatay'da 24 saat hem kadının hem erkeğin istediği yere tek başına gidebileceği bir asayiş ortamımız var. Bizim ne Suriyelilerle ne de kendi aramızda herhangi bir sıkıntımız olmadı. Yetkililerin de bize sevgiyle bakmasını istiyoruz.

Lojistik sektöründe 11 binin üzerinde tırımız vardı. Şu anda 2 bin 500 civarında can çekişiyor. Suriye üzerinden 15 ülkeye hububat, yaş meyve-sebze, filtre ihracatımız vardı, sıfıra yaklaşmış durumda. İş adamlarımız kredi noktasında sıkıntı çekmekte. İş dünyamız problem yaşamakta. 5 yıl önce Uzun Çarşı'ya günde 750 bin dolar para giriyordu, şimdi 50 bin dolara düştü. Bunlar için ağlayıp sızlanmıyoruz. Gelecek aydınlık ve sağlıklı günler için yetkililerden ilgi ve teşvik verilmesini istiyoruz.''

- 'Tanıtıma destek vermeye hazırız'

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da her yörenin bir mutfağı olduğunu belirterek, Hatay'ın yemek çeşitliliği açısından önemli bir yer olduğuna işaret etti.

Kent olarak mütevazi olunmaması gerektiğini söyleyen Ulusoy, bu zenginliğin bilinmesini ve iftihar edilmesini istedi. Hatay'ın yemeklerinin tanıtımı konusunda çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Ulusoy, bu konuda destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Hatay'ın bir günde gezilecek bir yer olmadığını söyleyen Ulusoy, 2016 İnanç Sempozyumunu Konya'da yapacaklarını, 2017'de ise Hatay'da yapılmasını istediklerini belirtti.

Ulusoy, Avrupa Birliği ülkelerine Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebilmeleri konusunda ''Vizeler kalkacakmış. Vizelerin konulması yanlıştı. Türkiye bunu hak etmemişti. İnanıyorum ki gün gelecek ekonomisiyle, siyasetiyle güçlü bir Türkiye, vize koyacak bir ülke olacaktır.'' görüşünü dile getirdi.

- 'Hatay, farklılıkları özümseyen bir coğrafyanın adı'

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin de Hatay'ın son yıllarda ülke gündeminde ön plana çıkan bir kent olduğunu söyledi.

Hatay'ın tarihi ve kültürel miras açısından herkesin başını döndürdüğünü ifade eden Ergin, ''Hatay farklılıklardan bir çatışma alanı değil, zenginlik olarak bu farklılıkları özümseyen bir coğrafyanın adı. Farklı dinlerin, mezheplerin el ele tutuşabileceklerini, barış içerisinde yaşayabileceklerini gösteren bir model sunuyor. Buranın huzuru, barışı, başarısı bütün Türkiye için özel bir önem arz ediyor. Hatay'ın barışı, başarısı bütün Türkiye'de toplumsal barışın korunması açısından da bir güvence oluşturuyor.'' diye konuştu.

Kentin son dönemde gündeme gelmesinin bir nedeninin Suriye'deki savaş olduğuna işaret eden Ergin, Hatay'ın 2011'den bu yana sürmekte olan savaşın en çok etkilediği illerden biri olduğunu kaydetti.

Hatay'da 400 bin civarında mülteci bulunduğunu, bunların 20 bininin kamplarda barındığını anlatan Ergin, ''Türkiye'nin mültecilere sahip çıkma, koruma anlamında sergilediği örnek davranışta, Türkiye'nin bu insanlık sınavından alnının akıyla çıkmasında Hatay da üzerine düşeni fazlasıyla yapmış bulunuyor.'' dedi.

Ergin, tarihi ve doğal zenginlikleriyle mutfağı yan yana getirildiğinde kentin kültür turizmi açısından muazzam bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla burada bulunduklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından kente özgü yemekler tanıtılarak görsel şovlar sunuldu ve katılımcılara yöresel lezzetler ikram edildi.