Tarih: 20.07.2017 16:51

Mor Kraliçe: Lavanta

Facebook Twitter Linked-in

   

Lavanta, güzel kokulu bir çiçek âilesi olan ballıbabagiller familyasındandır. 20 ile 60 cm arasında boyunda çalı görünümünde olup haziran ve temmuz aylarında açar. Hemen her toprakta yetişir ama genellikle deniz ikliminin olduğu bölgelerde yaygın olarak görülür. Çok dayanıklıdır ve güneşi sever.

Lavanta çiçeğini tüketebilmek için kurutmak gerekir. Çiçeklenirken güneşi sever ama kururken gölge ister.

 

 

 

 

Lavanta çiçeğinin faydaları:

 

Ağrı kesici özelliğe sahiptir. Lavanta kokusu sinir sistemine etki eder. Sakinleştirici etkisi bilinen lavanta uykusuzluğu da giderir. Romatizmal rahatsızlıklardan ötürü gelen ağrıları tedavi eder. Antiseptik özelliğe sahiptir, yağı cilde faydalıdır. İçerisinde bulunan besinler sayesinde kızarıklık ve yara izlerinin geçmesini sağlar ve akne tedavisinde kullanılır. Egzama kaşıntılarına iyi gelir.

Lavanta saçların uzamasına yardımcı olur ve dökülmesini engeller.

Bağırsak ve hazımsızlık gibi sorunlarla savaşır, çayının tüketilmesi tavsiye edilir.

Yaralara uygulanarak hücre yenilenmesini hızlandırır.

 

 

 

Lavanta yağı yanık tedavisinde kullanılır ve kas ağrılarını giderir. Mide bulantısına iyi gelir.

Bizim kültürümüzde haşarattan kurtulmanın yolu, güzel kokudur. Anadolu?da terek denilen rafların kenarına reyhan demetleri asılır. Böylece sinek, böcek gelmesi engellenir. Bunun gibi lavanta küçük keseler içinde çamaşırlar arasına konulur ki güve vs. böcekler uzak dursun.

Yerleri sildiğiniz suyun içine biraz lavanta yağı damlatırsanız eviniz mis gibi lavanta kokar. Üstelik spreyler gibi yan etkisi de yoktur.

 

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —