Tarih: 07.11.2017 14:05

Kentsel dönüşümde 'tebligat' sorununa elektronik çözüm

Facebook Twitter Linked-in

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve Şehircilik Şurası Yönlendirme Kurulu Başkanı Refik Tuzcuoğlu, kentsel dönüşümde işleyişi tıkayan tebligat yöntemiyle ilgili Şehircilik Şurası kapsamında komisyon çalışmaları yapıldığını ve elektronik tebligat sisteminin devreye sokulması yönünde tavsiye kararı alındığını belirterek, 'Şura sonucunda kentsel dönüşümün yürüyüşünde yepyeni usullerle karşılaşacağız.' dedi. 

Tuzcuoğlu, Şehircilik Şurası'nın, 'Şehirlerimizde Kimlik, Planlama ve Tasarım', 'Kentsel Dönüşüm, 'Şehirleşme, Göç ve Uyum', Şehirleşmenin Yeni Vizyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü' başlıklı 4 ayrı konuda yaklaşık 10 aydır çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. 

Şurada şehircilikle ilgili çok önemli konuların ele alındığını aktaran Refik Tuzcuoğlu, 'Bunlardan biri kimlik ve tasarım, diğeri ise kentsel dönüşüm. Deprem bölgesi bir ülke olarak kentsel dönüşümden vazgeçemeyiz ama kentsel dönüşüme bakışımız değişecek.' diye konuştu.

Şuradan sonra özellikle kentsel dönüşümde yeni yöntemler geliştirileceğini anlatan Tuzcuoğlu, Türkiye'nin bir gerçeği olan kentsel dönüşümde mesafe alındığını dile getirerek, 'Bu sürecin yeniden değerlendirilmesi, bundan sonra devam edecek kentsel dönüşümlerle ilgili daha etkin formüllerin geliştirilmesi, daha doğru adımların atılması ve elde edilen tecrübe birikimi ile geleceğe emin ve kararlı bir şekilde yürünmesi adına çok güzel değerlendirmeler oldu.' ifadelerini kullandı. 

'Vatandaşın işleri kolaylaşacak'

Kentsel dönüşümdeki mevcut durumda sürecin hızlı yürümesini engelleyen durumlar olduğuna işaret eden Refik Tuzcuoğlu, şöyle devam etti: 

'Kentsel dönüşümde işleyişi tıkayan hususlardan bir tanesi tebligatlardaki yöntem. Bir kişiye tebligat yapılamadığı zaman oradaki kentsel dönüşüm tıkanabiliyor. Miras ve intikal davaları doğrudan ilgili olmamakla beraber, dönüşüm sürecini tıkayabiliyor. Şura komisyonları sorunları masaya yatırdı, bu ve benzer bir çok konuda tavsiye kararları geliştirdi. Elektronik tebligat sisteminin devreye sokulması gibi bazı usullerin yapılması yönünde çalışma komisyonlarının tavsiye kararları oldu. Bunların tamamı şuranın genel kurulunda bir kez daha değerlendirilerek, sonuçlandırılacak. Şura sonucunda kentsel dönüşümün yürüyüşünde yepyeni usullerle karşılaşacağız. Biz bu kararları mevzuata da aktaracağız. Böylece kentsel dönüşümde daha pratik, daha hızlı ve sosyal boyutları da içeren yeni usullerle tanışacağız. Vatandaşın işleri kolaylaşacak, süreçler daha hızlı ilerleyecek.'

Bu yeni süreçte yerel yönetimlere finans kolaylıkları geleceğine de dikkati çeken Tuzcuoğlu, 'İLBANK, Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü sahaya ciddi birer aktör olarak girecek. Son 1 yılda bunun ilk örneklerini gördük. Terörün tahrip ettiği Doğu ve Güneydoğu'daki şehirlerimizde çok etkin bir hizmet ortaya koydular. Bu başarı ivmesi daha da artacak.' değerlendirmesinde bulundu.  

Şehircilik Şurası'nda yapmaya çalıştıklarının 'interdisipliner yaklaşımla her kesimin görüşünü almak' olduğunu dile getiren Refik Tuzcuoğlu, çok farklı alanlardan uzmanların görüşlerini toparlayarak şehircilik vizyonunu geliştireceklerini vurguladı. 

Yerel yönetimlere 'göç ve uyum' birimleri kurulması tavsiyesi

Tuzcuoğlu, Türkiye'nin göç gerçeği ile karşı karşıya olduğunu, şurada da 'Göç ve Uyum' başlığı altında bu konunun görüşüldüğünü kaydederek, 'Şehircilik Şurası'nda belediyelere göç ve uyum birimlerini oluşturmasına yönelik tavsiye kararı çıkacak. Bu yeni bir uygulama. Bu birimlerin nasıl çalışacağı konusunda ayrıca çalışmalar yapılacaktır.' şeklinde konuştu. 

 Göç alan yerlerde mahalle düzeni ve komşuluk ilişkilerinin kaybedilmemesi gerektiğini ifade eden Refik Tuzcuoğlu, 'Sosyal entegrasyon projelerinde yerel yönetimlerin de aktif bir rol üstlenmesi yönünde de şura görüşleri ortaya çıktı.' dedi.

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —