Neden 25 Kasım? Kadına Yönelik Şiddete Karşı...

Bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Bugün pekçok etkinlik yapılacak, süslü püslü laflar edilecek fakat gerçek değişmeyecek. Çünkü Türkiye'de her 10 kadından 4'ü şiddet mağduru.

Güncel 25.11.2017 11:45:47 0
Neden 25 Kasım? Kadına Yönelik Şiddete Karşı...

 

Türkiye?deki en önemli sorunlarından biri hiç şüphesiz şiddet ve kadın cinayetleri.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı?nın  Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması?na göre her 10 kadından 4?ü eşi ya da erkek arkadaşından fiziksel şiddet görüyor. Şiddet gören kadınların yüzde 89?i ise hiçbir yere başvurmuyor. 

Kadının en çok şiddet gördüğü yer Orta Anadolu bölgesi. Buradaki kadınların yüzde 42,8?i yaşamının herhangi döneminde fiziksel şiddete maruz kaldığını söylüyor. Kadın cinayetleri ise her yıl artıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu?nun verilerine göre 2015 te 303 kadın öldürüldü.

25 Kasım 1999'dan bu yana bu günün Birleşmiş Milletler'e üye birçok ülke ile birlikte Türkiye'de de 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' olarak anılıyor. 

 

 

Bakanlık kamu spotu ve banner hazırladı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle banner ve kamu spotu hazırlandı. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 25 Kasım 1999'dan bu yana bu günün Birleşmiş Milletler'e üye birçok ülke ile Türkiye'de de 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' olarak anıldığı belirtildi.  Bu anlamlı günün, tüm vatandaşların, kurumların ve devletin kadına yönelik şiddetin karşısında ve şiddet mağdurunun yanında olduğunu göstermesi adına önem arz ettiğine işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi: 

'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamındaki çalışmalarını, 'mevzuat düzenlemeleri, farkındalık oluşturma ve zihniyet dönüşümü, koruyucu ve önleyici hizmetler, şiddet mağdurlarının güçlendirilmesi, sağlık hizmetleri, kurumlar arası iş birliği ve politika geliştirme' başlıkları altında, çok boyutlu olarak, tüm tarafların katkısıyla ve kadına yönelik şiddetin kabul edilemez olduğu inancıyla sürdürmektedir.'

Sporcular 'Kadına Şiddet İnsanlığa İhanettir' pankartıyla çıkacak

Ayrıca AVM ve kent merkezlerine kurulacak stantlarla konuya ilişkin farkındalık yaratılması, Türkiye Basketbol Federasyonu, Türkiye Voleybol Federasyonu ve Türkiye Futbol Federasyonu iş birliğiyle hafta sonu yapılacak müsabakalara sporcuların 'Kadına Şiddet İnsanlığa İhanettir' yazılı pankartlar ile çıkması planlanmaktadır. Ayrıca belediyelerle işbirliği içerisinde 81 ilde billboardlarda 'Kadına Şiddet, İnsanlığa İhanettir' temasıyla konuya dikkat çekilecektir.'

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın himayelerinde 26 Kasım Pazar günü İstanbul Küçükçekmece Belediyesi Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Programı gerçekleştirileceği de kaydedildi.

 

 

Neden 25 Kasım? 

25 Kasım 1960'ta Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı mücadele eden üç kız kardeş Patria, Minerva, Maria Mirabel'in cesetleri bir uçurumun dibinde bulundu. Mirabel kardeşlerin, tecavüz edilerek vahşice öldürüldüğü ortaya çıktı ve onlar diktatörlüğe karşı mücadelenin sembolü oldu. Bütün dünyada yankı bulan bu gelişmeler karşısında Birleşmiş Milletler 17 Aralık 1999'da, 25 Kasım'ın 'Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü' olarak benimsenmesine karar verildi.

 


Mirabel kardeşlerin öldürülmesinden sonra ertesi sabah gazetelerde bu ölümlerin bir kaza sonucu meydana geldiğini anlatan bir haber çıktı. Ama gerçek göründüğü gibi değildi. Mirabel kardeşler, ülkelerinde siyasal özgürlük için kararlılıkla mücadele ederek Latin Amerika'daki diktatör Rafael Leonidas Trujillo'ya meydan okudu .Bu yüzden diktatörlük tarafından zulme uğrayarak pek çok kez hapsedildiler ve en son olarak da 25 Kasım 1960 yılında arabalarından zorla indirilerek tecavüz ve işkenceyle katledildiler. Sonrasında, bu katliam kayıtlara 'araba kazası' olarak geçti.


1981'de Dominik'te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında; 25 Kasım , 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü' olarak kabul edildi. Daha sonra 1985 yılında, BM tarafından '25 Kasım, kadına yönelik şiddetin yok edilmesi için uluslararası mücadele' günü ilan edildi.


Pedro Mir (Dominikli şair) tarafından 'Amén de Mariposas' (Kelebeklerin Amini) adlı, üç kız kardeşin katlini kınadığı şiirinde kullanıldı. Aynı dönemde, Dominik Cumhuriyeti'nde ve Amerika'da en çok satan yazar olan Julia Alvarez, Mirabel kız kardeşlerin hayatını anlattığı romanını In the Time of The Butterflies (Kelebekler Zamanı) yayımladı. Ve bu kitap, Mirabel kız kardeşlerin kelebekler olarak tanınmasına neden oldu. 2000 yılı 25 Kasım'ında Mirabel Kardeşlerin cesetleri doğdukları köye kadın örgütleri tarafından taşındı.

 

25 Kasım 1999'dan bu yana bu günün Birleşmiş Milletler'e üye birçok ülke ile birlikte Türkiye'de de 'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü' olarak anılıyor. 

 

 

Kaynak:AA,CNNTÜRK,ELCEZİRETÜRK

 

 

 


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °