Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) gerçekleştirilen gayrimeşru referandum sonrasında uygulanması gündemde olan ambargonun ulaşım açısından etkilerini değerlendiren Arslan, sınır kapılarının kapatılması durumunda kara, hava ve demiryolu taşımacılığında alternatif güzergahlarla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı.
Konuyu Bakanlar Kurulu'nda enine boyuna tartıştıklarını, siyasi ve ekonomik tedbirler başta olmak üzere tüm detayları masaya yatırdıklarını belirten Arslan, 'Bunlarla ilgili 'günü geldiğinde gereği yapılır' dendi. En üst seviyede irade ortaya konuldu.' ifadesini kullandı.
Arslan, Erbil ve Süleymaniye'ye Türkiye'den yapılan uçuşların durdurulduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
'Özellikle kara, demiryolu taşımacılığı konusunda da gerekli çalışmalar yapıldı. Irak'a, Irak'ın güneyindeki ülkelere ticaretimizi durduramayız. Alternatif koridorlar var. Gürbulak ve Esendere'den İran üzerinden Irak'a gitme şansımız var. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Mersin'den, İskenderun'dan Ürdün'e, Hayfa'ya veya Suudi Arabistan Süveyş Kanalı üzerinden Ürdün'ün Akabe Limanı'na yük götürebilme ve Ürdün üzerinden Irak'a geçebilme şansımız var. Daha önce zaten bu yollarla taşıma yapılıyordu. Kuzey Irak'a böyle bir işlem (ambargo) başlatırsak bununla ilgili alternatif güzergahlarda gerekli çalışmalar yapılmış durumda. Bu alternatif güzergahları kullanarak ihracat-ithalat gerekli taşımalara devam edeceğiz.'
'2020 yılında Türksat 5A'yı uzaya göndermeyi hedefliyoruz'
Türksat 5A ve 5B uyduları konusunda Bakan Arslan, 'Mali ve yerli katkı anlamında Airbus en uygun teklifi verdi. Bundan sonra 6A'ya giden süreçte ülkemizin yerli ve milli uydusunu fırlatabilmesi yolunda da bizimle en iyi iş birliği yapmak adına Airbus teklifi verdi. Airbus'ı fiyatlarını müzakere etmek üzere görüşmeye davet ettik. Hedefimiz, bu ay fiyat müzakerelerini bitirmek, sözleşmeyi imzalamak ve hemen uyduların üretimine başlamak. 2020 yılında Türksat 5A'yı, 2021 yılında da Türksat 5B'yi uzaya göndermeyi hedefliyoruz.' dedi.
'Uçaktaki hava polisi 'emniyet mensubu' olacak'
Torba yasa tasarısında yer alan hava polisi ve yolcu bilgilerinin uçulacak ülkeyle paylaşılması düzenlemelerine açıklık getiren Arslan, BM Güvenlik Konseyi ve Dünya Sivil Havacılık Otoritesi'nin bu yönde kararları olduğunu söyledi. Arslan, Türk sivil havacılık mevzuatının, güvenlik boyutu ile o kararlarla örtüşmediğini bildirerek, sıkıntı yaşamamak adına gereken düzenlemeleri yapmış olacaklarına dikkati çekti.
Getirilecek düzenlemenin önemine değinen Arslan, şunları kaydetti:
'Zaten yolcu bilgilerinizin toplanması ve uçağın gittiği ülkeyle paylaşma zorunluluğu var. Bu, şimdi kanuni dayanağa kavuşuyor. Uçakla güvenlik anlamında silahlı polis bulunması da dünyanın belli başlı ülkelerinde zaten var. Ülkeler zaten silahlı güvenlik görevlisi ile uçağını buraya getirmek istiyordu. Bizim mevzuatımız buna cevaz vermediği için sıkıntı yaşıyorduk. Sadece Türkiye'ye has değil, sektör ve ziyaretçiler sakın ha 'Türk havacılığında sıkıntı var' diye bir şey algılamasın. Bu uygulama, ABD ve İngiltere dahil birçok yerde var. Türkiye, mevzuatını buna uyumlu hale getiriyor. Bu, çok önemli bir konu. Gerektiğinde silahlı güvenlik görevlisi, her uçakta değil, bazı durumlarda uçakta olacak. Uçaktaki hava polisi 'emniyet mensubu' olacak. İçişleri Bakanlığımız da özellikle Sivil Havacılık Güvenlik Programı kapsamında gerekli çalışmayı yapıp, ona göre eğitimini almış, uçağı, uçaktaki işlemleri ve havacılık prosedürlerini bilenleri hava polisi olarak görevlendirecek.'
Kanal İstanbul projesi
Kanal İstanbul projesinde gelinen aşamaya ilişkin bilgi veren Arslan, son olarak 5 güzergah alternatifinde detaylı çalışma ve sondajlar yapıldığını söyledi.
Projenin büyüklüğü nedeniyle karma finansman modelinin uygulanabileceğini dile getiren Arslan, 'Yap-işlet modeli, kamu olarak yapılan işler ve gelir ortaklığı yöntemiyle yapılan işler var. Yaklaşık 42-43 kilometrelik, dünyanın en büyük gemilerinin geçeceği kanaldan bahsediyoruz. Kanalın etrafının düzenlenmesi, etrafındaki çarpık yapılaşmanın ortadan kaldırılması, güzergahtaki kentsel dönüşüm, yapay adaların yapılması, her birinin özellikle finansman modeli biraz birbirinden farklı olacak. Dolayısıyla birçok finansman modelini aynı anda bu projede kullanır olacağız, onun çalışmasını yapıyoruz.' ifadesini kullandı.
'Yüzde 68'i tamamlandı'
İstanbul 3. havalimanında da olağanüstü bir çalışmanın 7 gün 24 saat esasına göre sürdüğüne işaret eden Arslan, 3 bine yakın ağır iş makinasının alanda çalıştığını söyledi.
Arslan, bugün itibarıyla havalimanı inşaatında yüzde 68'lik gerçekleşmeye ulaştıklarını bildirdi. Bakan Arslan, şöyle devam etti:
'Bu, çok önemli bir oran. Proje, birçok alanda dünya çapında ödüller almaya başladı. Derdimiz ödül almak değil, dünya sivil havacılığının ağırlık merkezi doğuya kayıyorken, bundan yararlanmak. Amacımız, 29 Ekim 2018'de, Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünde, birinci faz olan 90 milyona hizmet edecek kısmını açmak ve uçuşları artık oradan yapmak. Diğer etapları da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023'e kadar tamamlanacak. Böylece 200 milyon yolcuya hizmet edebilir hale gelecek. Daha önce yine Anadolu Ajansı Editör Masası'nda paylaşmıştık ilk uçağı Şubat 2018'de indireceğiz diye. Şubat 2018'e kalmadan ilk uçağı indireceğiz ama resmi açılışı, hizmet verme açılışı 29 Ekim 2018'de olacak.'
'Hedefimiz FSM'deki çalışmayı ay sonunda bitirmek'
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün (FSM) Anadolu Yakası Edirne istikametinde 23 Eylül'de başlatılan serbest geçiş sistemi çalışmasının neden yaz aylarında yapılmadığını anlatan Arslan, bu konuda karar alırken uzmanlarla bütün boyutları değerlendirdiklerini söyledi.
FSM gibi önemli köprü ve yollarda zaman zaman bakım ve yenileme çalışması yapılması gerektiğinin altını çizen Arslan, 'Aracınızla her gün işe gidip geliyorsunuz. Aracın bakım zamanı geldiğinde üç gün serviste kalması gerekiyor. 'Aracı servise götürmeyeyim' deme lüksünüz yok. Servise gittiğinde de üç gün arabasızlığa katlanmak durumundayız. Şükür ki Yavuz Sultan Selim Köprüsü (YSS), Avrasya Tüneli, Marmaray gibi alternatifler var.' ifadelerini kullandı.
Daha önce çalışmayı 7 Kasım'da tamamlamayı öngördüklerini ancak bir an önce bitirilmesi için uğraştıklarını belirten Arslan, 'İstanbul'a müjdeyi vermiş olalım; hedefimiz, işin kalitesi ve teknik gerekliliklerinden taviz vermeden, bu ayın sonunda bitirmek.' dedi.
'TCDD 773 personel alacak'
Personel alımlarına ilişkin de konuşan Arslan, TCDD'nin 773 personel alacağını bildirdi. Arslan, 'Bunun 150'si işçi statüsünde olacak. Dolayısıyla İŞKUR üzerinden KPSS puanıyla mülakata çağrılacaklar. Bununla ilgili süreç başlıyor. İnşallah bu ay çalışmasını yapmış olacağız.' diye konuştu.
Arslan, demiryolu sektöründe kendilerine destek verecek 623 kişiyi de Devlet Personel Başkanlığı ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) üzerinden KPSS puanına göre doğrudan alacaklarını ve bununla ilgili sürecin de devam ettiğini söyledi.
TCDD Taşımacılık AŞ.'nin de 345 kişi alacağını aktaran Arslan, bunun 167'sinin memur, 178'nin işçi statüsünde olacağını bildirdi.
'PTT bünyesine 5 bin kişiyi katmayı hedeflemiştik'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliği kapsamında PTT bünyesine 5 bin kişiyi katmayı hedeflediklerini dile getiren Arslan, bunun ilk 500'ünü işe başlattıklarını hatırlattı.
Bakan Ahmet Arslan, 'Diğerleriyle ilgili güvenlik soruşturmaları yürütülürken yapılan bir itirazla yönetmeliğimiz Danıştay'a gitti, Danıştay da yönetmeliğin yürütmesini durdurma kararı aldı ama esastan görüşme devam ediyor. Bu vatandaşlarımızın mağdur olmaması, bir an önce bünyemize katılarak insanımıza hizmet edebilmeleri adına arkadaşlarımız harıl harıl çalışıyor, kısa sürede bunu sonuçlandıracağız. Mesai arkadaşımız olacak bu arkadaşlarımızdan biraz sabır istiyoruz.' dedi.