Yaşlılıkla artan unutkanlık sorunu

Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya, yaşla birlikte beyin işlem hızında doğal hücre bozulmaları nedeniyle yavaşlama izlendiğini, bundan dolayı unutkanlıkların artma gösterdiğini söyledi.

Sağlık 17.11.2017 14:32:19 0
 Yaşlılıkla artan unutkanlık sorunu

 

 Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya, yaşla birlikte beyin işlem hızında doğal hücre bozulmaları nedeniyle yavaşlama izlendiğini, bundan dolayı unutkanlıkların artma gösterdiğini söyledi. 

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya unutkanlık ile ilgili, ?Unutkanlık her yaşın yakınmasıdır. İnsan yaşamın erken döneminden itibaren öğrenmeye öğrendiklerini kullanmak için hatırlamaya çalışır. Yaşamı için gerekli ve duygusal olarak etkileyen öğretileri kalıcı belleğe alır. Yaşamın ileriki yıllarında belleğinde kullanmadıkları hatıralarını bilgileri yeni bilgilere yer açmak için unutur. Bu doğal bir süreçtir? diye konuştu. 

?Genç yaşlarda yoğunluk, stres, dikkat-konsantrasyon bozukluklarına bağlı olarak, bazen unutmak istemediklerini de unutabilir? şeklinde bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya, ?Bu istenmeyen unutkanlık hastalıktan çok doğru öğrenme tekniklerinin kullanılmaması sonucudur. Yaşla birlikte beyin işlem hızında doğal hücre bozulmaları nedeni ile yavaşlama izlenir. Bu nedenle; unutkanlıklar genç yaşlara istinaden artma gösterir. Bunun yanında günlük hayatında, eşyalarının yerini bulamama, ocakta yemek unutma, alışveriş listesi yapmak, randevularını unutmak, adres bulma güçlüğü gibi şikayetlerle başlayan doğal unutkanlık sürecinden farklı demans (bunama) hastalığı gelişebilir. İlerleyici bir hastalıktır öncelikle yakın olayları unutmakla başlayıp hastalığın ilerleyen döneminde eski yaşanmışlıklarına unutur. Unutkanlık son dönemlerinde en yakınlarını bile tanıyamaz duruma getirebilir. En sık görülen demans nedeni alzheimer hastalığıdır. 65 yaş üzerinde yüzde 5-10 sıklıkla izlenir. 85 yaş üzerinde yüzde 35 görülme sıklığına ulaşır. Toplumda herhangi bir bireyin yaşamı boyunca bu hastalığa yakalanma riski yüzde 10'dur? dedi. 

Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Akkaya açıklamasını şöyle tamamladı: ?Hastalığı iyileştirecek kesin tedavi yoktur. Erken döneminde tanı almış tedavi başlanmış hastalarda hastalığın ilerlemesi yavaş ve yaşam kalitesi daha yüksektir. İleri yaşlarda günlük işlerini aksatan unutkanlıklarını fark edenlerin mutlaka nöroloji hekimi tarafından değerlendirilmesi hastalığın erken tanınması ve tedavisinin başlanması gerekir.?


Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °