Tarih: 07.02.2017 10:18

'Yurtdışında boşanma' mağduriyeti gideriliyor

Facebook Twitter Linked-in

Yurtdışında yaşayan vatandaşların Türkiye?de boşanması kolaylaştırılıyor. Hükümetin hazırladığı Kanun Hükmündeki Kararname?yle yurtdışında boşanan çiftler için 3-5 yıl süren mahkeme süreci beklenmeyecek.

Yabancı mahkemelerde boşanan Türk vatandaşlarının, Türkiye'de tanıma-tenfiz davası açmaması ya da kararı Türk mahkemelerine tanıtmaması bazı sorunlara yol açıyor.

Türkiye'de yasal olarak evliliklerin devam ettiğinin görünmesi; miras, velayet, nüfus ve diğer idari işlemlerde sorunları gün yüzüne çıkarıyor. Bu sorunların yaşanmaması için tanıma-tenfiz davası açılması gerekiyor.


Meclis?te ?boşanma komisyonu? kuruluyor


HaberTürk'ten Bülent Aydemir'in aktardığına göre, sorun yaşayan binlerce gurbetçi vatandaş; Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı'na başvurarak sorunlarının çözülmesini talep etti. Aileleriyle birlikte 100 bine yakın kişiyi ilgilendiren konuda çözüm için harekete geçildi.

Yurtdışı Türkler Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı, çözüm konusunda farklı öneriler getirdi. Öncelikli olarak boşanmada 2 tarafın da başvurma zorunluluğu kaldırılıyor.


Yurtdışında ikamet eden ve Türkiye'de yaşamayan kişiler tanıma-tenfiz davasını İstanbul, Ankara ya da İzmir'de Aile Mahkemesi'nde açabiliyor. Ancak mevcut düzenlemede 2 tarafın da davalara katılması gerekiyor. Taraflardan birine ulaşılamaması durumunda davalar, yıllarca sürüyor ve sonuçlandırılamıyor.

 

Çıkarılacak Kanun Hükmünde Kararname'yle mahkemeler taraflardan birinin başvurusu üzerine söz konusu ülkeden boşanma dosyasını talep edip, 3-5 yıl süren tebligat ve mahkeme süreci beklenmeden dosya üzerinden karar verecek.

Bürokratik işlemler ve tebligat süresi kısalacak. Sonraki aşamalarda bu işlem için nüfus müdürlüklerinin de yetkili kılınması söz konusu olabilecek.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —