Operasyonların arkasındaki büyük tehlike!

Operasyonların arkasındaki büyük tehlike!

Suudi Arabistan tarihinin en büyük tasfiye operasyonu başladı. Kraliyet ailesinden 11 prens ve onlarca bakanın tutuklanması ile petrol fiyatları iki yılın zirvesine çıktı.

 

Suudi Arabistan'da yolsuzluk soruşturması kapsamında bugün yeni bir tutuklama dalgası başladı. Resmi bir yetkiliye dayandırılan haberde politika ve iş dünyasına yakın kişilerin gözaltına alındı.

Operasyonlardan iki trilyonluk değeriyle dünyanın en büyük halka arzı olarak görülen Suudi Arabistan'ın en büyük petrol şirketi Aramco bu süreçten olumsuz etkilenebilir. Ekonomist Cüneyt Paksoy, risk vurgusu yaptı.

Küresel güç mücadelesinin merkezi konumundaki Ortadoğu, tarihin en büyük tasfiye operasyonu ile karşı karşıya kaldı. ABD, Avrupa, Rusya ve Çin merkezli büyük bir mücadelenin Ortadoğu üzerinden devam ettirdiği sıcak savaşın büyümesi kaçınılmaz görünüyor.

Suriye'de ve Irak'ta yaşanan mezhepsel çatışmaların Arap yarımadasına Yemen üzerinden taşınması, yeni bir savaş dalganın habercisi durumunda.

Petrol fiyatları iki yılın zirvesinde

Suudi Arabistan'da sözde yolsuzluk operasyonları ile gerçekleşen tasfiye hareketi sonrasında küresel piyasalarda oluşan panikle petrol fiyatları iki yılın zirvesine çıktı.

Brent petrol fiyatları 3 Kasım günkü kapanışa göre yüzde beşlik artışla, 2015 Temmuz ayından beri en yüksek değere ulaşarak, haftaya 62.41 dolardan işlem görürken, Batı Teksas Petrolü (WTI) haftaya 55.97 dolardan başladı.

Piyasa oyuncuları süreci yakından izleyecek

Suudi Arabistan'daki tasfiye operasyonu değerlendiren Ekonomist Cüneyt Paksoy, 'Global piyasalar bu süreci ve devamında ki gelişmeleri yakından takip edeceklerdir. Sular durulmadıkça ve yeni oluşacak dengeler barış ortamını güçlendirmedikçe global dünyanın gözü Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Irak ve İran üzerinde olmaya devam edecektir' dedi.

Paksoy, 'Bu süreç bir bakıma arka planda ABD, Avrupa, Rusya ve Çin merkezli bir büyük mücadelenin de Ortadoğu üzerinden devam ettiğini bize gösteriyor. Taşlar yerine oturana kadar ve saflar belirlenene kadar piyasa oyuncuları süreci yakından izleyecekler' dedi.

'Petrole bağımlı ekonomiler doğal olarak etkilenecek'

Paksoy, 'Şimdilik petrol fiyatları üzerinden kendini hissettiren bu süreç ilerde diğer piyasalara da etki etme ihtimalini masada tutacaktır. Brent Petrol 200 haftalık ortalama olan 60-62 dolarlar üzerinde kaldıkça 65-75 dolar aralığını hedef yapabilir. Buda Türkiye dahil petrole bağımlı ekonomileri doğal olarak etkileyecek ve hesaplar gözden geçirilecektir' açıklamasında bulundu.

Dünya'nın en büyük halka arzı 'Aramco'

'Aşırı silahlanma ve harcama sebebiyle ve uzun bir süre düşük seyreden petrol fiyatları sebebiyle bütçesinde açık veren ve bu açığı kapatmak için 2018 senesinde Aramco'yu ilk adıma yüzde 5'lik kısmı ile halka açmaya hazırlanan ve 2 trilyonluk değeriyle dünyanın en büyük halka arzı olarak görülen sürecin bu süreçten etkilenme riski de olacak gibi görünüyor' diyen Paksoy, 'ABD'li yatırımcıların yanında ve Çin'in ağırlıklı ilgilendiği halka arz sürecine dair haber akışı 2019'a doğru ötelenebileceği yönünde. Global piyasalara direk etki etmesi beklenen Aramco'nun arz süreci de Suudi Arabistan'da devam eden siyasi kriz süreci gibi yakından takip edilecek' dedi.

KAYNAKYENİ ŞAFAK