Anadolu kültürü 'Sanat Kütüphaneleri' ile yaşatılacak

 Anadolu kültürü

Adıyaman'da TÜBİTAK destekli projeyle okulların kütüphanelerinde Anadolu kadınının geleneksel kıyafetleri, mutfak ve tarım aletleri ile tarihi alanların maketlerinin bulunduğu 'Sanat Köşesi' açılacak Proje sorumlusu öğretmen Akdoğan:

ADIYAMAN (AA) - HAKAN FURKAN - Adıyaman'da TÜBİTAK desteğiyle yürütülen 'Sanat Kütüphanesi' projesiyle unutulmaya yüz tutmuş Anadolu gelenekleri, kadınların kıyafetleri, mutfak ve tarım aletleri ile tarihi alanların maketleri, okullarda kurulacak sanat köşeleriyle yeni nesle aktarılacak.

Yavuz Selim Ortaokulu öğretmenlerinden Zarife Akdoğan ve öğrencilerinin TÜBİTAK işbirliği ile hazırladığı proje kapsamında, Adıyaman'daki tüm okullarda 'sanat köşesi' kurulacak.

Unutulmaya yüz tutmuş Anadolu kültürünün tüm unsurlarının, kentin ve bölgenin yöresel kıyafetlerinin, mutfak ve tarım aletlerinin, tarihi mekanların maketlerinin yer alması planlanan sanat köşeleri ile yeni nesle tarih bilinci kazandırılması ve Anadolu kültürünün tanıtılması planlanıyor.

Sanat köşesinin ilki Yavuz Selim Ortaokulu'nda oluşturuldu. Proje danışmanı öğretmen Zarife Akdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kültürel zenginlikleri genç kuşaklara aktarabilmek için böyle bir proje geliştirdiğini anlattı.

Sanatsal etkinlikleri yoğun olan coğrafyada, bu güzelliklerin genç nesillere aktarılması gerektiğine inandığını vurgulayan Akdoğan, 'Kütüphanelerimizde sadece yazılı kaynaklarla değil, görsel objeler ile de bilgiye ulaşılabileceğini anlatmak istiyoruz. Her okulda böyle bir kütüphane inşa ederek, objelerin ders içi etkinliklerde kullanılmasını sağlayarak, daha verimli, daha etkili derslerin yapılmasını sağlayacağız. Bu şekilde kültürümüzü de gelecek kuşaklara aktarmış olacağız.' diye konuştu.

Oluşturacakları sanat köşelerinde Anadolu'nun tüm kültürel ve tarihi izlerinin görülebileceğini ifade eden Akdoğan, böylece bunların yeni nesle aktarılabileceğini kaydetti.

- 'Her eve lazım'

Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu da kütüphanelerin genel amacının insanların kültürünü genişletmek olduğuna işaret etti.

Bilgiye, yazılı materyallerin yanı sıra görsel objelerle de ulaşılabileceğini belirten Kutlu, geçmişte kullanılan ancak günümüzde unutulan ürünlerin, kıyafetlerin, yaşamların nasıl olduğunu yeni nesillere aktarmak için böyle bir projenin önemli olduğunu ifade etti. Kutlu, 'Ben bu tür bir köşenin faydalı olacağına inanıyorum. Böyle bir kütüphane aslında her eve lazım. Belediye olarak böyle bir çalışmayı biz de destekleriz.' dedi.

Adıyaman Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Kazım Çoban ise bu tür çalışmaların desteklenmesinin önemine değindi.

Çocukların okullarında çok güzel bir sanat köşesi hazırladıklarını belirten Çoban, 'Anadolu kültürünü okullarda tanıtmak bizim için çok önemli. Bu çocuklarımızın yaptığı çalışma, kültürümüzü anlatmaya ışık oluyor.' şeklinde konuştu.