Sigorta şirketleri hasarı asabi yolcudan isteyecek

Sigorta şirketleri hasarı asabi yolcudan isteyecek

Metrobüs şoförüne şemsiye ile kaza yapmasına ve 11 yolcunun da yaralanmasına neden olan yolcuya bu durum pahalıya patlayacak

Dün İstanbul?da meydana gelen metrobüs kazası, kazayı yaptıran asabi yolcuya çok pahalıya patlayacak. Metrobüs şoförüne şemsiye ile saldırarak kazaya neden olan yolcu nedeniyle 2 araç pert oldu metrobüs aracı ve diğer 2 araçta önemli oranda hasar oluştu. 11 yolcu da yaralandı. Şimdi yolcuların tedavileri hastanede yapıldı veya yapılmaya devam edecek araçların hasarı ise sigorta şirketi tarafından ödenecek. Sonuçta bütün hasarları ödeyecek olan metrobüsün sigortasını yapan sigorta şirketi ise kasıtlı bir şekilde davranarak kazaya sebebiyet veren asabi yolcuya ödediği hasarı rücu ederek parasyı o kişiden isteyecek. Sigortacılar metrobüs ve 4 aracın hasarı ile 11 kişinin hastane masraflarının yaklaşık 1 milyon lira tuttuğunu ifade ediyorlar.

EV, OTOMOBİL, MAAŞI HACZEDİLEBİLİR

Kazada hasar alarak kullanılamaz hale gelen (pert) Wolkswagen Passat marka aracın hasar tutarı 150 bin lirayı geçiyor. Bu aracın sigorta şirketi araç sahibine zararını ödeyecek. Sonra dönüp ona çarpan araçtan yani metrobüsün sigorta şirketinden ödediği hasarı talep edecek. Metrobüsün sigorta şirketi de ortada kasıtlı bir hareket olduğu için kazayı yaptıran kişiye gidecek. Diğer araçların sigorta şirketleri ve yolcuların sağlık sigortaları da aynı yöntemi izleyecek. Şoför ve metrobüste bir suç olmadığı için trafik sigortası değil kasko sigortası üzerinden bu işlemler yürüyecek. Sigorta şirketi ödediği hasarı asabi yolcuya rücu ettiğinde o yolcu bunları ödemek zorunda. Aksi halde evi, otomobili veya diğer mal varlıkları ile maaşı haczedilebilecek. Tabii tüm bunlar yapılan tetkik sonucunda yolcunun kusuru oranında kendisinden istenecek.

CEZA DAVASI AÇILIRSA HAPİS YATAR

Ayrıca yaralanan yolcu ve araç sahiplerinin başta iş kaybı olmak üzere maddi manevi tazminat davası açma hakkı da mevcut. Özellikle kazadan dolayı ağır manevi hasar gören yolcuların bu talepleri karşılanırsa kazaya neden olan yolcunun faturası 1 milyon lirayı da geçebilir. Daha da ilerisi ceza davası açılırsa asabi yolcu hapis yatabilir.

RÜCU HAKKI NEREDEN GELİR?

Sigortacının rücu hakkı, zarar sigortalarında geçerli olan halefiyet ilkesinden kaynaklanır. Halefîyet ilkesine göre sigortacı ödediği tazminat dolayısıyla sigortalının haklarına sahip olur ve üçüncü kişilere karşı doğrudan doğruya dava açabilir (TTK.m.1301; 1361). Bu ilkenin bir sonucu olarak sigortacı, sigorta bedelini ödedikten sonra hukuken sigorta ettiren kişinin yerine geçer, onun halefi olur. Böylece, zarara neden olan kişilere karşı sigorta ettirenin açabileceği tüm davaları sigortacı açar ve meydana gelen zararın tazminine ilişkin talep haklarını kullanır. Ancak, sigortacı, zararın tamamını karşılamamışsa sigortalının ödenmeyen kısma ilişkin talep hakları sona ermez (TTK.m.1301/II). Bu durumda sigortacı, tazmin ettiği zarar ölçüsünde sigortalının halefi olur ve zarardan sorumlu olan kişilere karşı rücu hakkını kullanır.

TOPBAŞ ?İBB ÖDEYECEK? DEDİ AMA

Metrobüsün yoldan çıkarak üç aracın üzerine çıkan ve iki katlı bir otobüsün ikinci katına çarparak durduğu kazayla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş?tan da bir açıklama geldi. Topbaş kaza nedeni ile meydana gelen zararın İBB tarafından ödeneceğini açıkladı. Ancak Topbaş?ın açıklamaları yol, bariyer ve diğer masraflar için geçerli olsa da yaralı yolcular ve hasarlı araçlar sigortalı olduğu için masraflar zaten sigorta şirketleri tarafından ödenecek.