Tarih: 13.12.2016 17:45

Aselsan'dan bir ilk daha!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye'nin bugüne kadar ithal ettiği milyonlarca dolarlık gemi uydu haberleşme terminali artık Aselsan tarafından üretilmeye başladı. Savunma sanayisinde Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketi olan Aselsan'ın mühendisleri, bugüne kadar yurtdışından alınabilen uydu haberleşme sisteminin (Acrosat) yazılımının yanı sıra donanımı da kendisi üreterek bu alanda ihracat kapısını da araladı. Bu üretim, özel sektör de dahil olmak üzere uydu iletişiminin kullanıldığı her alanda yerli üretim yapabilme olanağı sağladı. İnsansız hava ve kara araçlarında da Acrosat teknolojisi kullanılabilecek. Bu ürünün ilk etaptaki kazancı ise şimdiden 60 milyon doları buldu. Aselsan, Kılıç sınıfını hücumbotlarda Acrosat'ın kullanılması için sözleşme imzaladı.

DÜNYAYLA DENK KALİTEDE

9 adet gemiye monte edilecek Acrosat sistemi, geliştirme bedeli de dahil olmak üzere 38 milyon dolara yapılacak. Bu sistemin ithal edilmesi durumunda ise en az 100 milyon dolarlık bir ödemenin yapılması gerekiyordu. Üstelik Aselsan, bu sistemi ihraç da edebilecek. Uydu sistemlerinin tanıtıldığı fuarda sergileyen Aselsan yetkilileri, sistemin İngiliz, Fransız ve ABD'nin ürettiğine denk olduğunu hatta bundan daha iyi bir teknolojinin yapılmadığını söyledi. Aselsan yetkilisi mühendis Mehmet Hidayet Yılmaz, Acrosat'ın karbon fiberden üretilmesi nedeniyle hem hafif, hem de dayanıklı olduğunu söyledi. Acrosat'ın üretiminde elde edilen bilgi birikimiyle insansız hava araçları ve deniz karakol uçağı için de aynı sistemin üretileceğini belirten Yılmaz, 'Biz bunu denizde gemilerde yaparak en zorunu başardık. Şimdi her alanda yapabiliriz' diye konuştu.

LİSANS BİZE AİT İHRACAT YAPILACAK

Acrosat 'ın maliyetinin araştırma fiyatı olduğunu söyleyen Yılmaz, uydu sisteminin seri üretiminin başlamasıyla fiyatların daha da düşeceğini vurguladı. Yılmaz, 'Bu ürünün tüm yazılım ve donanım pakları bizde. Bu nedenle ihracat da yapacağız. Şimdiden birçok ülke ile görüşmeler başladı' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —