Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Göktürk-1'in fırlatımı öncesinde yaptığı konuşmada, 'Her alanda liderliğinizde çok büyük atılımlar yaptık yapmaya devam ediyoruz. Geçen haftalarda Roketsan'ın ürettiği Kasırga'yı Kara Kuvvetlerimize teslim ettik. Uydumuzun hayırlı olmasını diliyorum her birinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.' dedi.
Türkiye'nin istihbarat gücüne güç katacak Göktürk-1 uydusu bugün fırlatılacak. Göktürk-2?nin ardından TSK?nın uzaydaki ikinci gözü olacak Göktürk-1?in bugün saat 16.51?de Fransız Guyanası?ndan yola çıkacak. Göktürk-1, yılda 60 bin görüntü geçecek ve dünya etrafında 90 dakikada bir tur atacak. Göktürk-1, görüntü kalitesi ve kapasitesiyle Göktürk-2?den daha üstün özelliklere sahip. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla TUSAŞ Akıncı tesislerinde düzenlenecek törende, fırlatma anı canlı olarak izlenebilecek.
Göktürk-1, askeri faaliyetlerin yanı sıra uydu ayrıca, kamu kurum ve kuruluşları için çevre ve yapılaşmanın izlenmesi, tarımsal rekolte tespiti, belediyecilik uygulamaları, sınır kontrolü, kadastro faaliyetleri gibi birçok alanda uzaktan algılama görevleri yapacak.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA KATILIYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ev sahipliğinde Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Akıncı tesislerindeki törende, fırlatma anı canlı izlenebilecek. Alınan bilgiye göre, TSK'nın hedef istihbaratına yönelik uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak Göktürk-1 Uydusu'nun montaj ve entegrasyon faaliyetleri, proje yüklenicisi Telespazio (İtalya)-Thales Alenia Space (Fransa) tarafından Fransa'nın Cannes şehrindeki tesislerde yapıldı.
FRANSA'YA GÖNDERİLDİ
TUSAŞ Akıncı yerleşkesinde yer alan, Türkiye'nin ilk Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde çevresel testleri yapılan uydu, yörüngesine fırlatılmak üzere Fransız Guyanası'nda bulunan Koruou Fırlatma Merkezine gönderildi.
İLK SİNYAL 68. DAKİKADA
Alçak irtifa dünya yörüngesine oturacak olan uydu, fırlatmanın ardından 57. dakikada roketten ayrılacak, 59. dakikada güneş panellerini açacak. İşler yolunda giderse, uydudan ilk sinyal, fırlatmanın ardından 68. dakikada alınacak. Yaklaşık 90 dakikada dünya çevresinde bir tur atacak uydunun, yılda 60 binden fazla görüntü çekmesi bekleniyor.
Uydunun askeri görevi, Türkiye üzerinden her geçişinde dünyanın çeşitli bölgelerinden aldığı fotoğraf ve görüntüleri, hava kuvvetleri komutanlığı uydu yer istasyonuna aktarmak.