15 Temmuz darbe girişiminin seyrini değiştiren kahraman Ömer Halisdemir'i artık dünya tanıyacak. Şehit Astsubay Ömer Halisdemir?in hayatı 'Ben Ömer' belgeseline konu oldu.
15 Temmuz gecesinin kahramanı Şehit Astsubay Ömer Halisdemir?in hayatı 'Ben Ömer' belgeseline konu oldu. İlk kez 53. Uluslararası Antalya Film Festivali?nde izleyiciyle buluşan belgeselin yönetmeni Mesut Gengeç, Halisdemir'in hayat hikayesini ve kahramanlık öyküsünü tüm dünyaya göstermek istediklerini söyledi.
Bir grup cuntacı asker, 15 Temmuz gecesi savunmasız halkın üzerine ateş açarak milli iradeye darbe vurmaya çalıştı. 240 vatan evladının şehit edildiği o gece, darbenin seyrini değiştiren bir isim vardı: Astsubay Ömer Halisdemir.
Darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'yi alnından vurarak bir kahramanlık destanı yazan Halisdemir'in hikayesi 'Ben Ömer' adıyla belgesel oldu. Mesut Gengeç tarafından Niğde, Ankara ve İstanbul'daki çekimlerle hazırlanan belgesel dün ilk kez 53. Antalya Film Festivali'nde seyirciyle buluştu.
HER YÖNÜYLE TANITACAĞIZ
Şehit astsubayın tüm dünya tarafından en iyi şekilde tanınması için böyle bir çalışmaya imza attıklarını belirten yönetmen Gengeç, 'Halisdemir'in ailesi, çocukluk arkadaşları, köylüleri, silah arkadaşları ve güvenlik uzmanlarıyla röportajlar gerçekleştirdik. Herkes onun tam bir görev adamı olduğunu söylüyor. Askeri disiplini hayatının her alanına nüfuz etmiş. Belgeselde amacım insanları ağlatmak değil. Ömer'in herkes tarafından tanınmasını sağlamak' dedi. Filmde belgesel görüntülerinin yanı sıra şehidin çocukluk yıllarına Ümit Bora Kumbar, 20'li yaşlarına Egemen Öktem, 30 ve 40'lı yaşlarına ise Ogün Arslan hayat verdi.
SILA HASRETİ SONA ERDİ
'Demokrasi Nöbeti' ve 'Demokrasi Kahramanları'ndan sonra 'Ben Ömer'e imza atan Gergeç, 33 dakikalık belgeselde Halisdemir'in bilinmeyen özelliklerini anlattıklarını söyledi. Filmde, 'En büyük hayali neydi, ölümünden sonra hayali nasıl gerçekleşti?, 'Şehit olduğu gün neden babasına telefonda söyledi?', 'Gözleri yaşartacak 'iki gül' hikâyesi neydi?', 'Operasyonlara neden hep sazını götürürdü, en çok hangi türküleri çalar, söylerdi?' gibi sorular yanıt bulacak.
Halisdemir'in iki yıl sonra emekli olup memleketi Niğde'ye dönme hayali kurduğunu belirten Gengeç 'Ömrü hep gurbette geçmiş. Memleketinde bir arsa almış. Şimdi evi yapıldı ve ailesine teslim edildi' dedi.
NEŞET ERTAŞ'IN AİLESİNDEN DESTEK
Belgesel kahraman astsubayın, 'Ben gidiyorum. Fakat giden benim bedenim, yüreğim burada diyor' sözleriyle sona eriyor. Neşet Ertaş türkülerini çok sevdiği bilinen Halisdemir'in anısına usta sanatçının ailesi de belgesele 'Ya beni de götür ya da sende git' türküsüyle destek oldu. Müzikleri Engin Arslan tarafından yapılan belgeselin, metin yazarlığını Bülent Günal, proje sorumluluğu ise Yılmaz Aydın üstleniyor. 'Ben Ömer' bugün saat 19.00'da AKM Perge Salonu'nda tekrar izleyiciyle buluşacak.