Tarih: 02.09.2016 13:10

Kazalı araçlardaki değer kaybı telafi edilebilir

Facebook Twitter Linked-in

Bir kazaya karıştığınızda, hatasız olmanız halinde tamir masrafınız karşılansa da, aracınızın değeri kazalı olduğu gerekçesiyle satış yaparken düşüyor. Ancak bu zararın önüne geçmek mümkün.

Herhangi bir kazadan sonra aracınızın ne kadar profesyonel tamir edilmiş olursa olsun, yine de değer kaybediyor. Kouyla ilgili açıklama yapan İstanbul Barosu avukatlarından Avukat Nadir Kazaz, bu kaybın önüne nasıl geçilebileceğini ve hangi yolun izlenmesi gerektiğini anlattı

Kazaz, söz konusu değer kaybının karşı taraftan ve onun zorunlu trafik sigortasından talep edilebileceğini söyledi. 

DAHA HIZLI SONUÇ İÇİN...

Avukat Kazaz, değer kaybının belirlenmesinde bilirkişi denilen ekpertizin önemli rol oynadığını ifade etti. Kazaz, ''Değer kaybının hesabı ancak ekspertiz tarafından yapılabilir. Ama tabi dava açarken belli bir tutar belirtmek şarttır. Ne var ki ekspertizden gelen rakama göre değer değiştirilebilir. Arttırılıp azaltılabilir.'' şeklinde konuştu.

Daha hızlı sonuç için tahkim komisyonunu tavsiye eden Kazaz, dava sürecinin uzun sürdüğünü belirterek, ''Bu sebeple yargı sürecinin uzun olması sebebiyle merkezi İstanbul?da bulunan Sigorta Tahkim Komisyonu?nda dava açılarak çok daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşılabilmektedir. Tahkim hem mahkemelere göre çok hızlı hem de çok daha ekonomiktir. Üstelik 5.000,00 TL?ye kadar verdiği kararlar da kesin hüküm olup direk icra edilebilir niteliktedir.'' dedi.

Ancak tahkim, konuyla ilgili sadece karşı tarafın sigorta şirketini muhatap alıyor. Dolayısıyla size çarpan kişinin yüzde 80 hatası varsa, siz kaybınızın ancak yüzde 80'ini geri alabiliyorsunuz.

ALACAK ZAMAN AŞIMINA UĞRAR MI?

Öte yandan, kayba uğrayan araç sahibinin alacağı konusunda zaman aşımının olup olmadığı konusunda da soru işaretleri bulunuyor. Kazaz, bu soruyla ilgili şu bilgiyi verdi:

?Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve her hâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zaman aşımına uğrar. Ancak, tazminat ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır.

Haksız fiil dolayısıyla zarar gören bakımından bir borç doğmuşsa zarar gören, haksız fiilden doğan tazminat istemi zaman aşımına uğramış olsa bile, her zaman bu borcu ifadan kaçınabilir.?

TAHKİME BAŞVURU FİYATLARI

Öte yandan kayba uğrayan araç sahibi, tahkim komisyonuna gitmek için ücret ödemek durumun. Bu ücret ise talep aralıklarına göre değişiyor. Aralıklara göre başvuru ücretleri şu şekilde:

0 - 5.000,00 TL arasındaki talepler için ücret: 50,00 TL
5.001,00 - 15.000,00 TL arasındaki talepler için ücret: 125,00 TL
15.001,00 ve daha büyük talepler için ücret: 300,00 TL

Ücretler, komisyonun internet sitesinde yer alan anlaşmalı bankalarına yatırıyor. Alınan dekont da başvuru dosyasına ekleniyor.

Ayrıca başvuru ücretine ücrete, ortalama 250 ila 450 TL arasında ekspertiz ücreti de ekleniyor. Ancak davanın kazanılması durumunda yatırılan bu tutarlar da karşı taraftan geri alınabiliyor.

TAHKİM SÜRECİ NE KADAR SÜRER?

Tahkim komisyonunun önüne gelen uyuşmazlığı en fazla dört ay içinde çözmesi gerekiyor. Mahkemelerdeki süre ise ortalama 2 - 2.5 yıl.

Burada dikkat edilmesi gereken, tahkim komisyonuna başvurmadan önce ilgili sigorta şirketinden yazılı talepte bulunmak gerekiyor. Yazılı bildirimden 15 iş günü sonra tahkime başvurulabilir.

TALEP REDDEDİLİRSE AVUKAT ÜCRETİ ÖDENİR Mİ?

Avukat Kazaz, talep reddedilmesi halinde sürecin nasıl işlediğine dair de bilgi verdi. Buna göre, eğer tahkim herhangi bir sebepten ötürü davayı reddederse, yapılan masrafların yanında bir de sigorta şirketinin avukatı için vekalet ücreti gündeme geliyor. Bu durumda, karşı tarafın avukatı için kararlaştırılan vekalet ücretinin beşte biri, değer kaybının talep eden taraftan isteniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —