Sınırda teröristlere geçit yok

Sınırda teröristlere geçit yok

Güvenlik güçlerince, terör örgütü DEAŞ ve PKK mensupları başta olmak üzere teröristlerin ülkeye sızmasının önüne geçmek amacıyla hudut hattında güvenlik önlemleri artırıldı.

 

Güvenlik güçleri tarafından terör örgütü DEAŞ ve PKK üyeleri başta olmak üzere teröristlerin ülkeye sızmasının önüne geçmek ve kaçakçılığı engellemek amacıyla hudut hattında güvenlik önlemleri artırıldı. Bu kapsamda Suriye sınırındaki modüler duvarın 755 kilometrelik bölümünde inşaat çalışmaları tamamlandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Türkiye-Suriye sınır hattında yasa dışı geçişler, kaçakçılık faaliyetleri ve teröristlerin sızmasına karşı fiziksel engel oluşturulması amacıyla başlatılan Acil Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Projesi devam ediyor.

Sistem, fiziksel, elektronik ve ileri teknoloji katmanlarından oluşan birçok unsuru bünyesinde barındırıyor.

Projenin fiziksel katmanı modüler beton duvar, devriye yolu, insanlı ve insansız kule ile pasavan yollarını kapsıyor. Elektronik katman da yakın alan gözetleme sistemi, termal kamera, kara gözetleme radarı, uzaktan komutalı silah sistemi, komuta kontrol merkezi, hat boyu görüntüleme sistemi ile sismik ve akustik algılayıcılardan oluşuyor.

Projenin ileri teknoloji katmanı ise geniş alan gözetleme, lazer imha edici fiber optik algılama, drone tespiti için gözetleme radarı, jammer ve algılayıcı tetiklemeli kısa mesafe aydınlatma sistemini içeriyor.

Suriye'deki krizin derinleşmesi ve sınırlardaki tehdidin artması üzerine proje içindeki modüler beton duvar ve devriye yolu imalatının yapımına öncelik verildi. Duvarın toprak kaybına neden olmayacak şekilde siyasi sınır hattına yapılmasına yönelik çalışmalar 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararına göre başlatılmıştı.

Toplam 911 kilometre olan Türkiye-Suriye sınır hattının dere ve nehir yatakları hariç 828 kilometrelik bölümünde duvar yapılmasına yönelik çalışmalarda sona gelindi. Şu ana kadar Suriye sınırında acil sınır fiziki güvenlik sistemi kapsamında 90 kilometresi valilikler, 495 kilometresi Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve 170 kilometresi Milli Savunma Bakanlığıncaolmak üzere 755 kilometre beton duvar yapıldı. Kalan, 73 kilometrenin bitirilmesi için çalışmalar sürüyor. 

Öte yandan, valilikler tarafından bu duvarları takip eden 28 kilometre yol ile 44 kilometre kafes tel tamamlandı.

Hatay sınırında 38 kilometre yüksek güvenlikli çit yapıldı, Doğu ve Güneydoğu ile Türkiye'nin batı sınırında toplam 370 kilometre sınır aydınlatması gerçekleştirildi.

Terör örgütü DEAŞ ve PKK militanları başta olmak üzere teröristlerin ülkeye sızmasının önüne geçmek ve kaçakçılığı engellemek amacıyla hudut hattında güvenlik önlemleri artırıldı.

Hudut hattının güvenliği Türkiye'de

Hudut hattının karşısında güvenliği sağlayan bir devlet olmadığı için Türkiye-Suriye sınırında önlemler Türkiye tarafından tek taraflı olarak alınıyor. 

Bu kapsamda hudut karakolları gerek karakol çevresinin gerekse sınır hattının güvenliğinin sağlanmasında özel önem taşıyor. 

Hudut hattında sınır fiziki güvenlik sistemlerinin yanı sıra 20 metre uzunluğunda kulelere takılan termal kameralarla sınır, gece gündüz kontrol ediliyor. Türkiye'ye her türlü yasa dışı girişi önlemeye çalışan hudut birlikleri, sınır yakınlarında herhangi bir tehdit hissettiğinde havaya ateş açarak ya da siren çalarak uyarıda bulunuyor.

Zırhlı aracın üzerine monte edilen kulelerdeki kameralar aracılığıyla da duvarın arkasındaki gelişmeler kontrol altında tutuluyor. Alınan önlemlere rağmen duvarı, merdivenle tırmanarak veya altından kazdıkları tünelle geçmeye çalışan kaçaklar da güvenlik güçlerince kısa sürede yakalanıyor.

İnşa edilen duvarın hemen arkasında ise sırasıyla mayınlı alan, güçlendirilmiş kafes tel engeller, hudut birliklerinin devriye yolları, birinci ve ikinci derece askeri yasak bölgeler bulunuyor.

Akıllı kulelerin yapımı devam ediyor

Sınır bölgesinde duvarların tamamlandığı bölgelere ise askeri 'akıllı kule' yapımı için çalışmalar sürüyor.

Bölgede 300 metrede bir yapımı planlanan kuleler, ASELSAN tarafından son teknolojiye göre üretilen güvenlik cihazlarıyla donatılacak.

Kulelerde, makineli silahlar, termal kamera ve anons sistemi kurulacak. Sınır hattına 300 metre yaklaşan zanlılar Arapça, Türkçe ve İngilizce anonslarla uyarılacak. Uyarıları dikkate almayanlar için otomatik ateş edilebilecek sistem devreye girecek.

 'Zeplin'li koruma'

Öte yandan, Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK), sınır güvenliğinin sağlanmasında 'zeplin' de kullanılması planlanıyor.

ASELSAN tarafından geliştirilen insansız balonlu gözetleme sistemlerinin sınır ve karakolların güvenliği için kullanılması hedefleniyor.

Sistem, küçük birlik ve karakol gibi sabit tesislere, yakın emniyetle gözetleme ve erken ikaz imkanı sağlıyor. ASELSAN tarafından üretilen 16 metre uzunluğundaki, bin metre irtifaya çıkabilen insansız balonlu gözetleme sistemlerini test eden TSK, sistemi hudut karakollarının güvenliğinin sağlanmasında da kullanacak.

Milli imkanlarla geliştirilen sistem, küçük birlik ve karakol gibi sabit tesislere, yakın emniyetle gözetleme ve erken ikaz imkanı getiriyor. Balonla havadan gözetleme imkanı veren sistemle istihbarat, erken uyarı ve sınır güvenliğinin sağlanması planlanıyor.

 Hudut hattında etkin denetim

NATO'nun en büyük ikinci ordusu olma özelliğini taşıyan TSK tarafından envantere giren yerli silahlı ve silahsız insansız hava araçlarıyla (İHA) hudut güvenliği ve sınır hattı yakından takip ediliyor. Yılın 10 ayında İHA ve insanlı keşif uçağı destekli operasyonlarda 2 bin 500'ün üzerinde terörist etkisiz hale getirildi.

Güvenlik güçleri, milli insansız hava araçları sayesinde operasyonlarda anlık tespit, takip ve imha kabiliyetine ulaşırken, taktik ve operatif İHA sistemleri terörle mücadele harekatı kapsamında keşif, gözetleme, hedef teşhis, tespit, takibinin gerçekleştirilmesi ve gerektiğinde imha ile emniyet, asayiş ve kamu düzeninin tesisine yönelik istihbarat desteğinin sağlanmasına yönelik sahada etkin şekilde kullanılıyor.

Taktik İHA sistemleri, 25 saate kadar havada kalabiliyor, 100 kilogram yük taşıma kapasitesiyle dikkat çekiyor. Görüş hattı dahilinde 150 kilometre menzilde görev yapabilen taktik İHA sistemleri, üzerinde taşıdığı sensörlerle gece ve gündüz başarıyla görev yürütüyor.

Elde ettiği görüntüyü harekat merkezlerine gecikmesiz aktarabilme, mühimmat taşıyabilme, kendi mühimmatıyla hedeflere taarruz edebilme özellikleri öne çıkan taktik İHA sistemleri, gerektiğinde dost muharip uçaklara da lazerle hedef işaretlemesi yapabilme yeteneğine sahip.

Envanterde toplam 30 Bayraktar İHA bulunurken, bunların 7'si silahlı atış yapma kabiliyetine sahip konfigürasyonda. Bu araçlarla bugüne kadar 25 bin 100 saatin üzerinde uçuş gerçekleştirildi. Gelecek dönemde TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğüne toplam 120 taktik İHA'nın teslim edilmesi planlanıyor.