Son yıllarda yerlileştirme çalışmalarına hız veren Türkiye, dev projelere imza atmaya devam ediyor. Sözleşmesi 22 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe giren Milli Denizaltı projesi GölcükTersanesi'nde inşa ediliyor. İnşa aşaması 5 blokun birleştirilmesinden oluşan denizaltında bloklar ekipmanlarla donatılacak. Tüp halinde birleştirilecek bloklar, diğer donatımlarının yapılabilmesi için de havuza kaydırılacak.
UZUN SÜRE SU ALTINDA KALACAK
Havadan bağımsız tahrik sistemine sahip olacak yeni tip denizaltılar, bünyesinde bulunan hidrojen ve oksijen tanklarının tepkimesi sonucunda yakıt hücresi sistemiyle elektrik enerjisi üretebilecek. Bu sistem atmosferik havaya ihtiyaç duymadan milli denizaltının çok daha uzun süre su altında kalmasını sağlayacak.Yakıt ikmali yapmadan ABD'ye gidip geri dönecek Denizaltıların 15 gün su altında kalacağı belirtildi. Bu bağlamda tamamen dalmış olarak Akdenizbaştan başa geçilebilecek. Hiç yakıt ikmali yapmadan da ABD'ye gidip geri dönebilecek.
Projede büyük bir yerli sanayi katılım oranı bulunuyor. Çeşitli elektronik aksamların üretimi ve dizaynı noktasında yerli firmaların önemli katkısı dikkat çekiyor.
TÜRKİYE GÜCÜNE GÜÇ KATACAK
Havadan bağımsız tahrik sistemine (AIP) sahip 6 adet Yeni Tip Denizaltının azami yerli katkı ile Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edilerek tedarik edilmesi amaçlanıyor. Buna ek olarak, denizaltı inşası, entegrasyonu ve sistemleri konusunda bilgi birikimi ve tecrübe oluşturulması hedefleniyor.
Proje ile denizaltı konusunda Türkiye'nin kendine yeter bir ülke olması yolunda ilerleme kaydediliyor. Güçlü silahlı sistemler ve savunma sanayisiyle Türkiye'nin bu alanda en güçlü ülkeler arasında yer alması sağlanacak.
Milli denizaltı çalışmalarına HAVELSAN, Aselsan, TÜBİTAK, STM AŞ, AYESAŞ, Milsoft, Meteksan Savunma ve KOÇ Bilgi Savunma şirketleri büyük destek veriyor. Denizaltıların çeşitli sistem ve donanımlarını üretecek bu firmaların yanı sıra yerli birçok firmadan da ürün tedarik edilecek.