Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimlerden birine daha Anayasa Mahkemesi engeli

Katalonya

Katalan Hükümeti'nin kurduğu Dışişleri Bakanlığı'nın faaliyetleri, İspanyol Hükümeti'nin yaptığı itirazın Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle geçici olarak durduruldu Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Puigdemont, Anayasa

MADRİD (AA) - İspanyol Hükümeti, Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimleri Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı itirazla bir kez daha engelledi.

Katalonya'da geçtiğimiz 12 Ocak'ta göreve başlayan Özerk Yönetim Hükümeti'nin, bağımsızlık yanlısı faaliyetlere yurt dışında destek bulmak ve lobi oluşturmak için kurduğu Dışişleri, Kurumsal İlişkiler ve Şeffaflık Bakanlığı'nın faaliyetleri, İspanyol Hükümeti'nin yaptığı itirazın Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesiyle otomatik olarak durduruldu.

Merkezi Hükümet, Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti'nin kurduğu Dışişleri Bakanlığı'nın İspanyol Devleti'nin dış politikasıyla çeliştiğini ve diğer özerk yönetimlerle olan rekabete ters düştüğünü savunuyor.

İspanyol Hükümeti adına yasal girişimleri yapan Devlet Avukatlığı kurumu da Anayasa Mahkemesi'ne sunduğu gerekçelerde, söz konusu bakanlığın Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti'nin kabul ettiği 'İspanya'dan ayrılma sürecinin bir parçası' olduğuna vurgu yaptı.

Öte yandan Katalonya'da ilk defa oluşturulan bu bakanlığın başına getirilen, bağımsızlık yanlısı iki büyük siyasi partinin ittifakı olan 'Junts pel Si'nin (Evet için Birlik) liste başı adayı Raul Römeva'nın bundan sonra statüsünün ne olacağı da bilinmiyor.

Katalan Parlamentosu'nda muhalefet partisinden konuyla ilgili gelen soruları yanıtlayan Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, Anayasa Mahkemesi'ne ve İspanyol Hükümeti'nin girişimlerine meydan okurcasına 'Hiç kimsenin şüphesi olmasın ki, Katalonya Hükümeti yurt dışındaki faaliyetlerine devam edecektir ve Römeva bakan olmayı sürdürecektir' dedi.

İspanya'da geçtiğimiz 20 Aralık tarihinde yapılan genel seçimlerden sonra halen yeni bir hükümet kurulamazken, 2011'den bu yana görevde olan mevcut hükümetin yaptığı itirazı kabul eden Anayasa Mahkemesi'nin nihai kararını 5 ay içinde vermesi gerekiyor.

İspanyol Hükümeti, geçmişte Katalonya'da yapılmak istenen bağımsızlık yanlısı referandum girişimlerini ya da Katalan Parlamentosu'nda kabul edilen bağımsızlığa dönük kararları da Anayasa Mahkemesi'ne itiraz ederek yasal olarak engellemişti.

Katalonya'da geçtiğimiz ocak ayında kurulan bağımsızlık yanlısı azınlık hükümeti, 'İspanya'dan ayrılma süreci' adı altında kabul ettiği hükümet programıyla Katalonya'yı bağımsızlığa doğru götürecek Maliye ve Merkez Bankası gibi kurumları kurup, 18 ay sonra bağımsızlık ilan etmeyi sağlayacak siyasi ortamı yaratmayı vaat ediyor.