Çocuk işçiliği ile mücadelede 'Diyanet' devreye giriyor!

Çocuk işçiliği ile mücadelede Diyanet İşleri Başkanlığı da devreye giriyor. Diyanet özellikle kız çocuklarının eğitiminin önemini vurgulayacak. Ayrıca toplumu çocuk işçiliğinin çocuklar ve toplum üzerindeki olumsuz etkileri konusu

Güncel 20.07.2017 02:46:45 0
Çocuk işçiliği ile mücadelede

 

Çocuk işçiliği ile mücadele için yeni yol haritası hazırlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı?nın (2017- 2023) detayları belli oldu. Program kapsamında öncelikli hedef grupları , ?Sokakta Çalışma, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalışma, Tarımda Aile İşleri Dışında, Ücret Karşılığı Gezici ve Geçici Tarım İşlerinde Çalışma? olarak belirlendi. Programın amacı ise ?Çocukların fiziksel, bedensel, ruhsal, sosyal ve ahlaki gelişimleri üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip olan çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına ilişkin faaliyetlerin, bütüncül ve katılımcı bir ulusal program çerçevesinde gerçekleştirilmesi? oldu.

Program çerçevesinde çocuk işçiliğini önlemeye yönelik temel stratejiler ve faaliyetler ile bunları uygulayacak kurum ve kuruluşlar da belirlendi. Buna göre Diyanet İşleri Başkanlığı önemli çalışmalar yapacak. Programın Diyanet İşleri Başkanlığı?na ilişkin bölümünde şu bilgiler yer alıyor: ?Diyanet İşleri Başkanlığı, çocuk işçiliği konusunda toplumun duyarlı hale getirilmesinde etkili olabilecek kurumlarımızdandır. Bu itibarla Diyanet İşleri Başkanlığı?nın çocuk işçiliği ile mücadeledeki sorumluluk alanları aşağıda belirtilmiştir: a) Çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri, başkanlığımızın planladığı çocuk ihmal ve istismarı programı kapsamında bir başlık altında değerlendirilerek duyarlılığın arttırılması, b) Çocuk işçiliğinin çocuklar ve toplum üzerindeki olumsuz etkileri konusunda toplumun duyarlı hale getirilmesi ve bu konuda çalışma yapan kurumlara katkı sağlaması, c) Özellikle kız çocuklarının eğitiminin öneminin vurgulanması ile kız çocuklarının eğitimden çekilmesini önleyici tarzda farkındalık çalışmaları yürütülmesi?.

Çocukların yüzde 5,9?u çalışıyor

Türkiye için de oldukça önemli bir sorun olan çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında istatistiki verilerin çeşitlendirilmesi önem taşıyor. Bu kapsamda, çalışan çocukların hangi sektörde ve hangi çalışma konularında çalıştıklarını; sosyal, ekonomik ve demografik özelliklerini ortaya koyabilmek amacıyla TÜİK tarafından 1994, 1999, 2006 ve 2012 yıllarında Çocuk İşgücü Anketi uygulandı. 2012 yılı verilerine göre Türkiye genelinde 6-17 yaş grubundaki çocuk sayısı 15 milyon 247 bin kişi. Bu yaş grubundaki çocukların yüzde 66,5?i kentsel, yüzde 33,5?i kırsal alanlarda yaşıyor. 2012 yılı Çocuk İşgücü Anketi sonuçlarına göre 6-17 yaş grubunda yer alan çocukların yüzde 5,9?u çalışıyor. Çalışmakta olan 893 bin çocuğun, 292 bini 6-14 yaş grubunda, 601 bini ise 15-17 yaş grubunda yer alıyor. Çalışan çocukların yüzde 68,8?ini (614 bin kişi) erkek ve yüzde 31,2?sini (279 bin kişi) ise kız çocukları oluşturuyor.

Çocuklar tarım, sanayi ve hizmet sektöründe çalışıyor

TÜİK 2012 yılı Çocuk İşgücü Anketi verilerine göre Türkiye?de ekonomik olarak faaliyet gösteren 6-17 yaş grubundaki çocukların sektörlere göre dağılımı incelendiğinde çocukların yüzde 44,7?sinin (399 bin kişi) tarım, yüzde 24,3?ünün (217 bin kişi) sanayi ve yüzde 31?inin (277 bin kişi) hizmet sektöründe çalıştığı görüldü. Sektör bazındaki sonuçlar, 2006 yılı sonuçları ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 8,1 puan artarken, sanayi sektörünün payı 6,6 puan ve hizmet sektörünün payı ise 1,5 puan azaldı. Meslek hastalıkları ve iş kazaları açısından en tehlikeli sektörlerden biri olan mevsimlik gezici ve geçici tarımda çocuk işçiliği aynı zamanda çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri arasında yer alıyor.

Kaynak: İŞ HABER


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °