Türk ve Rumen seramik sanatçıları ile üniversite öğrencileri, Osmanlı'nın kültürel miraslarından biri olan 'eli belinde' motifini, ortaklaşa yaptıkları seramik esere yansıttı 'Eli belinde' motifinin estetik bir biçimde aktarıldığı
İSTANBUL (AA) - Türk ve Rumen seramik sanatçıları ile üniversite öğrencileri, Osmanlı'nın kültürel miraslarından biri olan 'eli belinde' motifini, ortaklaşa yaptıkları seramik esere yansıttı.
Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, İstanbul Üniversitesi (İÜ), İstanbul Dimitrie Cantemir Kültür Merkezi, Bükreş Ulusal Sanat Üniversitesi ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi iş birliği ile hayata geçirilen 'Eli belinde-Maini pe Şolduri' projesi, Türk ve Rumen sanatçılar ile ve üniversite öğrencilerini bir araya getirdi.
Proje kapsamında hazırlanan ve İÜ Rektörlüğü giriş katında 3 hafta boyunca sanatseverlerle buluşan 'Eli Belinde Seramik Sergisi', Vezneciler metro istasyonunda kalıcı olarak sergilenmeye başlandı.
Seramik sanatçısı Yıldız İbram'ın sahibi olduğu projenin yöneticiliğini İÜ Rektör Danışmanı ve İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Prof. Dr. Ergün Yolcu, koordinatörlüğünü İÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (TBMYO) El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Özlem Özer Tuğal üstlendi.
Romanya ve Türkiye arasında ortak kültürel değerleri tanıtmayı ve her iki ülkedeki sanatçılarla öğrencileri bir araya getirerek, 'eli belinde' motifinin estetik bir biçimde aktarılmasını sağlamayı amaçlayan projeye ilişkin değerlendirmede bulunan seramik sanatçısı Yıldız İbram, çocukluğundan beri Osmanlı'nın bıraktığı izlerin peşinden gittiğini belirtti.
Eli belinde motifinin, Osmanlı kültürünün Romanya'da bıraktığı izlerin çok önemlilerinden biri olduğunu ifade eden İbram, şu bilgileri aktardı:
'Osmanlı'nın zamanında Romanya'ya gönderdiği halı ve kilimler halen tarihi kiliselerde çok özel yerlerde sergilenir. Çocukluk dönemimde kilise ziyaretim sırasında onları görüp çok etkilenmiştim. Daha sonra bir yerde kalıcı olması için bir çalışma yapacağımın temennisinde bulunmuştum. Aslında proje böyle gelişti. Özlem Özer Tuğal ile iki yıl proje üzerinde çalıştık. İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ergün Yolcu'nun katkılarıyla projeyi hayata geçirme fırsatı bulduk. Projede 11'i Türkiye'den 11'i Romanya'dan 22 sanatçı ve öğrenci görev aldı.'
- 'Eli belinde analık ve doğurganlığın simgesi'
İbram, projeyi neden 'eli belinde' olarak adlandırdıklarını ise şöyle ifade etti:
'Eli belinde, neolitik dönemden kalma ve kazılarda bulunmuş birçok heykelciğin yansıttığı bir form. Kültürümüzde ve Romanya kültüründe ortak kullanılan bir motif. Dişiliğin simgesi olan bu motif, sadece analık ve doğurganlığı değil, aynı zamanda uğur, bereket, kısmet, mutluluk ve neşeyi de sembolize ediyor. Projenin başında üç boyutlu heykelcikler yapmayı planladık. Başlangıçta düşündüğümüz üç boyutlu heykelciklerin bir yerde uygulanması bakımından uygun bir obje haline nasıl getirilir diye düşündük. Her bir sanatçı birer plaka üstüne bu motifi modern bir üslupla açığa çıkardı. 30x30 plakalar halinde çalıştık ve onları birleştirerek yaklaşık 12 metre ölçülerinde bir pano oluşturduk. Bu panoyu İÜ'nün verdiği destekle Vezneciler metro durağına da kalıcı olarak uygulayacağız.'
Yıldız İbram, projenin Bükreş'teki Yunus Emre Kültür Merkezi'nin desteğiyle 18 Mayıs'a kadar Romanya'da da devam edeceğini kaydetti.