Tarih: 25.11.2016 19:18

Albayrak: Çok doğru bir dönemden geçiyoruz

Facebook Twitter Linked-in

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak,  dünyanın çok ama çok kritik bir dönemden geçtiğini belirterek, 'Çok büyük  krizlerin içinde ve daha büyüklere gebe bir süreçten geçiyor. 'Kriz eşittir  fırsat' felsefesinden baktığımızda meseleye, her kriz kendi içinde birçok fırsatı  doğurur. Girişimcilik ruhu ve uygulaması eğer fırsatları değerlendirmek, oluşan  alanları doğru şekilde kullanmak ve netice almaksa, aslında bugün çok doğru bir  dönemden geçiyoruz.' dedi.

Albayrak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde bu yıl  6'ncısı düzenlenen Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum kapsamında düzenlenen  panelde soruları yanıtladı.

Türkiye'de girişimcilik yapmak için uygun ortam olup olmadığı  yönündeki soru üzerine Albayrak, özellikle bugün için bakıldığında dünyanın çok  ama çok kritik bir dönemden geçtiğini, çok büyük krizlerin içinde olduğunu ve  daha büyüklere gebe bir süreçten geçtiğini ifade etti.

Albayrak, 'Kriz eşittir fırsat' felsefesinden baktığımızda meseleye,  her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur. Girişimcilik ruhu ve uygulaması  eğer fırsatları değerlendirmek, oluşan alanları doğru şekilde kullanmak ve netice  almaksa, aslında bugün çok doğru bir dönemden geçiyoruz.' diye konuştu.

Son 15 yılda çok önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Albayrak,  konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Dünya ekosisteminde çok önemli kırılmalar ve kaymalar yaşandı. Bunu  bir cümleyle özetlemek gerekirse, dünyadaki güç ve sermayenin, zenginliğin her  geçen gün Doğu'ya kaydığı bir süreçten geçiyoruz. 2004 G7 toplantılarında Çin'in  dünyadaki en büyük ikinci ekonomi olması ile ilgili süreç 2020'ler diye tahmin  ediliyordu. 2010 yılına geldiğimizde Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi  oldu. Bunu takip eden süreçte 2014 sonu itibarıyla satın alma gücüne göre Çin,  ABD'yi geçip dünyanın birinci ekonomisi oldu. Reel rakamlarda bunun 2020 yılı  itibarıyla gerçekleşmesi bekleniyordu.'

'ÇİN'İN DÜNYA EKOSİSTEMİNDE 500 YILLIK OMURGAYI KÖKÜNDEN SALLAYACAK PROJESİ VAR'

Berat Albayrak, gelecek 10 yıl boyunca bu coğrafya üzerinde gelişmekte  olan yeni pazarlar çerçevesi içerisinde çok ciddi fırsatlar olduğunu belirterek,  gelecek 10 yıl içinde sadece Çin ve Hindistan'ın toplam Gayri Safi Milli  Hasılası'nın (GSMH) büyük ihtimalle G7 ülkelerinin tamamını geçeceğini bildirdi.

Bu gerçeklikten hareketle Türkiye'nin bulunduğu coğrafya ile ilgili de  değerlendirmelerde bulunan Albayrak, şöyle devam etti:

'Bölge coğrafyamız, dünyadaki petrol ve gaz rezervlerinin yüzde  60'ından fazlasını barındırıyor. Bugün bu çatışmaların, uyuşmazlıkların yaşandığı  böyle bir iklimde, bu coğrafyadan küresel ekonomiye ve küresel sisteme yayılan bu  sorunlar önümüzdeki süreçte artan doğu ekonomi dominantlarında ne tür fırsatlar doğurur?

'One Belt, One Road' diye bir proje var, Çin'in dünya ekosisteminde  500 yıllık omurgayı kökünden sallayacak bir projesi var. Bu proje, hızlı tren  ulaşım altyapısı ile Pekin'den Londra'ya kadar, modern İpekyolu diye tanımladığı  yapıyı yeniden inşa ediyor. Bununla ilgili öyle bir hazırlık var ki, bunun  altyapısı, siyaseti, ülke ilişkileri, tüm bu yol üzerindeki planlaması 15-20  yıldan fazla bir planlamanın ürünü. Bugün Pekin'den deniz yolu ile 1,5-2 ayda  teslim edilecek bir ürün, bu proje tamamlandığında 2 haftadan kısa bir sürede,  çok daha ucuz bir maliyetle, çok daha hızlı şekilde dünya nüfusunun Pekin'den  Londra'ya 3'te 2'sini mi kuşatacak? 500 yıl önce coğrafi keşiflerle deniz  yollarının daha eski şekilde kullanılmasından dolayı 500 yıllık siyasi ve  ekonomik denge ve gücün Batı'ya doğru kaydığı bu fotoğraf, modern İpek Yolu  eliyle yeni bir yola mı giriyor acaba? 21. yüzyıl enteresan şeylere mi gebe?'

Dünyadaki ticaretin, pazarın, ekosistemin ve düşünce yapısının  değiştiğini, her geçen gün daha büyük açılımların ortaya çıkacağını kaydeden  Albayrak, şu anki girişimci neslin son 100 yılın en kritik nesli olduğunu söyledi.

Albayrak, 100 yıllık yeni bir kırılmanın tam eşiğindeyken müthiş  fırsatlara gebe bir ekosistemle karşı karşıya olduklarını, bunu iyi  değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —