Tarih: 03.10.2017 15:01

Gaziantep su sporları merkezi olmaya aday

Facebook Twitter Linked-in

 Gaziantep'in Yavuzeli ilçesinde, tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve İncil'in nüshalarının çoğaltıldığı yer olarak rivayet edilen Rumkale, su sporlarının merkezi olma yolunda ilerliyor.

Yöresel lezzetleri, tarihi yapısı, Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesiyle dikkati çeken Gaziantep, su sporlarında da adından söz ettirmek istiyor.

Denize kıyısı bulunmamasına rağmen doğal güzellikleriyle öne çıkan Yavuzeli ilçesindeki Fırat Nehri üzerindeki Rumkale, su sporlarına merak duyanların dikkatini çekmeye başladı.

Bölgeye gelen ziyaretçiler su altı dalışı, kürekli sörf, su kayağı gibi birçok sporu yapma imkanı buluyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin yapacağı çevre düzenlemesi, teleferik sistemi ve su altı arkeoloji müzesiyle de ziyaretçi sayısının arttırılması hedefleniyor.

 

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'in doğal güzellikleriyle öne çıkan kentlerden birisi olduğunu söyledi.

İnsanların su sporlarında daha çok Bodrum'u tercih ettiğini aktaran Şahin, 'İnanın buranın Bodrum'dan daha iyi bir altyapısı var, potansiyeli var. Bize düşen bu potansiyelin ucundan tutmak ve ikinci Bodrum'u oluşturmaktır. İnanıyorum ki kültürel mirasın yanında çeşitlilik arttığında cazibe merkezi Gaziantep olacaktır. Buranın hak ettiği değeri sağlamak, bunu geleceğe taşımak istiyoruz.' şeklinde konuştu.

Şahin, Rumkale çevresinde çok önemli projeler yaptıklarını ifade ederek, şunları anlattı:

'Bu projeleri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna gönderdik ve onayını aldık. Buraya çok güzel sahil düzenlemesi yapacağız. İnsanların aileleriyle, özellikle kuracağımız teleferik sistemiyle ve seyir tepesiyle, hafta sonu bu güzelliği yaşayacağı altyapıyı oluşturduk. Bir ağaçlandırma bölgesi oluşturduk. Her noktada burayı geleceğe taşımak için dokunuyoruz. Bu dokunuş tüm Türkiye'nin dikkatini çekiyor. İnsanlar da burayı cazibe merkezi olarak görmeye başladı. Şu anda projenin ortasındayız. Aslında Kayseri'nin Erciyes'i, Kayseri'ye ne kattıysa, şehrin ekonomisine, kış turizmine ne kattıysa, bizim de Erciyes'imiz burası. Bu güzelliği Türkiye'ye kazandırmış olacağız.'

Rumkale'de düzenlenen organizasyonlara yoğun katılım olduğunu belirten Şahin, 'Sadece bayramda 150 bin kişi buraya geldi. İstediğimiz potansiyele getirdiğimiz zaman akın akın insanlar buraya gelecek. Buradaki güzelliği görmek isteyecek.' dedi.

Rumkale'de tekne turları düzenleyen Hüseyin Çam ise insanların özellikle hafta sonları bölgeye yoğun ilgi gösterdiğini dile getirerek, 'Çoğunlukla çevre illerden gelenler oluyor. Buradaki güzellikleri görünce çok şaşırıyorlar. 'Neden daha önce gelmedik' diyenler oluyor. Buradaki güzelliği herkese göstermeliyiz.' değerlendirmesinde bulundu. 

 Rumkale 

Gaziantep'in Nizip ve Yavuzeli ilçeleri ile Şanlıurfa'nın Birecik ve Halfeti ilçeleri sınırlarında bulunan, Urartu, Babil, Sümer, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin izlerini taşıyan Rumkale, Merzimen Çayı'nın Fırat Nehri'ne döküldüğü bölgede, kayalıklarla çevrili bir tepede bulunuyor. 

Kale ve çevresi, bünyesinde barındırdığı tarihi yapıların yanı sıra özellikle bahar aylarında Fırat Nehri boyunca uzanan doğal güzellikleriyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 

Hristiyanlar tarafından da kutsal sayılan Rumkale'yi, Hazreti İsa'nın havarilerinden Yuhanna'nın Roma döneminde mesken tuttuğu ve kayadan oyma bir odada İncil nüshalarını çoğalttığı rivayet ediliyor. 

Doğu ve batı tarafındaki sur duvarlarında onarım yapılan kalenin kuzeyinde yer alan ve 13. yüzyılda Yakubi Azizi Barşavma'nın adına inşa ettirdiği manastırda, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen restorasyon çalışmalarında da sona gelindi. 

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —