Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından yapılan bir araştırma deniz kirliliğinin sebeplerine ilişkin çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Denizlere fazla miktarda katı atık (çöp poşeti vb.) bırakılmasına rağmen kirliliğin temel sebebini modern hayatın gündelik pratikleri oluşturuyor.
Denizlere bırakılan plastiğin kaynağı yüzde 15 - 31 arasında değişen oranlarla, tekerlekler ve elbiseler. Tekerleklerde kullanılan mikroplastikler yollarda aşınarak denizlere ve okyanuslara akıyor. Aynı şekilde sentetik kumaşlardaki mikro plastiklerde çamaşır yıkamayla dünyadaki su kaynaklarını ciddi bir şekilde kirletiyor.
Denizlerdeki kirliliğin üçte ikisini mikroplastiklerin oluşturduğu biliniyordu. Ancak araba tekerleklerinin ve sentetik kumaşların mikroplastiklerin yüzde 31'ini oluşturması IUCN yöneticilerini de şaşırttı. Birliğin Yöneticisi Inger Andersen, raporun aydınlatıcı olduğunu açıkladı. Andersen, 'Araba sürmek ve elbise yıkamak gibi gündelik işlerimiz okyanuslarımızı boğan kirlenmenin en büyük sebebini oluşturuyor.
Kozmetik ürünlerindeki mikroplastiklerin deniz kirliliğini artırdığı yönündeki raporların ardından ABD'de kişisel bakım ürünlerinde mikroplastiklerin kullanımı yasaklanmıştı. ABD'nin ardından İngiltere'de ada genelinde aynı yasağı 2017'nin sonuna kadar hayata geçireceğini duyurmuştu. Ancak IUCN yöneticileri söz konusu tekerlek ve elbise olunca böyle düzenlemelerin yapmanın daha zor olacağı görüşünü paylaşıyorlar.
Asya kıtasında mikroplastiklerin kaynağını kumaşlar oluştururken, Amerika ve Avrupa'da ise kirlenmenin temel sebebi tekerlekler.