Doğal güzellikleriyle alternatif turizmde adından söz ettiren Trabzon, sarp kayalıklarıyla dağcıların da ilgisini çekiyor.
Doğal güzellikleriyle alternatif turizmde adından söz ettiren Trabzon, sarp kayalıklarıyla dağcıların da ilgisini çekiyor.
Düzköy ilçesi sınırlarındaki Doğankaya Mahallesi'nde bulunan 'Şahinkaya', tırmanış ve trekking rotalarıyla doğa sporlarıyla ilgilenenlerin tercihleri arasında yer alıyor.
Taş düşmesi ve kaya bloğunun kopması gibi tırmanış riskleri bulunmayan 'Şahinkaya', uzaktan bakılınca kaleyi andıran görüntüsü ve eteklerindeki çam ormanlarıyla dikkati çekiyor.
Kaya tırmanışı dışında dağ yürüyüşleri, foto safari, trekking gibi elverişli alanlara da sahip bölge, her mevsim ziyaretçilerini ağırlamaya hazır.
'Yeni tırmanış alanları ve rotaları belirliyoruz'
Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Ersan Başar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Dağcılık Federasyonunun, dağcılık, spor tırmanışı ve dağ kayağı branşlarında faaliyet gösterdiğini söyledi.
Federasyon olarak tırmanış sporunu önemsediklerini dile getiren Başar, bu yönde yeni tırmanış parkurları oluşturduklarını ifade etti.
Başar, ülkede birçok tırmanış rotası olduğunu, bunları çeşitlendirmek için yeni projeler yaptıklarını ifade ederek, 'Yeni tırmanış alanları ve rotaları belirliyoruz. Tırmanış yapılacak kayaçların yapısı da bizim için önemli.' dedi.
Şahinkaya'nın da bu yönde dikkati çektiğini vurgulayan Başar, şöyle devam etti:
'Şahinkaya'daki kaya yapısı hem tırmanış hem de ulaşım açısından çok kolay. Bundan dolayı burası dağcılar için cazibe ve çekim noktası. Biz de bunu daha çok gündeme getirebilmek için bölgedeki tırmanış sayılarını, rotalarını duyurmak amacıyla yapılan faaliyetleri organize ediyor ve çeşitlendiriyoruz. Buradaki kayanın en önemli özelliği, tutamak ve basamak dediğimiz noktaların daha farklı olmasıdır. Bu da tırmanışın zorluk derecesini değiştiriyor ve farklılık yaratıyor. Bu farklılık da bizim içim önemli.'
'Yabancı dağcılar için de burası çekim merkezi olacak'
Başar, federasyonun yaptığı çalışmaların yabancı sporcular tarafından da takip edildiğine dikkati çekerek, 'Yabancı sporcularımızdan da bölgeyle ilgili çokça sorular alıyoruz. Onlara bu bölgeyi anlatmaya çalışıyoruz.' ifadesini kullandı.
Bölgenin tırmanış rehberi kitabı bulunmamasının önemli bir eksiklik olduğunu belirten Başar, 'Bu yönde çalışmalar var. Bölgenin tırmanış kitabı oluştuğunda özellikle yabancı dağcılar için de burası çekim merkezi olacak. Trabzon'a çok fazla turist geliyor ancak hep yayla turizmi öne çıkıyor. Bu tip çeşitlendirmelerle doğa ve dağcılık sporunu da turizmin içine sokmuş olacağız.' diye konuştu.
Başar, federasyon olarak yaptıkları çalışmaların bölgenin tanıtımı ve potansiyeli açısından da önem taşıdığına işaret ederek, değişik branşlarda yapılan faaliyetlerin desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
'Burası süper bir tırmanış rotası'
Şahinkaya'ya tırmanan dağcılardan Sema Taşdemir de tırmanış sporunu hobi olarak yaptığını dile getirerek, 'Tırmanışa yapay duvarda başladım. Belli bir seviyeye geldikten sonra da Şahinkaya'yı keşfettik. Burası süper bir tırmanış rotası. Gençleri buraya davet ediyorum, gelsinler, tırmansınlar ve hayatlarına renk katsınlar.' dedi.
Taşdemir, daha önce de Şahinkaya'ya tırmandığını belirterek, ulaşımı kolay olduğu için hafta sonlarını Şahinkaya'da değerlendirdiklerini kaydetti.
Osman Birol Özgümüş de yaklaşık 6 yıldır kaya tırmanışıyla ilgilendiğini anlatarak, '2002 yılında iyi bir tımanışçı arkadaş burada 8 rota açtı. Onun açtığı rotalarda spor tırmanışı yapıyoruz.' dedi.
Özgümüş, Şahinkaya'nın ön plana çıkarılması gerektiğini kaydetti.