Suriye'de olası Rakka operasyonuyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Etnik temizlik yapacak, kendi amacına ulaşacak gruplarla değil, doğru gruplarla Rakka'da adım atabiliriz' dedi
Resmi temaslarda bulunmak üzere KKTC?ye giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştü. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
El Bab'daki Fırat Kalkanı Harekatı ve olası Rakka operasyonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Her şeyden önce DAEŞ'e karşı, YPG-PKK gibi bir terör örgütüyle hareket etmek yılanla yatağa girmek demektir.Etnik temizlik yapacak, kendi amacına ulaşacak gruplarla değil, doğru gruplarla Rakka'da adım atabiliriz' dedi.
'Rakka operasyonu için bir terör örgütüne bel bağlamak zorunda değiliz' diyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye'deki koalisyonun içerisinde 65 ülke olduğunu ve onların operasyonda yer alabileceğini belirtti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 (hava savunma sistemi) ile ilgili görüşmelerin de olumlu bir şekilde seyrettiğini söyledi.
'RUM TARAFI ÇÖZÜM MASASINA DÖNMELİ'
Kıbrıs'taki müzakereler hakkında da görüşlerini dile getiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için yapılan müzakerelerin devamı için Rum tarafının yaptığı hatayı düzeltmesi ve çözüm masasına dönmesi gerektiğini söyledi.
Rum Meclisi'nde 10 Şubat tarihinde 1950 yılında adadaki Rumlar arasında Enosis amacıyla düzenlenen oylamanın Rum
tarafındaki okullarda anılmasına yönelik kararın kabul edilmesi geçen hafta müzakerelerde kriz yaşanmasına neden olmuştu.
Basında yer alan haberlere göre Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Akıncı ile yaptığı görüşmeyi terk etmiş; ancak Anastasiadis görüşmeyi terk etmediğini ve sadece ara vermek için dışarı çıktığını belirtmişti.
Müzakerelerin bundan sonra nasıl ilerleyeceğinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, 'Adada iki kesime dayalı kalıcı çözüm için bundan sonraki süreçte de yapıcı olmak istiyoruz, ancak sürecin devamı için Rum tarafının yaptığı hatayı düzeltmesi gerekli. Akıllarını başlarına toplasınlar, çözüm istiyorlarsa müzakere masasına dönsünler' dedi.
Kıbrıs'ta garanti ve güvenlikler konusunda tarafların uzlaşmaya yakın olduğuna dair açıklamalar yapıldığı hatırlatıldığında ise Çavuşoğlu Türkiye'nin garantörlük ve güvenlik konusundaki tavrının açık ve net olduğunu kaydederek, 'Garanti ve güvenlik konusunda Cenevre'den sonra yeni bir toplantı yapılmadığı için bu konularda bir yakınlaşma sağlandığını söylemek doğru olmaz' dedi.
Kıbrıs'ta garantör ülkeler olan Türkiye, Yunanistan ve İngiltere adadaki taraflarla ocak ayında ilk kez Cenevre'de uluslararası bir konferans için biraraya gelmiş, garantörlük ve güvenlik konusu ilk kez uluslararası bir konferans formatında tartışılmıştı.