Azerbaycan'da Şuşa şehitleri anıldı

Azerbaycan

Dağlık Karabağ'ın sembolü Şuşa şehrinin Ermeniler tarafından işgalinin 24. yılında, şehitler Bakü'de düzenlenen törende yad edildi

BAKÜ (AA) - Azerbaycan'ın önemli bölgelerinden ve Dağlık Karabağ'ın sembolü Şuşa şehrinin Ermeniler tarafından işgalinin 24. yılında, şehitler Bakü'de düzenlenen törende anıldı.

Ermeni işgalinde yakınlarını kaybeden ve topraklarından göç etmek zorunda kalan Şuşalılar, şehitleri anmak için Bakü Şehitler Hıyabanı'nda buluştu.

Anma törenine katılan Şuşa Valisi, Karabağlı milletvekilleri ve binlerce vatandaş, şehit mezarlarını ziyaret ettikten sonra Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk bıraktı.

Şuşa Valisi Bayram Seferov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 2-5 Nisan'da Dağlık Karabağ'daki çatışmalara değinerek tüm dünyanın Azerbaycan askerinin gücünü gördüğü belirtti.

Azerbaycan askerinin ve ordunun toprakları işgalden kurtarma gücünde olduğunu söyleyen Seferov, 'Cumhurbaşkanımız barış politikası yürütüyor. Biz de onun siyasetini destekliyoruz. Er ya da geç topraklarımızı işgalden kurtaracağız' dedi.

Dağlık Karabağ'da yaşayan Ermenilere çağrıda bulunan Seferov, 'Biz yıllarca Ermenilerle yaşadık. Azerbaycan halkı ve devleti onların güvenliğine teminat veriyor. Dağlık Karabağ'a en yüksek statü verilecektir. Fakat bugün Ermeni halkı oradaki sözde rejimden korkuyor. Korkmasınlar. Azerbaycan onları her zaman kabul edecek' diye konuştu.

- 'Topraklarımızı Ermenilere vermeyeceğiz'

Şehitliği ziyaret eden Şuşalı Muzaffer Babayev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 yıldır topraklarından ayrı kaldığını söyledi. Şuşa'nın tarihi Azerbaycan toprağı olduğunu belirten Babayev, '24 yıldır annemin mezarını ziyaret edemiyorum. Fakat er ya da geç topraklarımıza geri döneceğiz. Biz Karabağlılar, kanımızın son damlasına kadar savaşmak zorunda kalsak da topraklarımızı Ermenilere vermeyeceğiz' dedi.

Vesile Halilova isimli Şuşalı, orduya ve cumhurbaşkanına güvendiklerini, doğdukları Şuşa'ya yakın zamanlarda kavuşacaklarına emin olduğunu söyledi. Halilova, 'Bizim başkasının toprağında gözümüz yok. Kendi toprağımızın ise bir karışını bile başkasına vermeyeceğiz. Fakat savaş istemiyoruz. Sorunun barış yoluyla çözülmesini istiyoruz. Umarım karşı taraf hatasını anlar ve kendine ait olmayanı geri verir. Aksi halde son sözü başkomutanımız ve ordumuz söyleyecek' ifadesini kullandı.

- Şuşa'nın işgali

Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ ve çevre illerde hak iddia eden Ermeniler, 1991'de başlattıkları saldırılarla Hankendi'yi, 1992'de de Hocalı ve Şuşa'yı işgal etti. Şuşa'yı, Laçın, Hocavend, Kelbecer, Ağdere, Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi.

Şuşa'nın savunmasında 480 Azerbaycanlı hayatını kaybetti, 600 kişi yaralandı, çok sayıda kişi esir alındı veya kayboldu. Esir düşen Azerbaycanlılardan 68'inin akıbeti bugüne kadar belirlenemedi.

İşgal, Azerbaycan ekonomisini büyük kayba uğrattı. Binlerce kişi topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Azerbaycanlılara ait yaklaşık 300 tarihi anıt tahrip edildi.