Kulak Sağlığınız ?Uçup Gitmesin?

Son dönemde uçak yolculuklarının artması sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Uçak yolculuklarında yaşanan basınç farkı kulak ağrısından tam işitme kaybına kadar çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. Çocukların üçte ikisi,

Sağlık 9.05.2016 12:57:03 0
Kulak Sağlığınız ?Uçup Gitmesin?
Son dönemde uçak yolculuklarının artması sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Uçak yolculuklarında yaşanan basınç farkı kulak ağrısından tam işitme kaybına kadar çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. Çocukların üçte ikisi, erişkin bireylerin neredeyse yarısı uçuşlarda mutlaka hafif de olsa kulak rahatsızlığı yaşıyor. Uzmanlar, uçuş sırasında yaşanan kulak tıkanması, işitme kaybı ve baş dönmesi problemlerinin yaşanmaması için uçuş sırasında bol sıvı alınmasını öneriyor.
İzmir Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Murat Cem Miman, uçak yolculuklarının artması ile karşılaşılan sağlık problemlerinin sıklaştığını söyledi. Prof.Dr. Murat Cem Miman, uçak yolculuğu ve sağlık ilişkisine bakıldığında karşılaşılan sağlık problemlerinin en başında kulakla ilgili sorunların geldiğini belirterek şöyle konuştu:
'Özellikle uçak inerken yaşanan orta kulak basıncında azalmaya bağlı sıkışma, kulak ağrısından tam işitme kaybına kadar çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir. Uçak inerken fiziksel kanunlara göre orta kulak boşluğundaki basınç hızla düşmeye başlar. Bu kulak zarının içe doğru çekilmesine yol açar. Orta kulağa açılan iç kulak zarları da orta kulağa doğru çekilir. Orta kulaktaki basınç östaki borusu kullanılarak dengelenmezse, bu basıncın giderek düşmesi ile orta kulakta sıvı veya kan birikmesi veya tüm zarlarda delinmeye kadar giden olaylar serisi gerçekleşir. Tüm bu olumsuzluklar işitme kaybı, baş dönmesi ve kulak ağrısı gibi sonuçları doğurur.?
'UZMAN HEKİME DANIŞIN'
Prof. Dr. Miman, orta kulakta basınç azalmasına bağlı olarak, sırası ile kulakta tıkanma hissi, hafif ağrı, dolgunluk hissi, çınlama, baş dönmesi, tam sağırlık, kulaktan kan gelmesi görülebileceğini belirterek 'Başlangıçta kulak zarının tam fonksiyon görememesine bağlı hafif yakınmalar kendini gösterse de, sonra kulak zarı delinmesi, iç kulak sıvısının orta kulağa akması gibi daha ciddi durum ortaya çıkabilir. Yakınmaların iniş sonrasında hâlâ devam etmesi durumunda mutlaka bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurmalısınız? diye konuştu.
'SIVI TÜKETİN, İNERKEN UYUMAYIN'
İzmir Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Murat Cem Miman, uçuş öncesi ve uçuş sonrasında yapılacakları şu şekilde sıraladı:
?Sakız çiğneme, esneme hareketi yaparak östaki borunuzu açmaya çalışmalısınız. İniş boyunca neredeyse iki dakikada bir östaki borusunu açmaya çalışarak basınç dengelemesi yapılmalıdır. Özellikle uçak inerken uyumamaya dikkat etmelisiniz. Böylece kulak rahatsızlıklarının farkına erken varabilirsiniz. Uçuş sırasında mümkünse bol sıvı almalısınız. Kulak ameliyatı olduysanız uçmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.?

Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °