BURSA (AA) - Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, 'Yüzde 70-75 oranında işçi-işveren davalarını çözdük. Burada demek ki çok ciddi bir sıkıntı olmuş. Yüzde 99'a 100'e yakın da bir başarı var bu konuda' dedi.
Öztatar, Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneğindeki (BUSİAD) 'Arabuluculuğun İş Dünyasına Faydaları, Arabuluculuk Uygulamalaı ve Zorunlu Arabuluculuk' konferansına katıldı.
Öztatar, burada yaptığı konuşmada, uyuşmazlığa düşen tarafların isterlerse artık mahkemeye gitmeyip mahkemeden önce bunu çözebileceklerini söyledi.
Davanın en son çare olması gerektiğini vurgulayan Öztatar, 'Bir başka şey daha söylememiz lazım, dava sizin her sorununuzu halletmez. Zannediyoruz ki mahkemeye gittik, hakim karar verdi, her sorunumuz hallolacak. Öyle bir şey yok. Bunun farklı bir yöntemi de var, o da arabuluculuk sistemi' diye konuştu.
Arabuluculuk sisteminin Türkiye'de eskiden de kullanıldığına dikkati çeken Öztatar, şunları dile getirdi:
'Peki biz bu sistemi Amerika'dan Avrupa'dan aldık ama bizde bu sistem yok muydu? Var, ahilik kültürü. İki esnaf arasında bir sorun olduğunda üçüncü kişi, 'Gelin bakalım bu sorunu çözelim' dediği şeyin hukuki düzendeki adı. Bir de 'Köy Kanunu' var 1925'te yürürlüğe giren. İnceleyin, 49. madde diyor ki 'Köy muhtarı, köy içindeki hukuki uyuşmazlıkların 10 liraya kadar olanlarını, zorunlu arabulucu olarak çözer'. Bakın zorunlu arabuluculuk diye geçiyor.'
Öztatar, arabulucukla çözülen 1900'e yakın davadan çoğunlukla işçi-işveren arasındaki uyuşmazlıklarda kendilerine başvurulduğunu belirterek şöyle konuştu:
'Biz 1600'e yakın arabuluculuk çözdük işçi-işveren arasındaki. Biz açıkçası bunu hayal etmemiştik, ticari dünya hemen arabuluculuğa gelecek, ticari uyuşmazlıklar arabulucukla hallolacak diye düşündük. Çünkü dünyada böyle, Amerika'ya gittiğinizde tüm ticari uyuşmazlıklar arabuluculukla çözülüyor. Tahkim öncesi bir arabuluculuk var. Tahkim şartı yapıyorlar ama bu sonuçta 6 ay sürüyor, biraz da pahalı. Diyorlar ki taraflara, 'Gel önce bir arabuluculuk hizmeti al, belki çözersin. Çözemezsen biz tahkime devam ederiz'. Bu sistem çok güzel ama biz baktık ki biz istemeden yüzde 70-75 oranında işçi-işveren davalarını çözdük. Burada demek ki çok ciddi bir sıkıntı olmuş. Yüzde 99'a 100'e yakın da bir başarı var bu konuda. Peki neden iş dünyası arabuluculuğa gidiyor? Bugün iş dünyası bir mahkemeye gittiği zaman dava 2-3 yıl sürüyor. Biz sadece 1 günde çözüyoruz. Bazen iki saatte çözüyoruz, Balıkesir'deki bir arkadaşımız 20 dakikada çözmüş. Önemli değil, 20 dakika mı, 3 yıl mı?'
Türkiye'nin dünyada arabuluculuk hizmeti veren 161'inci ülke olduğunu ve ülkede 23 adliyede arabuluculuk merkezlerinin olduğunu belirten Öztatar, şunları söyledi:
'Dünyada biz 161'inci ülke olarak bu sisteme girdik. Girdiğimiz tarih 14 Kasım 2013. Bu anlamda gerçekten geç kaldık. Çünkü arabuluculuk adalete hızlı erişimin bir sonucudur. Çünkü arabuluculukta bir günde sorunu çözebiliyoruz. Bazen iki saatte sorunu çözebiliyoruz. Yıllar içinde davada çözülen sorunu burada bir günde çözümlüyoruz. Bursa'da bugüne kadar yaklaşık 450 uyuşmazlık çözüldü. Buradaki başarı oranı yüzde 99. Çok ciddi bir başarı var. Yani insanlar geldiğinde çok rahatlıkla bir masanın etrafında toplandığında sorunlarını çözebiliyorlar. Biz geç kalmış olarak düşünüyoruz ama hızlı bir şekilde bu sisteme zorunlulukla birlikte geçeceğiz, halkımıza tanıtımını daha çok yapacağız. Çünkü adalete hızlı erişim için bu imkan mutlaka vatandaşlarımıza verilmeli.'