Kefken açıklarında içerisinde göçmenlerin bulunduğu bir balıkçı teknesinin batması sonucu 21 kişi hayatını kaybetti, arama faaliyetlerinde 40 göçmen kurtarıldı.
Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan, Kocaeli/Kefken açıklarında içerisinde göçmenlerin bulunduğu bir balıkçı teknesinin batması sonucu 21 kişinin hayatını kaybettiği, arama faaliyetlerinde 40 göçmenin kurtarıldığı, 7-9 dolayında göçmene yönelik arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
Komutanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 22 Eylül 2017 tarihinde saat 01.35?te ticari bir gemi tarafından Kefken/Kocaeli 64 deniz mili kuzeyinde içerisinde düzensiz göçmenlerin bulunduğu bir balıkçı teknesinin yardım talebinde bulunduğu ihbarı alındığı belirtildi.
İhbarın alınmasının ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından bölgeye, bir Sahil Güvenlik uçağı ve iki Sahil Güvenlik botunun sevk edildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
'Bölgede bulunan ticari gemilerle arama kurtarma faaliyetlerine katılmak maksadıyla koordine kurulmuştur. Saat 05.03?te battığı bildirilen düzensiz göçmen teknesine yönelik icra edilen arama kurtarma faaliyetleri neticesinde, saat 05.25?te Sahil Güvenlik uçağı bölgeye intikal etmiş ve 2 adet SAR (Arama Kurtarma) kitini denize atmıştır. Bölgeye saat 05.38?te intikal eden Sahil Güvenlik botu tarafından denizden 23, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı helikopteri tarafından 1, ticari gemiler tarafından 16 olmak üzere toplam 40 kazazede ilk aşamada sağ olarak kurtarılmış, müteakiben 21 cansız beden denizden alınmıştır. Göçmen ifadelerine göre, kayıp olduğu değerlendirilen yaklaşık 7-9 kayıp düzensiz göçmenin aranması faaliyetlerine devam edilmektedir. Arama kurtarma faaliyetlerine destek sağlamak maksadıyla görevlendirilen 1 Sahil Güvenlik uçağı, 1 helikopterli Sahil Güvenlik korveti, 2 Sahil Güvenlik botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı 1 uçak, 1 helikopter ve 2 karakol gemisi ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı 1 kurtarma botu bölgeye intikalde olup, 5 ticari gemi arama kurtarma faaliyetlerine iştirak etmektedir.'
Hamile kadının bebeği kurtarılamadı
Kurtarılan göçmenlerin bulunduğu TCSG-74 Sahil Güvenlik botu, Kefken Limanı'na ulaştı.
Aralarında çocukların da bulunduğu göçmenler, limanda kurulan seyyar hastanede sağlık kontrolünden geçirildi.
Daha sonra bazı göçmenler, hazır bekletilen ambulanslarla Kocaeli'deki hastanelere kaldırıldı.
Durumu ağır olan 2 kişi, helikopterle Kocaeli'deki bir hastaneye sevk edildi.
Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne kaldırılan hamile bir kadının karnındaki bebeğinin ise yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadığı öğrenildi.
Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor
Teknenin batması sonucu hayatını kaybedenlerin cenazeleri de hastane morguna götürüldü.
Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin kaybolan göçmenlerin bulunması için arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ediyor.
Soruşturma başlatıldı
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, olayın öğrenilmesine müteakip tüm kamu kurumlarının seferber edildiği belirtilerek, İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından 7 Arapça, 1 Farsça bilen olmak üzere toplam 8 tercüman ile 2 polis memurunun şahıslarla sağlıklı bir iletişimin kurulabilmesi için olay yerine sevk edildiği bildirildi.
Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gerekli adli işlemlerin yapılması ve delillerin sağlıklı bir şekilde toplanabilmesi için 3 Cumhuriyet Savcısının görevlendirildiği aktarılan açıklamada, 'Göçmenleri Romanya'ya kaçırmaya çalışan şüpheli ya da şüphelilerin tespitine yönelik çalışmaların Kandıra cumhuriyet savcılarının talimatları doğrultusunda devam etmektedir. Bu aşamada şüpheli ya da şüpheliler henüz tespit edilememiştir.' ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, tekne kaptanının Suriye uyruklu, yolcuların ise Irak uyruklu olduğu haberinin alındığına işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:
'Arama kurtarma çalışmaları büyük bir hızla devam etmektedir. Teknenin, Romanya ülkesine gitmek üzere nereden Karadeniz'e açıldığı bu aşamada henüz kesin olarak tespit edilememiştir. Son bilgilere göre Kandıra Devlet Hastanesi'nde 6, Kocaeli Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 8, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 4 ve Seka Devlet Hastanesi'nde 2 olmak üzere toplam 20 kişi tedavi altına alınmıştır.'
Bin 71 göçmen ve 15 göçmen kaçakçısı yakalanmıştı
Öte yandan, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca düzensiz göçün önlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, 13 Ağustos-9 Eylül 2017 tarihleri arasında Karadeniz'de 7 olayda 834 göçmen yakalanarak olası can kayıpları önlenmiş, 10 göçmen kaçakçısı da gözaltına alınmıştı. Ayrıca diğer kolluk birimleriyle müşterek yürütülen faaliyetlerde de jandarma ekiplerince 2 olayda 237 göçmen ve 5 organizatör yakalanmıştı.
Yasa dışı göçün önlenmesi için Ege ve Akdeniz'de olduğu gibi Karadeniz'de de Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları denizden ve havadan, emniyet ve jandarma ekipleri ise karadan denetimlerini sürdürüyor.