Çocuğunuza yaz okulu seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

2016-2017 Eğitim-öğretim yılı sona erdi. Yorucu bir ders yılının ardından üç aylık yaz tatiline giren çocuklarımızın tatillerini değerlendirerek hoşça vakit geçirmelerini sağlayabiliriz. Nasıl mı? Cevabı yazarımız Doç.Dr. Recep

Eğitim 20.06.2017 06:00:08 0
Çocuğunuza yaz okulu seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

 

2016-2017 Eğitim-öğretim yılı sona erdi. Yorucu bir ders yılının ardından üç aylık yaz tatiline giren çocuklarımızın tatillerini değerlendirerek hoşça vakit geçirmelerini sağlayabiliriz. Yaz tatili akademik yıl içerisinde çeşitli nedenlerle ihmal edilen sportif ve sanatsal becerilerin kazanılması için de büyük bir fırsat olarak değerlendirilmeli. 

Kaliteli bir yaz okuluna katılan öğrenciler çok ciddi bir öğrenme sürecinden geçiyor ve yeni okul dönemine akranlarından bir adım önde başlıyor. Düzenli olarak spor etkinliklerine katılan öğrencilerin fiziksel gelişiminin yanında psikolojik ve sosyal yönden gelişimine de katkıda bulunur. Bireysel sporlar; özgüvenin, kendi sorumluluğunu alma yetisinin gelişimine katkıda bulunurken, takım sporları; paylaşmayı, yardımlaşmayı, takım halinde hareket ederken bireysel hırsların takımın önüne geçmesini kontrol etmeyi geliştirir. Spor yapan bir çocuk zamanını doğru kullanmayı öğrendiğinden okul başarısı da beraberinde gelir. Düzenli fiziksel aktivite ile çocuğun kuvvet ve dayanıklılığı artar, kemik gelişimi olumlu yönde etkilenir, kilo kontrolü sağlanır. Spor ile hareketsizlik ve aşırı kilo sonucunda erişkin dönemde gelişebilecek kalp damar hastalıkları, şeker hastalığı ve diğer sağlık problemlerinin gelişimi önlenebilir.

Burada öncelikle işe çocuğumuza uygun yaz okullarını veya yaz kamplarını araştırmakla başlayabiliriz. Bazı yaz okulları, okulların tatil olmasını takiben ilk pazartesi günü kurslara başladı. Fakat birçok yaz okulu açılışlarını Ramazan Bayramı sonrasına bırakmış durumdalar.  Çocuğumuzun herhangi bir problemlerle karşılaşmamak ve tatilini işkence haline getirmemek için kayıt ettireceğimiz kurs, yaz okulu veya kamp gibi sosyal ortamları ayrıntılı bir şekilde araştırmamız gerekir.

Çocuğumu nasıl bir kamp veya kursa göndermek istiyorum? yabancı dil kursu, spor okulu, din eğitimi veren kurslar vb. olabilir. Göndereceğimiz kurs veya kamp çocuğumun ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilecek bir yer mi? Çocuğuma seviyesine uygun eğitim veriliyormu? Çocuğumun hangi özelliğinin gelişimine katkıda bulunacak? Hangi tür aktiviteler yapılıyor; bunlar çocuğumun katılabileceği aktiviteler mi? Görevlilerin eğitim ve öğretim tecrübesi yeterli mi? Bir öğretmen veya görevli kaç çocukla ilgileniyor? Ayrıca çocuğunu Kur?an ve din eğitimi veren kurslara gönderenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar var. Çocuğun tatilde olduğu unutulmamalı. Kur?an ve din eğitiminin yanı sıra bol sosyal aktivitesi olan kurslar daha faydalı olur. Halı saha maçları, geziler, turnuvalar, yüzme, bilgi yarışmaları ve daha birçok sosyal faaliyete sahip kurslarda, çocuklar hem eğleniyor hem de sosyalleşiyor.

Aileler çocuklarını kursa veya kampa gönderirken, onların fikirlerini almayı ihmal etmemeli. Çünkü onları istemedikleri bir yere gitmeye zorlamak, kamp veya kurstan fayda görmek yerine, çocukların psikolojisini olumsuz yönde etkileyebilir. Zorla gönderme yerine uzlaşmacı bir yaklaşımla, göndermeyi düşündüğünüz yerin güzelliklerini anlatarak çocuğun zihnindeki olumsuz tabloyu tam tersine çevirebilirsiniz. Önceki yıllarda yaz kursu veya kamplarına katılan çocuklar, daha okullar tatil olmadan bu faaliyetlere tekrar başlayacak olmanın heyecanını yaşarlar. Çünkü yaz kursu onlara keyifli bir tatili, güzel vakit geçirmeyi, yeni bilgiler öğrenmeyi, kendine güvenmeyi, farklı yerler görmeyi, yeni dostlar edinmeyi, güzel davranışlar kazanmayı, zamanı iyi değerlendirmeyi, çağrıştırır.

Çevresinde yaz kursu veya kampı bulunmayan aileler, aynı duygu ve düşünceleri paylaşan birkaç aile ile birlikte küçük gruplar oluşturarak kendi yaz programlarını düzenleyebilirler. Fakat öğrencinin tanıdığı başka bir öğretmen olursa bu işe daha sıcak bakar ve ciddi davranmaya çalışır.

Aslında böyle bir programı yürütmek daha eğlenceli olacağı gibi çocuklar üzerindeki etkisi daha fazla olur. Çünkü çocuklar kendi ebeveynlerinin verdiği eğitime pek ciddi yaklaşmayabilir; Evde yapacağınız yaz okulu etkinliğinde çocuğu sıkmayacak bir ders programı hazırlamalısınız. Arkadaşları ile zaman geçirmeleri onların en doğal hakkı olduğunu da unutmayın ve programınıza buna göre şekil verin. Haftada iki gün, öğle ile akşam arası vakitte futbol, piknik, gezi, tiyatro gibi sosyal faaliyetler düzenleyebilirsiniz. Ders programının dışında kalan saatlerde çocukların kendi programlarını yapmalarını isteyebilirsiniz. Bu programlara kitap okuma gibi verimli etkinlikler koyduklarında onları takdir edip, ödüllendirmeyi de unutmamalısınız! Bilinçli geçirilmiş bir yaz tatilinden sonra çocuklarınızdaki değişim ve gelişimi bir sonraki sene içinde daha iyi fark edeceksiniz. Çocuklar derslere daha çabuk ısınarak zaman kaybetmeleri önlenmiş olacaktır. İyi tatiller?

 

 

 

 


Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °