İSTANBUL (AA) - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreter Yardımcısı Vedat Demir, Beyaz Eşyalarda Enerji Etiketi Doğrulama Sözleşmesi'nin Türkiye'ye yüksek standartta ürün girmesine vesile olacağını bildirdi.
TSE ile Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) arasında beyaz eşyada enerji ürün etiketinin piyasa gözetimine katkı yapmak amacıyla ?Beyaz Eşyalarda Enerji Etiketi Doğrulama Sözleşmesi? imzalandı.
İmza töreninde konuşan TSE Genel Sekreter Yardımcısı Vedat Demir, tüm gümrüklerde gözetim işinin yapıldığını belirterek, 'Bizim, gümrüklerde bu işi yapan personel arkadaşlarımızın, gözetim evraklarında bakması gereken çok önemli noktalar var. Biri approved dediğimiz kaşeli ürünler, diğeri de reviewed dediğimiz kaşeli ürünler. Ülkemize giren ürünlerde de approved kaşesi olmalı' diye konuştu.
Demir, laboratuvarları kurmanın değil, onları yaşatmanın önemli olduğunu vurgulayarak, 'Bir test cihazının hükmü 5 yıl sürmüyor. Çünkü yeni bir regülasyon, Ar-Ge geliyor. Bizim cihazları ekonomik olarak kullanmamız lazım. STK'larla bu tür iş birliğine sıcak bakıyoruz' dedi.
Bu iş birliğinin Türkiye'ye yüksek standartta ürün girmesine vesile olacağını ifade eden Demir, iş birliğinin Türkiye'ye hayırlı ve STK'lara da örnek olmasını diledi.
- 'TSE olarak gümrükte sahte belge düzenlememiz mümkün değil'
TSE ile ilgili yurt dışından sahte evrak düzenleyerek gıda ve etin yurt içine alındığına yönelik bazı iddialara ilişkin soruyu Demir, şöyle yanıtladı:
'Meyveli ağaç taşlanır. Et sektörü ile ilgili ithalatta ilgili Tarım Bakanlığı. Bütün ürün ve üretimle ilgili Ekonomi Bakanlığı 'şunlara şunlara bakılacak' diyorsa biz bakıyoruz. Biz ürünün, yurt dışına gidip belgelendirip sonra Türkiye'ye gelip belgesini veren bir kurum değiliz. Sistem dijitalleşmek zorunda. Dijitale geçtikçe insanların zafiyetlerini, serbest hareket etme kabiliyetini minimize edersiniz. Bununla ilgili geçmişte bir şey oldu veya olmadı nihayetinde bakıldığında soruşturmalarda problem görülmemektedir. Ben aldığım ürünü laboratuvara gönderdiğimde bununla ilgili sahte belge düzenlenmesi mümkün değil. Çünkü işin içinde laboratuvar var, elektronik ortamda verilen analiz sonucu var. Sistemin içerisinde tek kişiden çıkan belge yok. TSE olarak gümrükte sahte belge düzenlememiz mümkün değil.'
- 'İş birliği adil ticaretle uyuşmayan ürünler ortaya çıkacak'
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler de Türkiye'deki beyaz eşya sektörünün büyüklük itibarıyla dünyada ikinci olduğunu belirtti.
Türkiye'nin ekonomik olarak en büyük probleminin cari açık olduğunu, bunun da enerji tüketiminden kaynaklandığını ve bu durumun yüzde 25'inin hanelerde gerçekleştiğini ifade eden Güler, ' Söz konusu yüzde 25'lik tüketimin yarısı hanelerdeki beyaz eşyalardan oluşuyor. Yaptığımız bir hesaplamaya göre, ülkemizdeki buzdolaplarını A++ ürünlerle değiştirdiğimizde Türkiye 2 Keban Barajı'nın yıllık üretimi kadar tasarruf etmiş oluyor' diye konuştu.
Güler, bazı ürünlerin enerji standardının dışında olduğunu anlatarak, 'A++ denilen ürün bazen B veya C çıkabiliyor. Bunun zararı hem tüketiciye hem de ülkeye. Bu tür olayların önüne geçmek için bu iş birliğini yapıyoruz. Bu kapsamda adil ticaretle uyuşmayan ürünlerin çok hızlı bir şekilde denetimini sağlamış olacağız' dedi.
TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı, tasarruf edilen ürünlerin piyasaya sunulmasına anlaşmanın katkı sağlayacağını aktararak, 'Bu da Türkiye'nin 19 günlük elektriğini karşılamasına tekabül ediyor' değerlendirmesinde bulundu.
- 'Beyaz Eşyalarda Enerji Etiketi Doğrulama Sözleşmesi' hakkında
Deneylerin yapılabilmesi için gerekli bilgilerin üretici firmalardan temin edilebilmesi için TSE, üretici firma ile doğrudan elektronik posta ve/veya resmi yazı ile temasa geçecek. TSE testlerin tamamlanmasını takiben en fazla iki hafta içinde nihai test raporunu oluşturacak.
Daha sonra beyan dışında bir durumun ortaya çıkması halinde TÜRKBESD, TSE test raporlarını referans alarak sözleşme kapsamında test edilen ürün/ürünler hakkında gerekli yasal işletmelerin yapılması için ilgili mercilere başvuru yapabilecek.