477 yıldır aynı tarif! Manisa'lı kadınlar mesaide!

Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalandığında dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırlanan mesir macunu, 477. kez halka saçılmak için karılmaya başlandı.

Güncel 7.03.2017 10:45:49 0
477 yıldır aynı tarif! Manisa

 

UNESCO'nun 'Somut Olmayan Kültürel Miras' listesinde yer alan ve bu yıl 25-30 Nisan'da 477'ncisi gerçekleştirilecek olan Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nde saçılacak mesir macununun hazırlanmasına başlandı.

Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalandığında dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla hazırlanan mesir macunu, 477. kez halka saçılmak üzere hazırlanıyor.

Festivalde bu yıl saçılacak 5 ton mesir macunu, Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneğinin imalathanesinde 15 kadın tarafından aslına uygun olarak yapılıyor.

 

 

Derneğin Genel Sekreteri Özlem Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 477'nci Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali'nin 21 Mart'ta Nevruz kutlamaları ve Sultan Camisi Külliyesi'nde yer alan Bimarhane'de temsili karma töreniyle başlayacağını, çeşitli etkinliklerin ardından 30 Nisan'da Sultan Camisi'nden 5 ton mesirin halka saçılmasıyla sona ereceğini söyledi.

 

'Erkek eli değmiyor'


Normalde 18-23 Nisan'da gerçekleştirilmesi planlanan festivalin anayasa değişikliği halk oylaması nedeniyle 25-30 Nisan'a alındığını dile getiren Erdem, imalathanelerinde 15 kadının çalıştığını belirterek, şunları aktardı:

'Mesir macunumuz erkek eli değmeden 15 kadın işçinin eliyle tamamen aslına en uygun şekilde üretiliyor. Üretime kesinlikle erkek eli değmiyor, sadece pazarlama kısmında erkek çalışanımız bulunuyor. İmalathanemizde yıl boyunca mesir macunu üretimimiz devam ediyor. Geleneklere en uygun şekilde üretilmesine çok dikkat ediyoruz. Mesir macunu üretiminde kesinlikle teknolojiyi kullanmıyoruz, geleneğe uygun olarak üretim yapıyoruz. Normal şartlarda 15 günde 5 ton mesir macunu üretimi yapılabiliyor ancak normal üretime de devam edildiğinden dolayı saçılacak mesiri karma çalışmalarına şimdiden başladık.'

 

'Formül açısından eleman değiştirmiyoruz'


Dernek imalathanesinde çalışan personeli mecbur kalmadıkça değiştirmek istemediklerini belirten Erdem, 25 yıl çalışıp emekli olduktan sonra çalışan kadın personelin olduğuna dikkati çekerek, 'Derneğimizden emekli olup hala bünyemizde çalışan kadın çalışanlarımız var. Personelimizin her biri en az 10-15 yıldır yanımızda çalışıyor. Piyasada üretim yapan birçok firma var ancak aslına uygun olarak yapan sadece derneğimiz var. Mesir macunu formülü açısından mecbur kalmadıkça eleman değiştirmiyoruz, değiştirmek istemiyoruz.' şeklinde konuştu.

 

 

Dubai'ye de ihraç edilecek


Her derde deva olduğuna inanılan mesir macununun sadece yurt içinde değil yurt dışında da tüketildiğini ifade eden Erdem, 'Almanya ve Rusya'ya ihracatımız devam ediyor. Ayrıca bu yıl Dubai'den oldukça fazla tonajlı mesir macunu talebi geldi, görüşmelerimiz devam ediyor. Her ülkenin prosedürü farklı. Dubai'den, 41 çeşit baharatın analizleri ve sonuçlarını istediler, kendileri de test etmek istediler. Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Ege Üniversitesi bizim ihracata yönelik çalışmalarımıza destek veriyor.' dedi.

 

'30 yıl grip olmadım'


Emekli olduktan sonra dernek imalathanesinde çalışmaya devam eden kadınlardan Serpil Özevcil, belirli oranda şeker ve suyu kaynattıktan sonra macunu 24 saat dinlendirmeye aldıklarını, dinlenen ürünün 41 çeşit baharatla buluştuğunu anlattı.

Kesimi yapılan macunu kadınların tek tek sardığını ve paketlediğini ifade eden Özevcil, 'İşimiz oldukça zevkli. Baharat kokusunu çok seviyorum. Her gün 1 adet mesir macunu yiyorum ve 30 yıldır grip olmadım. Diğer mesai arkadaşlarımın da soğuk algınlığına yakalandığını hatırlamıyorum. Mesir macunu faydalarını biz dernek çalışanları olarak yakından biliyoruz.' dedi.

 

Geleneğin tarihçesi


Kaynaklara göre, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca, dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi, sultan için baharat karışımıyla macun hazırladı. Bir süre sonra iyileşen Ayşe Hafsa Sultan, macunun her yıl aynı dönemde karılarak halka saçılmasını buyurdu.

Bunun üzerine her yıl nevruzda hazırlanan mesir macunu, Manisa'daki Sultan Camisi'nin kubbe ve şerefeleri ile çevresindeki 35 noktadan halka saçılıyor. Mesir macunu kapabilmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden Manisa'ya gelerek Sultan Meydanı'nda toplananlar ilginç görüntüler oluşturuyor.

 

477 yıldır aynı formülle üretiliyor


477 yıldır içeriği bozulmadan hazırlanan mesir macununun içinde şunlar bulunuyor:

'Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistan cevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemercini tohumu ve günbalı.'

 


Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °