Kaz Gölü hem kuşlar hem de doğaseverler için cazibe merkezi olacak

Tokat'ın Pazar ilçesinde bulunan ve 110 kuş türüne ev sahipliği yapan Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda göle dolan toprak ve sazlıklardan bir bölümünün temizlenmesi amacıyla çalışma yürütülüyor.

Güncel 30.10.2017 14:10:19 0
Kaz Gölü hem kuşlar hem de doğaseverler için cazibe merkezi olacak

Tokat'ın Pazar ilçesinde, kuşların göç yolunda bulunması dolayısıyla önem taşıyan Kaz Gölü'nde, toprak ve sazlıklardan bir bölümünün temizlenmesi amacıyla çalışma yapılıyor.

Pazar ilçesine 11 kilometre uzaklıktaki 11 bin 700 dekar alanı kaplayan Kaz Gölü, Bakanlar Kurulu kararıyla 2006 yılında 'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' ilan edildi.

Büyük bölümü sazlıklarla kaplı olan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda iki gözetleme kulesi bulunuyor. Kuşların göç yolundaki Kaz Gölü, 110 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Kaz Gölü'nde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından geçen yıl başlatılan yeni sulak alanların açılması ve gölün rehabilitasyonu çalışması devam ediyor.

 'İnsanlarla yaban hayatını iç içe yaşatmayı amaçlıyoruz'

Doğa Koruma ve Milli Parklar Tokat Şube Müdürü İhsan İkinci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaz Gölü'ne dolan toprağın ve sazlıkların temizlenmesi amacıyla Pazar Köylere Hizmet Götürme Birliği ile yaptıkları projenin Orta Karadeniz Kalkınma Ajansınca (OKA) desteklendiğini söyledi.

Proje kapsamında gözetleme kuleleri arasında ahşaptan yürüyüş yolu, oturma yerleri, gün batımının izlenebilmesi için seyir terası yapılmasının planlandığını anlatan İkinci, sazlıklar nedeniyle neredeyse kapanan gölde kuşların sudan daha fazla yararlanması amacıyla 'ayna' tabir ettikleri üç alan açacaklarını belirtti.

Bunlardan birinin bitmek üzere olduğuna işaret eden İkinci, 'Son kılçık dediğimiz alan iş makineleri ile alınıyor. İlk aynamız 55 dönümlük alan olacak. Ziyaretçi yerimizin önünde bulunan yerde de 250 dönümlük bir ayna açmayı düşünüyoruz. Böylece yaban hayvanları göldeki nimetlerden daha iyi yararlanabilecek.' ifadesini kullandı.

'Kuşlar daha rahat gözlemlenebilecek'

Çalışmalar kapsamında iş makineleriyle Kaz Gölü'nün 3-4 metre derinliğine inilerek temizlendiğine dikkati çeken İkinci, şöyle devam etti:

'İkinci ile üçüncü ayna arasında sapan şeklinde iskele yapıp ahşap iskeleden yürüyüş yolları oluşturacağız. Yürüyüş yolları, gölde yaşayan hayvanları rahatsız etmeyecek şekilde olacak. Böylece meraklılar da kuşları daha rahat gözlemleyebilecek. Proje ile insanlarla yaban hayatını iç içe yaşatmayı amaçlıyoruz. Çalışmamız sayesinde alanda yaban hayatı gelişecektir. Çalışma yaptığımız alan 2 bin 500 dekar civarında.'

İkinci, göldeki kuş sayısının tespiti amacıyla 2009-2010 yıllarında Ondokuz Mayıs Üniversitesinden bir ekibin çalışma yaptığını aktararak, 'Bu çalışmada gölde 110 yerli kuşun barındığını belirlediler. Ayrıca göçmen kuşlar da geliyor. Sazların boylarının uzaması, kuşların buraya inmesine engel oluyordu. İnşallah bunu ortadan kaldıracağız.' diye konuştu. 

İkinci, projelerinin 5 yılda tamamlanacağını sözlerine ekledi.


Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °