Tarih: 06.05.2016 13:07
Tırnak Yeme Alışkanlığı Duygusal Kökenli Sorun
Tırnak yeme alışkanlığının duygusal kökenli olduğunu belirten Psikolog Kübra Nur Kesen, ?Bu davranışın altında güvensizlik duygusu yatıyor. Aşırı baskı, özgüven sorunu, ailenin sürekli eleştirmesi, anne baba arasındaki geçimsizlik, şiddetli kavgalar tırnak yemenin altında yatan nedenler? dedi.
Küçükçekmece Belediyesi tarafından Cennet Kültür ve Sanat Merkezi?nde gerçekleştirilen ?Tırnak Yeme ve Parmak Emme? konulu söyleşide psikolog Kübra Nur Kesen, Küçükçekmecelilerle bir araya geldi. Söyleşide, pek çok kişinin engel olamadığı tırnak yeme davranışının özellikle çocukların yüzde 33?ünde görüldüğünü belirten Kesen, bu durumun duygusal kökenli olduğunu ifade etti.
?TIRNAK YEME DAVRANIŞ BOZUKLUĞUDUR?
Tırnak yemeyi davranış bozukluğu olarak tanımlayan Kübra Nur Kesen, ?Tırnak yeme çocuklarda, 3-4 yaşında başlıyor. Bu davranışın altında güvensizlik duygusu yatıyor. Aşırı baskı, özgüven sorunu, ailenin sürekli eleştirmesi, anne baba arasındaki geçimsizlik, şiddetli kavgalar tırnak yemenin altında yatan nedenler. Okul öncesi dönemde 0-2 yaşındaki çocuklar her şeyi ağzına götürür. Sonrasında bunun yerini tırnak yeme alabilir. Okul döneminde ise uyum ve arkadaş sorunundan kaynaklı olarak çocuklar tırnaklarını yiyebilir? diyerek, bu davranışı değiştirmek için profesyonel bir destek almak gerektiğine dikkat çekti.
?PARMAK EMME 5-6 YAŞA KADAR NORMAL BİR DAVRANIŞ?
Psikolog Kesen, bebeklerde parmak emmenin genelde 3-4 yaşına kadar görüldüğünü belirterek, bu durumun bebeklerin anne karnından itibaren emme refleksiyle doğmasından kaynaklı olduğunu söyledi. Kesen, parmak emmenin belli bir yaşa kadar normal bir davranış olduğunu dile getirdiği söyleşide, ?Bir yaş çocuklarının hemen hepsi parmağını emer. En geç, 5-6 yaşına kadar bunun bir zararı yok. Sonrasında dişlerde deformasyon meydana gelebilir. Anne babalar, çocuklarına sabırla yaklaşıp, onu eleştirmeden, bu davranışının hoş olmadığını anlatarak onları bu davranıştan uzaklaştırabilir? diye konuştu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —