Üniversitelere öğrenci yerleştirmek amacıyla düzenlenen sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) saat 10.00'da başladı.
Bu yıl 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu YGS, 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştiriliyor.
Erken saatlerden itibaren sınava girecekleri binalara gelen adaylar, kimlik kontrolü yapılarak ve güvenlik kontrolünden geçirilerek sınav salonlarına alındı.
Sınav binalarının kapıları saat 09.45'te kapatılarak, bu saatten sonra gelenler alınmadı.
Yurt genelinde bu uygulamayı bilmeyen ya da geç kalan birçok önce sınava giremedi.
GÖZYAŞLARINA BOĞULDU
Adana'da Cebesoy Ortaoklu'unda sınava girmek için gelen Mehmet Kara, kapı kapatıldıktan çok kısa bir süre sonra gelince sınava giremedi.
Okul kapısının önüne oturarak uzun süre ağlayan Kara'yı çevredeki veliler sakinleştirmeye çalıştı.
Gece bir iş yerinde çalıştığı için sınava geç kaldığını aktaran Kara, 'Abi kurbanın olayım, evden gelsem yetişirdim, işten geliyorum geç kaldım. Bir senem gitti kolay bir şey değil. Ben ne yapacağım şimdi. Abi Allah rızası için alın sınava işten mi atacaklar' dedi.
1 DAKİKAYLA KAÇIRDILAR
Bayburt'ta da sınava gireceği Bayburt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesine 09.46'da gelen bazı öğrenciler, geç kaldıkları için salonlara alınmamaları üzerine gözyaşlarına hakim olamadı.
BAYGINLIK GEÇİRDİ
Kayseri?deki Erciyes Üniversitesi?nde çeşitli nedenlerden dolayı geç kalan ve sınava giremeyen öğrenciler gözyaşlarını tutamadı.
Bir kız öğrenci, sınav salonuna alınmayınca sinir krizi geçirdi. Bayılan adaya ilk müdahaleyi babası ve diğer veliler yaptı.
Genç kız, daha sonra olay yerine çağrılan ambulans ile hastaneye götürdü.
Geç kalan öğrencilerin sınava girebilmesi için aileleri ve diğer veliler uzun süre polislerle görüştü ancak bir sonuç alınamadı.
SINAV BELGESİNİ YIRTTI
Sivas?taki Cumhuriyet Üniversitesi'nde de bazı öğrenciler salona alınmadı.
Bir öğrenci, tepki amacıyla sınava giriş belgesini yırtarak çöpe attı ve yerleşkeden uzaklaştı.
Sınavda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı Türkçe testi, sosyal bilimler testi, temel matematik testi ve fen bilimleri testi yer alıyor. YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru yöneltiliyor.
Sınavda adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi.
Adaylar, sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika veya son 15 dakika içinde sınav salonunu terk edemeyecek, kısa süre için bile olsa salondan çıkamayacak. Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun çıkan aday, bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası tamamlanana kadar sınav binasında bekletilecek.
Öte yandan, saat 07.00'den 09.45'e kadar il ve ilçelerdeki nüfus müdürlükleri açık tutularak, kimliğini kaybeden adayların nüfus cüzdanlarını edinebilmelerine imkan sağlandı.