Türkiye ile kurulan ilişkilerin daha sağlam bir hale getirilebilmesi için öncelikle Türk kurumlarının ve toplumun uzun süredir zorlanan demokrasi normlarına geri döndürülmesi gerekiyor.
Türk toplumunun perspektifinden baktığımızda bölgesel farklılıkların doğurduğu gelir dağılımları arasındaki büyük oransızlık, eğitim sistemindeki problemler ve iş bulma konusunda yaşanan sıkıntıların toplumu tehdit ettiğini görmek mümkün. Buna karşılık Türk toplumu tüm zorluklara direniyor ve yoluna devam etmeyi başarıyor. Bunun nedenini stratejik planlardaki sorunlara bağlayabiliriz ancak onlarca yıldır Türkiye?de devam eden çok partili demokratik sistem deneyimlerin de yarattığı tecrübe ile Türkiye?nin yoluna devam etmesini sağlıyor.
Aynı zamanda Türkiye tüm bunlara rağmen Avrupa Birliğine katılamıyor ve bu da hem ülke içinde hem de Avrupa Birliğinin içerisinde problemlere neden oluyor. Bu problemler nedeniyle de Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişki giderek geriliyor. İşte tam da bu yüzden Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin çok daha sağlam bir temele oturtulabilmesi için Türkiye?nin daha güçlü bir plana ihtiyacı var. Kısa süre sonra başlayacak olan Avrupa Birliği-Türkiye Gümrük Birliği anlaşması yenileme ve modernleştirme toplantıları bu sağlam planın oluşturulması ve daha sağlam adımların atılması için önemli bir seçenek oluşturabilir.
carnegieeurope.eu Çeviri: Galgale