İSTANBUL (AA) - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 'Kamuoyunun AB üyeliğine destek oranı yüzde 75,5. Kamuoyunda AB üyeliğine destek oranı yüksek olmasına rağmen, üyeliğin fiilen gerçekleşeceğine olan inanç düşüktür. Bu tespitler, kamuoyundaki AB algısını ortaya koyarak, süreci daha iyi analiz etmemize yardımcı olacak' dedi.
Zeytinoğlu, Avrupa Günü kutlamaları kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye için AB ile ilişkilerin süregiden önemine dikkati çekerek, son dönemde mülteci krizi ve vize serbestliği süreci ile hız kazanan ilişkilerin müzakerelerin canlandırılması ile devam etmesi gerektiğini belirtti.
Zeytinoğlu, İKV'nin Realta Kamuoyu Araştırma Şirketi'ne yaptırdığı anketin sonuçlarını da açıkladı. Açıklamada yer alan bilgilere göre, kamuoyunda AB algısını ve AB üyeliğine destek düzeyini ölçen bu anket 23-24 Nisan 2016 tarihlerinde, Türkiye genelinde 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden toplam bin 254 katılımcıyla, İstanbul, Ankara, İzmir, Manisa, Eskişehir, Bursa, Trabzon, Adana, Mersin, Diyarbakır, Gaziantep, Amasya, Sakarya, Malatya, Ağrı, Aydın, Batman ve Samsun olmak üzere toplam 18 ilde hanede Kantitatif Araştırma/yüz yüze görüşme metoduyla gerçekleştirildi.
Buna göre, katılımcıların yüzde 75,5'i Türkiye'nin AB üyeliğini desteklerken, yüzde 24,5'i karşı çıkıyor. 2015 yılında, yüzde 61,8 olarak ölçülen destek oranının 13 puan yükseldiği gözlenirken, destek verenlerin yüzde 45,4'ü üyelik ile refah ve ekonomik gelişmişlik düzeyinin artması, yüzde 35,8'i Avrupa'da dolaşım, yerleşme ve eğitim imkanı, yüzde 33,8'i ise demokrasi ve insan haklarında gelişme beklentisi ile üyeliği desteklediğini ifade ediyor.
Araştırmada katılımcılara AB'nin kendileri için ne ifade ettiği sorulduğunda en yaygın olarak verdikleri cevaplar, yüzde 44 ile yüksek refah düzeyi ve ekonomik gelişme, yüzde 35 ile demokrasi ve özgürlük, yüzde 27 ile kültür ve uygarlık, yüzde 20 ile serbest dolaşım ve sınırların kalkması, yüzde 15 ile ortak standartlar ve uyumlaşma olarak sıralanıyor.
Kamuoyunun AB üyeliğine destek oranının yüzde 75,5 olduğunu, araştırmada katılımcılara Türkiye'nin AB üyesi olup olmayacağına inanıp inanmadıklarının da sorulduğunu bildiren Zeytinoğlu, 'Yüzde 35,6 inandığını söylerken, yüzde 64,4 inanmadığını söylemiştir. Dolayısıyla, kamuoyunda AB üyeliğine destek oranı yüksek olmasına rağmen, üyeliğin fiilen gerçekleşeceğine olan inanç düşüktür. Bu tespitler, kamuoyundaki AB algısını ortaya koyarak, süreci daha iyi analiz etmemize yardımcı olacak' dedi.
- 'AB, terör konusunda Türkiye'nin içinde bulunduğu hassas durumu göz önünde bulundurmalı'
'9 Mayıs Avrupa Günü'nde Avrupa'yı Avrupa yapan değerlerin tehdit altında olduğunu görüyoruz' diyen Zeytinoğlu, 'Bu zor dönemeçte AB'nin çok kültürlü ve açık yapısını koruması büyük önem taşımaktadır. Yabancı düşmanlığı ve göç karşıtlığı AB'nin geleceği için ciddi bir tehlikedir' ifadelerini kullandı.
Başkan Zeytinoğlu, tüm zorluklara ve engellere rağmen Türkiye'nin AB üyelik perspektifinin tekrar canlandırılmasının hem Türkiye hem de Avrupa açısından stratejik bir hedef olduğunu hatırlatarak, AB'nin karşı karşıya olduğu sorunların çözümünde Türkiye'nin anahtar konumda olduğunu belirtti.
Türkiye açısından da mülteci anlaşması ve vize serbestliği süreci ile hareketlenen ilişkilerin üyelik hedefi doğrultusunda canlandırılmasının ekonomik büyüme, demokratikleşme ve hukukun üstünlüğü açısından önemine dikkati çeken Zeytinoğlu, vize serbestliğinin gerçekleştirilmesi için kalan kriterlerin de zaman kaybetmeden tamamlanması çağrısında bulundu.
Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
'Hükümetimiz ve Meclisimiz nisan ayı boyunca AB ile vize serbestliği yol haritasında yer alan kriterleri karşılayabilmek için yoğun bir yasama mesaisi gerçekleştirmiş ve 72 kriterin 67'sini tamamlamıştır. Avrupa Komisyonu 4 Mayıs'ta yayınlanan değerlendirme raporunda, Türkiye'nin göstermiş olduğu bu çabayı memnuniyetle karşılamış ve 5 kriterde eksiklikler olması ve biyometrik pasaportların basımı ve AB ile geri kabul anlaşmasının uygulanması için daha fazla zamana gerek olmasına rağmen Schengen vizesinin kaldırılması tavsiyesinde bulunmuştur. Bundan sonra Türkiye?ye düşen kalan kriterlerin karşılanması için hızla harekete geçerek, Komisyon?un önerisi Konsey ve Parlamento tarafından oylanmadan önce kriterleri tamamlamaktır.'
Başkan Zeytinoğlu, Türkiye'nin halen karşılamadığı kriterler arasında yer alan terörle mücadele mevzuatında terörün geniş bir şekilde tanımlanması meselesine de değindi. İKV Başkanı, Türkiye'de barış ve güvenliğin sağlanması için terörle mücadelenin önemine işaret ederek, şehit haberlerinin geldiği bir dönemde, AB'nin Türkiye'nin içinde bulunduğu son derece hassas durumu göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı. Bunun yanında Zeytinoğlu, Türkiye'nin üyesi olduğu Avrupa Konseyi standartları uyarınca ifade özgürlüğünün gerek mevzuatta gerekse uygulamada sağlanmasının AB üyelik süreci ve vize serbestliğinin sağlanması için de bir gereklilik olduğunu belirtti.