Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan istihbarat açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gün büyük bir istihbarat zaafiyeti olduğunu söyleyen Erdoğan 'İstihbarat

'Uluslararası Yatırımcılarla Yüksek Düzeyli Ekonomi Toplantısı'nda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Uluslararası Af Örgütü'nün darbe girişimi sonrası yaptığı açıklamalara sert tepki gösterdi. Erdoğan, 'Londra'da oturup tespit yapıyorsunuz. Zerre kadar haysiyet varsa gelirsiniz buraları dolaşırsınız, gazilerimizi, Özel Harekat binasını TBMM'yi ziyaret edersiniz. Kim kime ne yapmışsınız o zaman görürsünüz' dedi. 

İşte Erdoğan'nın konuşmasından satırbaşları: 

Size bir şeyi hatırlatmak istiyorum. 15 Temmuz nedeniyle ziyaretimize gelen hiçbir ülke yöneticisi yoktur. Paris'te saldırı olduğunda ziyaretleri izlediniz. Bazı ülkelerde isim vererek konuşacağım. Havalimanlarında Türkiye'ye gitmeyin mesajları yayınlamaktadır. Bu darbe hareketinin arkasında Türkiye'nin yükselişini hazmedemeyen mihraklar var. 

Türkiye'nin ekonomide en güvenilir ülkelerden biri olduğunu sizler gördünüz. Darbe girişimi sadece içeride tezgahlanan bir olay değildir. Bu olay içeride aktörleri olan ama senaryosu dışarıda yazılan bir olaydır. Ama bu girişimde bulunanlar bu milletin kendisinini hesap edemediler. 

238 ŞEHİDİMİZ VAR

Bu darbe hareketini yapanlara, bu insanlara bombalar yağdırırken hangi düşünceyle bunu yaptılar. Hangi insani yapı kendi halkına bombalar yağdırarak, tanklarla üzerine giderek bu vahşeti yapabilir. Şuana kadar 238 şehit 2 bin 200'ye yakın yaralımız var.

FETÖ TAKIMI BURALARDADIR

Gazilerimizle telefonda görüşüyorum. Genç Sabri 34 yaşında yazılımcı kendisi. Tanklar üzerinden geçmiş. İlkinde zarar görmemiş. İkincisinde kolu zarar görmüş. Ama sanki hiçbir şey olmamış gibi konuşuyor. Reis'im sen iyi misin diyor bana. Albayımla konuşuyorum. 7 kurşun almış vücuduna. Ama hala bize düşünüyor. Bu FETÖ takımı buralardan eksik değildir. Aman dikkatli olun diyor bana. 

ALMANYA'YA TEPKİ

Çekinmeden ürkmeden terörün üzerine gitmeliyiz. Eğer uluslararası camia bu teröre karşı  ortak bir mütabakat ortaya koyamazsak. Bu döner dolaşır sizi de bulur. 

Biz Almanya'ya 4 bin dosya verdik. Teröristlerle, derneklerle ilgili dosya verdik. Bunların hiçbiri bize dönmedi. Pazar günü Almanya'daki vatandaşlarımızın oluşturduğu insanlar bir miting düzenlediller. Ve benim buradan oraya video konferans ile bağlanmamı hazmedemediler.  PKK'lıları telekonferansta konuşturuyorsunuz. Fransa, Avusturya, Belçika aynı. Bunların canı bizim gibi yanmadı. Dost bildiklerimiz darbecilerin, teröristlerin yanında yer alıyor. İş adamımız Özdemir Sabancı'nın katili elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor. Yakaladılar, mahkemelere çıkardılar sonra saldılar. 

O gece İstanbul'a indiğimizde üzerimizde F-16'lar uçuyordu. Darbe girişimi öncesi ve sonrasında dostlarımızdan gerekli desteği alamadık. Bunun için darbe öncesi ve sonrasındaki tepkilere bakmak yeterli. Bir gün bizi anlayacaklarını biliyoruz. Dileğimiz acılar yaşanmadan belirttiğimiz noktalara gelmesini diliyoruz.

15 TEMMUZ SONRASI EKONOMİ

15 Temmuz'da bir darbe girişimi yaşamış olabilir ama bu ertesi gün hayat normal akışına devam etmiştir. Sınırlı bir dalgalanma dışında ekonomik göstergeler normalleşmeye işaret ediyor. Dolar düşüyor, borsa yükseliyor. Merkez Bankası rezervlerimiz artmıştır. İşsizlik ve faiz oranları yüzde 10'nun altında kalmaya devam ediyor. Eskiden OHAL ilan ettiğimizde insanlar marketlere koşardı, stoklar yapılırdı. İnsanlarımız ne marketlere nede bankamatikleri hücum etmemiştir. İnsanlar meydanlara koşmuştur. 

TÜM PROJELER DEVAM EDİYOR

26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü açıyoruz. 3. Havalimanı, bölünmüş yollar bütün projelerimiz devam ediyor. Kanal İstanbul'un ve Çanakkale Köprüsü'nün ihalesi yapılacak. 14 yıldır bizimle yol yürüyen hiçbir uluslararası yatırımcı kaybetmedi. Ekonomik reformları süratle hayata geçirmek için arkadaşlarımızla hem fikiriz. 

OHAL İLANI

Biz bu adımı atmak zorundayız.  İlk olarak devletin işleyişini hızlandırmak, ikinci olarak da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden yapılandırmasını sağlamak zorundaydık.  İşte bunları yapmazsak bu FETÖ'cüleri milletin parasıyla alınan mermileri ve silahları milletin üzerine doğrultmaya devam edeceklerdir. Bu adımları atmak zorundayız ki, bu ülke bu sorunları bir daha yaşamasın. Bunda tereddüt edenleri görünce üzülmemek mümkün değil. OHAL uygulaması AB mevzuatlarına tamamen uygundur. Dışarıdan açıklamalar geliyor. Endişeliyiz, görevden almalar falan diyorlar. Doğu ve Batı Almanya dönemlerini incelesinler. Batının bu konularda neler yaptıklarını çok iyi biliyoruz. Ülkemin refahı için adımlarımızı kararlı bir şekilde atacağız. Milyonlarca insanın sokağa inmesinin nedenlerini ortadan kaldıracağız. 

BİZ NASIL STRATEJİK ORTAĞIZ

O FETÖ denilen zat bu işin başında mıdır? diyecek kadar dünyadan bihaber olanlar var. Bütün deliller var. Bunlar Amerika'ya da gönderildi. Bizden teröristler istediniz. Hemen göndermişizdir. Biz nasıl stratejik ortağız. Bu adamların yılda 200 -300 milyon dolar okullar aracılığıyla gelir sağlıyor. ABD parlamentosunda parayla besledikleri kişileri bildirdik. İngiltere Parlamentosunda bir tanesinin bunlardan ne kadar para aldığını medyada gördünüz. Bunun adı parayla siyaseti satın almaktır. 

AVRUPA'YI BİZ KORUDUK

Suriyeli 3 milyon mülteciyi barındırarak Avrupa'yı biz koruduk. Göçmen krizinde dahi yaşadığımzı gerilime rağmen Avrupa'yı sıkıntıya sokacak adımlar atmadık. Açık konuşuyorum Avrupayı biz koruduk. Mültecileri ülkemizde barındırarak Avrupa'yı biz koruduk. Avrupa Birliği hale sözlerini tutmadı. Biz STK'larımız ile birlikte mülteciler için yaptığımız harcamalar 20 milyar doların üzerine çıktı. Biz tüm sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Kusura bakmayın karşınızda emir kulu bir ülke yok. Bunu bileceksiniz. 

YETİŞMİŞ İNSAN KAYNAĞI SORUNUMUZ YOK

2023 yılında dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri olmak hedefi olan bir ülkeyiz. Burada uluslararası yatırımcıların desteğiyle başaracağımızı düşünüyoruz. Bunun için yatırımcıları üzecek adımları başta ben hiç kimse izin vermez. Türkiye'de yetişmiş insan kaynağı sorunu yoktur. Ülkemizde 3 milyon kamu çalışanı var. Bunlardan 60 bin civarında görevden alındı. 

BU AYIN 9'UNDA RUSYA'YA GİDİYORUZ

Bakın Rusya ile yaşadığımız uçak krizinde bile karşı tarafın incitici tavırlarına rağmen biz dikkatli olduk. Ayın 9'unda Rusya'ya ziyaretimi gerçekleştireceğim. Rusya ile ekonomik ilişkilerimizi tekrar gözden geçireceğiz.

Hiç endişeniz olmasın.. Türkiye'de yetişmiş insan kaynağı sorunu yoktur.

Açığa alınan kamu görevlilerimizin şayet haklarındaki iddialar mesnetsiz ise görevlerine geri dönecekler.

Mesela adalet sisteminin dış müdahalelerden kurtulup kendi işine odaklanan personel tarafından yönetilmesi işleyişi hızlandırır.

DARBE İSTİHBARATI NEDEN ZAMANINDA ALINAMADI?

Darbenin istihbaratının zamanında alınaması bu örgütün istihbarat sistemimizi çökertmesinden kaynaklanıyor.

Biliyorsunuz Emniyet ve Jandarma istihbaratımız var. Buralar gerekli bilgileri vermediler.

İstihbarat örgütleri darbe girişimi ile ilgili gerekli mercileri uyarmamıştır, düşmanlık yapmıştır.

TİB BTK'YA DEVREDİLECEK

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nı(TİB) kapatıyoruz. Çünkü bütün pisliklerin olduğu yerlerden bir tanesi de orası. Çünkü bu örgüte mensup kamu görevlileri iradelerini başka bir gücün emrine vermişti. TİB, BTK'ya devredilecek.

Geldiğimiz noktada yatırımcıların işini zorlaştıran kamu görevlileri ile ilgili gerekli çalışmalar yapılacak. Önümüzü kesen himmet ve haraç ver diyenlere bu devlette yer yok.

Benim sizden istirhamım var. Gelin savunma saniyisine girin. Şu an insansız hava aracı yapıyoruz. Uçaklar, füzeler üreteceğiz. Bunları başaracağız. Biz geçmişten aldığımız dersler ışığında geleceği inşa etme amacındayız.

Birlikte deferomasyonun önüne geçeceğiz. Sizlerden istediğim temsilcisi olduğunuz kuruluşların şirketlerin bulunduğu ülkelerdeki bilgi kirliliğinde birlikte çalışmalıyız

Uluslararası Af Örgütü, işkenceler yaptığımızdan bahsediliyor. Biz de işkenceye sıfır toleranstır. Arbede neticesinde olan olaylar kendisini savunma amaçlı olanlar olabilir. Marmaris'teki suikast için gelenler, kendi ülkesinin cumhurbaşkanlarını öldürmek için geldiler. Eğer 15 dakika geç gitmiş olsam belki de beni yakalayacaklar. İki korumamı şehit ettiler. Çalışma odamızı taradılar. Uluslararası Af Örgütü Londra'da oturup tespit yapıyor. Zerre kadar haysiyet varsa gelirsiniz buraları dolaşırsınız, gazilerimizi, Özel Harekat binasını TBMM'yi ziyaret edersiniz. Kim kime ne yapmışsınız o zaman görürsünüz.