Başbakan Binali Yıldırım, Irak ziyareti kapsamında Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmede gündem de Başika Kampı ve Sincar'ın terör unsurlarından temizlenmesi vardı.
Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında iki lider, bu konulara yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu.
Başika Kampı'nın keyfiyet değil ihtiyaçtan doğduğunu söyleyen Yıldırım, bir gazetecinin Başika Kampını kast ederek 'Türk askeri Irak'ı ne zaman terk edecek' sorusuna 'Buna uygun olarak bu konuyu da dostane biçimde çözüme ulaştırmış olacağız. İşler yoluna girdiğinde gereken ne ise o da yapılacak' yanıtını verdi.
Sincar'ın en büyük tehdidi Türkiye'ye oluşturduğunu kaydeden Yıldırım, Irak merkezi güçleri ve peşmergenin Sincar'ın terörden temizlenmesi için gerekli çalışmaları yapacağını belirtti.
Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
'Asırlardır bu topraklarda kardeşçe yaşadık. Halklarımızın refahını sağlamak için devam edeceğiz. İki yıl aradan sonra göreve başladıktan sonra ilk yurtdışı ziyaretlerimden birini buraya yapıyorum. DEAŞ'a yönelik mücadele başlattık ve başarılı olduk.
(Irak Başbakanı İbadi'ye hitaben) Geçtiğimiz günlerde yaptığınız 'PKK'nın Irak toprakları üzerinden Türkiye'ye zarar vermesine izin vermeyeceğiz.' şeklindeki açıklamanız bizim için çok önemli. Bundan büyük bir memnuniyet duyduk. Bu da teröre karşı beraber, birlikte neler yapabileceğimizi en iyi şekilde gösteriyor.
Irak'ın egemenliği bizim için çok önemlidir, egemenliğine zarar verecek hiçbir girişime, hiçbir harekete rıza göstermeyiz, içinde olmayız. Irak'ın bütünlüğü de aynı şekilde bizim için önemlidir, bunun bilinmesini isteriz.
Bundan sonraki bütün enerji ve gücümüzü Irak ile TÜrkiye arasındaki ilişkilerin ekonomik olarak yatırım olarak her iki ülkenin kalkınması şeklinde çalışmaya hazırız. Eğitim alanında bugün bir işbirliği anlaşması imzalayacağız.
Peşmerge ve Irak merkezi güçleri ile Sincar'ın terör unsurlarından temizlenmesi konusunda gerekli çalışmalar yapılacak. Bizim için terör nereden gelirse gelsin aynıdır.
Dolayısıyla Sincar birinci derecede en büyük tehdidi bize oluşturmaktadır ve tehdidin bertaraf edilmesi konusunda Sayın Başbakan'ın hassasiyetleri için de teşekkür ediyoruz. Bu konuda da gerekli işbirliğini yapmaya hazırız. Sadece Sincar değil bütün Irak topraklarından ülkemize yönelen terör faaliyetlerine karşı işbirliğini sürdüreceğiz.
Başika meselesini de içeride konuştuk. Bu bir keyfiyet değil, bir ihtiyaçtan doğmuştur. Görüyoruz ki DEAŞ'tan bölgenin temizlenmesinde önemli mesafe katedilmektedir. Buna uygun olarak bu konuyu da dostane biçimde çözüme ulaştırmış olacağız.
Başika'nın nasıl başladığını anlattık. DEAŞ ile mücadelede oradaki unsurlarımız önemli bir vazife ifa ettiler. Oradaki varlığımız bizatihi DAEŞ ile kendisi mücadele etti. İşler yoluna girdiğinde gereken ne ise o da yapılacak.'
TOPLANTI SONRASI ORTAK BİLDİRİ
İki lider görüşme sonrası Türkiye-Irak 3. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısına başkanlık etti.
Türkiye-Irak 3. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısının ardından yayımlanan ortak bildiride, 'İki taraf, topraklarında herhangi bir terör örgütünü bulundurmayacaklarını ve iki ülkenin milli güvenliğini tehdit eden herhangi bir faaliyette bulunulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. İki taraf, Uluslararası Koalisyon'un DEAŞ'a karşı yürüttüğü mücadelede işbirliği içinde hareket edeceklerini vurguladı.' ifadelerine yer verildi.
Başbakan Binali Yıldırım'ın Irak ziyareti kapsamında, Yıldırım ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin başkanlığında, Türkiye-Irak 3. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı yapıldı.
Toplantıda iki tarafın birbirlerini ilgilendiren hayati tüm alanlarda işbirliğini artırması, ülkelerin çıkarlarına hizmet edecek ekonomik, siyasi ve stratejik ilişkileri tesis etme ve geliştirmesine ilişkin konular ele alındı.
Toplantının ardından bir ortak bildiri yayımlandı. Bildiride, iki taraf, ülkeler arasındaki ilişkilerin temelini oluşturan toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı çerçevesinde, karşılıklı güvenlik ve istikrarın sağlanacağını ve birlikte terörle mücadele etmeyi benimsediklerini belirtti.
Taraflar, Başika Kampı'nın bir Irak kampı olduğunu vurguladı. Irak tarafı, Başika kampı hususundaki tutumunun sabit olduğunu belirterek, Türk tarafının kuvvetlerini çekmeye yönelik süreci başlatması ve bu meselenin sona erdirilmesi gerekliliğini vurguladı. Türk tarafı da Irak'ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyduğunu yineledi.
Irak ve Türkiye, aralarındaki ticari ve ekonomik işbirliği düzeyinin artırılmasının, terörden zarar gören bölgelerin yeniden inşasının ve iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların hayata geçirilmesinin önemine değindi. Taraflar, Dicle ile Fırat Nehirlerine ait suların yönetimi ve ortak su projelerinde işbirliğinin artırılması üzerinde anlaştı.
Türkiye Hükümeti, Ninova'nın kurtarılması ve DEAŞ'ın varlığını yok etme operasyonları kapsamında; Irak Silahlı ve Güvenlik Kuvvetlerinin elde ettiği kayda değer ilerlemeyi takdirle karşıladığını ifade etti.
İki taraf, topraklarında herhangi bir terör örgütünü bulundurmayacaklarını ve iki ülkenin milli güvenliğini tehdit eden herhangi bir faaliyette bulunulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. İki taraf, Uluslararası Koalisyonun DEAŞ'a karşı yürüttüğü mücadelede işbirliği içinde hareket edeceklerini belirtti.
Taraflar, iki ülke halkları arasındaki kültürel ve sosyal bağların kuvvetlendirilmesi, iki ülke vatandaşlarının kaynaşmalarına imkan sağlanması için kültür ve turizm alanında kapsamlı bir atılım yapılması gerekliliğinin altını çizdi.
Türkiye ve Irak, ortak stratejik vizyon temelinde çıkarları ve sınamaları belirleyerek, bölgede güvenliğin ve istikrarın sağlanması için birlikte çalışmak, ayrıca mezhebi ve etnik kutuplaşma dahil bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden tüm faktörleri bertaraf etmek üzerinde mutabık kaldı.
BİR SONRAKİ DURAK ERBİL
Başbakan Yıldırım, Bağdat'a ayrıca Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Temsilciler Meclisi Başkanı Selim Cuburi'yle görüşmeler yapacak. Yıldırım'ın Iraklı Türkmenlerin temsilcileriyle de bir araya gelmesi bekleniyor.
Başbakan Yıldırım'ın Irak ziyaretinin ikinci durağı ise Erbil olacak. Yıldırım'ın Erbil temaslarında ise PKK'nın Sincar'daki varlığı ele alınacak.
Başbakan Yıldırım'a ziyaretinde Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de eşlik ediyor.