Katalonya?? nerede? Neden İspanya'dan ayrılmak istiyor?

Katalonya?? nerede? Neden İspanya

Bağımsızlığını ilan etmek isteyen Katalonya?? hangi bölgede?, bağımsızlık mücadelelerinin sebebi nedir? Peki ya Barcelona'nın akıbeti ne olacak?

 

Polis ve seçmenlerin karşı karşıya geldiği, yüzlerce kişinin yaralandığı referandumun ardından konuşan Katalonya Başkanı Puigdemont, bağımsız bir devlet kurma hakkı kazandıklarını söyledi. Bağlayıcılığı bulunan oylamanın ardından iki gün içinde bağımsızlık ilan edilmesi gerekiyor.  Referandumu demokrasiyle 'dalga geçmek' olarak niteleyen Madrid yönetimi ise, İspanya tarihinin en büyük siyasi kriziyle yüz yüze.

İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nde düzenlenen referandumda, halkın yüzde 90,09'u bağımsızlık yönünde oy kullanırken, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, bağımsız bir devlet kurma hakkı elde ettiklerini açıkladı.

Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont'un Pazar günü yapılan ve şiddet olaylarının damga vurduğu referandumun ardından yaptığı açıklamalar, televizyonlardan canlı yayınlandı.

Katolanya Başkanı Puigdemont, 'Bu umut ve acı dolu günde, Katalonya vatandaşları, yönetim biçimi cumhuriyet olan bağımsız bir devlet kurma hakkı kazanmıştır... Hükümetim önümüzdeki birkaç gün içerisinde bugünkü oylamanın sonuçlarını halkımızın egemenliğinin vücut bulduğu Katalan parlamentosuna yollayacak' dedi.

Puigdemont, daha önceki sözlerinin aksine tek taraflı bir bağımsızlıktan da söz etti, sonuçların tek taraflı bağımsızlık ilan etmenin de önünü açtığını söyledi.

Puigdemont ayrıca Avrupa Birliği'nin artık kafasını başka yöne çevirmeyi sürdüremeyeceğini de savundu.

 

KATILIM ORANI %42 

 

Katalonyalı yetkililerin verdiği bilgiye göre, referandumda 2,3 milyon geçerli oy kullanıldı ve halkın yüzde 90,09'unun bağımsızlığa destek verdi. Referandumda 'hayır' oylarının oranı ise yüzde 7,87 oldu.

Katalonya'da yaklaşık 5 milyon 300 bin seçmen bulunuyor. Böylece katılım oranı da yüzde 42,3 olarak gerçekleşti.

Pazar günü kurulan sandıkları okullara baskın yaparak toplayan polisle seçmenler arasında sert çatışmalar yaşandı. Polisin uyguladığı şiddet dünyada bir numaralı gündem haline gelirken, 800'den fazla insan yaralandı.

Pazar sabahı erken saatlerde oy kullanılan okullarda polis şiddetine dair gelen görüntüler, bağımsızlık karşıtı Katalanların da sandığa gitmesine neden oldu.

 

 

GöZÜYAŞLI KUTLAMA

 

Oylamanın tamamlanmasının ardından İspanya Başbakan Mariano Rajoy da bir açıklama yaptı. Rajoy, Katalanların kandırılarak yasa dışı bir oylamaya katılmaya zorlandıklarını belirterek, referandumu demokrasiyle dalga geçmek olarak nitelendirdi.

Katalonya'nın bölgesel başkenti Barcelona'da toplanan binlerce kişi ise sevinç gösterileri düzenledi. Kutlamalara katılan bazı Katalanların gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Barcelona'da bulunan Katalonya Meydanı'na kurulan dev ekranda son gelişmeler canlı yayınlandı.

Yarın genel greve gidiliyor

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı gruplar ve sendikalar Salı günü genel greve gideceklerini açıkladı.

Referandum sonucu bağlayıcı niteliğe sahip. Sonuçların açıklanmasından iki gün sonra Katalonya Parlamentosu'nun toplanıp, bağımsızlık ilan etmesi gerekiyor.

Sandıkta seçmenlere 'Katalonya'nın cumhuriyetle yönetilen bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?' sorusu sorulmuştu.

 

KATALONYA NEREDE?


Katalonya, İspanya'nın kuzey doğusunda bulunan özerk bölge. Akdeniz boyunca 580 km sâhili vardır. İber Yarımadası'nın kuzeyinde Fransa ve Andorra ile çevrilidir. Batı'da Katalonya Aragon bölgesi ile, güneybatıda Valencia ile sınırdır. Barselona'nın haricinde Tarragona, Lleida, Girona, Manresa, Igualada, Terrassa ve Sabadell şehirleri Katalonya'nın diğer başlıça şehirleridir. Çeşitli sahilleri ve çok sayıda plajları vardır. Sahil hattının uzunluğu 580 kilometredir.
Bölgenin 3 resmî dili vardır: İspanyolca, Katalanca ve Aranca. Aranca, Aran Vadisi'nde yaklaşık 7 bin kişi tarafından konuşulur ve Oksitanca'nın bir lehçesidir. 2014 tahminlerine göre Katalonya toplam nüfusu 7.512.982'dir. Bölge nüfusu, İspanya nüfusunun %16.1'ini oluşturur.Son yapılan referandum sonucunda Avrupa'nın en özerk bölgesi unvanını almıştır.

 

ÖNEMLİ ŞEHİRLERİ


Barcelona (1.642.783)
L'Hospitalet de Llobregat (266.415)
Badalona (235.440)
Sabadell (191.057)
Terrassa (184.829)
Tarragona (132,000)
Lleida (120.000)
Santa Coloma de Gramanet (116.012)
Mataró (111.879)
Reus (102.000)
Girona (82.000)
Banyoles (?)

 

KATALANLAR NEDEN İSPANYA'DAN AYRILMAK İSTİYOR?


İspanya'nın 17 özerk yönetiminden biri olan Katalonya,  çoğunlukla aldığı meclis kararıyla merkezi yönetimden, Katalanlar'a anayasada 'millet' statüsü verilmesini istedi. Katanlanlar, ayrıca limanlarını işletmek, vergi toplamak ve bu vergileri istedikleri gibi kullanmak haklarını da talep etti. Yargıda da daha fazla bağımsızlık istediler, iktidara gelirken Katalan partilerin büyük desteğini alan Başbakan Zapatero'nun talebi ispanyol Meclisi'nde görüşme kararı büyük tartışmalar yarattı. Milliyetçi ispanyollar, Katalanlar'ın talebinin bağımsızlığa atılan açık bir adım olduğunu ileri sürdü. Ülkenin bazı bölgelerinde Katanlarla özdeşleşmiş bir içki olan 'cava' yi 'ayrılıkçıların içkilerini içmeyiz' diyerek boykot etti. Zapatero birkaç kez Katalan lideriyle bir araya gelerek ulus statüsünün kabul edilemeyeceğini ancak toplanan vergilerin yüzde 75'ine sahip olabileceklerini söylese de bir antlaşmaya varılamadı.

 

 

kaynak: BBC, fortuneturkey