ABD'li müslümanların başkan tercihi...

ABD

ABD'de salı günü yapılacak başkanlık seçimlerinde Amerikalı Müslümanların büyük bölümünün, İslamofobik söylemleriyle öne çıkan Cumhuriyetçi Parti adayı iş adamı Donald Trump'a karşı Demokrat Partinin adayı eski Dışişleri Ba

ABD'de halk 8 Kasım Salı günü 58. başkanlık seçimleri için sandığa gitmeye hazırlanırken, Amerikalı Müslümanların oyunun rengi büyük oranda belli oldu.

Ön seçim sürecinde çoğu kişinin beklemediği bir şekilde rakiplerinin arasından sıyrılan emlak milyarderi Trump, Clinton ile kıyasıya bir çekişmeye girdi.

'Müslümanları ABD'ye almayalım' gibi İslamofobik söylemleri nedeniyle sadece Müslümanlardan değil ülke genelinde diğer bazı kesimlerden tepki alan Trump, buna rağmen beyaz Amerikalıların yoğun desteğiyle başkanlık yarışının son günlerine Clinton ile kafa kafaya bulunuyor.

Trump'ın Müslüman karşıtı söylemlerinin, Amerikalı Müslümanların büyük bölümünü, biraz da doğal bir refleks olarak Clinton'a yaklaştırdığı belirtiliyor.

Clinton yüzde 72, Trump yüzde 4

ABD'deki en önemli Müslüman hakları savunucusu kurumlardan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyinin (CAIR) anket ve araştırmaları bu değerlendirmeyi somut olarak örnekliyor.

CAIR Başkanı Nihad Awad, geçen hafta yaptığı açıklamada, 50 eyalette yaptıkları araştırmaya göre, Müslümanların yüzde 72'sinin Clinton'a, yüzde 4'ün ise Trump'a oy vereceğini kaydetti.

Benzer çalışmalar, Amerikalı Müslümanların, Trump'ın 'Müslüman karşıtı söylemlerinden' çok olumsuz etkilendiği değerlendirmesini destekliyor.

ABD'de yaşayan Müslümanlar korkutuldu

Amerikalı Müslümanların seçimlere nasıl baktığıyla ilgili sorularını yanıtlayan New York Şura Meclisi Direktörü Şeyh Ahmed Mübarek, kampanya döneminin oldukça tartışmalı geçtiğini ifade ederek, 'ABD'de yaşayan Müslümanların korkutulduğu, yanlış karakterize edildiği ve yanlış anlaşıldığı bir kampanya dönemi yaşadık.' dedi.

Mübarek, Amerikalı Müslümanların ülkeye çok büyük katkı yaptığını vurgulayarak, dünyanın belli bölgelerinde şiddet ve terörden 'gözü korkan' Amerikalıların, Müslümanlara adeta 'casus' gözüyle baktığını anlattı.

Müslümanlar siyasal sistem içinde yer almalı

Kampanya döneminde Clinton veya Trump adına değil, kendi hesaplarına çalışma yaptıklarını kaydeden Mübarek, 'ABD'de yaşayan Müslümanlar olarak siyasal sistemin içinde daha fazla yer almamız önemli. Biz bunu yaparsak kim başkan olursa olsun durumumuz daha iyi olur.' şeklinde konuştu.

Ahmed Mübarek, ABD'de başkanın gücünü sınırlandıran kurumların bulunduğunu, Trump'ın başkan olursa, Müslümanlarla ilgili negatif bir ajanda takip etmesi halinde anayasal kurumların gerekli dengeyi kuracağına inandığını dile getirdi.

Filistin İçin Amerikalı Müslümanlar organizasyonu Medya ve İletişim Direktörü Kristin Szremski de kampanya döneminin ABD için 'utanç verici' geçtiğini kaydederek, 'Daha önce böyle yakıcı ve kirli bir seçim kampanyası görmemiştik.' ifadelerini kullandı.

ABD'de son dönemde artan hem Müslümanlara hem de siyahilere yönelik saldırıların arkasında, Trump'ın söylemlerinin katkısının olduğunu savunan Szremski, Clinton'a atfen, 'Öte yandan elimizde nitelikli bir aday var. Ancak onun da genel anlamda bir güven sorunu bulunuyor.' değerlendirmesini yaptı.

Tüm Amerikalı Müslümanlar Clinton'ı desteklemiyor

Bu arada tüm Amerikalı Müslümanlar eşit derecede Clinton kampına katılmış değil. Bazıları Trump'a oy vermeyecek olsa da eski First Lady'yi açıkça eleştirmekten geri durmuyor.

ABD'de son dönemde öne çıkan 'Müslümanların Hakları Var' (Muslims Have Rights) adlı hareketin öncüsü Arun Kundnani, Trump'a mesafeli olmasına karşın Clinton'a da güvenmeyen Amerikalı Müslümanlar arasında yer alıyor.