İstihbarat, Emniyet ve MASAK'ın incelemelerinde, paravan şirketlerle ilgili önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Paralel yapılanma içinde faaliyet gösteren yaklaşık 28 bin kişinin kurup yönettiği 9 binin üzerinde şirket bulunduğu tespit edildi. Bu şirketlerden 6 bini örgütün aktif elemanları tarafından yönetilirken, FETÖ'nün Avrupa'daki iş-yatırım ağı da gün yüzüne çıktı.
Paravan şirketler hem nakit akışı hem de örgütün yönetici kadrosunun Avrupa'ya kaçışı için kullanıldı. MASAK ve istihbarat raporunda; örgütün finans ayağı, şirketler ve işadamlarıyla bağlantılarına ilişkin şu tespitler yer aldı:
TRANSFERLER BATIYA
FETÖ üyeleri, kurdukları paravan şirketler üzerinden milyarlarca lira para transferi yaptı. Bu şirketler üzerinden bazı işadamlarının yurt dışına kaçışı sağlandı.
Bazı şirketlerin hisselerinin çalışan çaycı, işçiler üzerine olduğu görüldü.
17 Aralık'ın ardından 100 vakıf üzerinden milyonlarca euro yurt dışına kaçırıldı. En fazla transferin Kanada, ABD, İngiltere, Güney Afrika ve Almanya'ya yapıldığı ortaya çıktı. Vakıfların gizli kasası olan 22 isim yurt dışına kaçtı.
Bank Asya'dan alınan krediler, bavullarla yurt dışına çıkarıldı.
BLOKE SAYISI 4 BİNE ULAŞTI
Bazı işadamları ve siyasilerin kredi bilgilerine erişen örgüt üyeleri, sanal para transferleri yaptı.
Bazı işadamlarını mali cezalar, emniyetteki örgüt mensuplarınca planlanan operasyonlarla zor duruma düşürüp, tehdit ettiler. Bazı işadamlarını iflasa sürüklediler.
Öte yandan 15 Temmuz'dan bu yana 250'ye yakın işadamının mal varlığına el konuldu, 80'e yakın işadamı hakkında tutuklanma kararı çıkarıldı. Hesapları bloke edilen şirket sayısı 4 bine ulaştı.