'Bu film ezberleri bozacak'

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle hazırlanan, yönetmenliğini Raşit Görgülü'nün üstlendiği 'Geçmişteki Sır' adlı film 1 Aralık'ta sinemaseverlerle buluşacak.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle hazırlanan, yönetmenliğini Raşit Görgülü'nün üstlendiği 'Geçmişteki Sır' adlı film 1 Aralık'ta sinemaseverlerle buluşacak.

Bosna Hersek ve Türkiye ortak yapımı olan filme ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Görgülü, filmin seyirciye naif bir aşk hikayesi ile savaşın silinmeyen acılarını anlatacağını söyledi.

Görgülü, iddialı bir film yaptıklarını belirterek, 'Bugüne kadar Bosna ile ilgili yapılan sıradan, herkesin bildiği hikayeler yerine film sıra dışı, ezber bozan bir anlatım diliyle seyirci ile buluşacak. Daha önce belgeselini yaptığım çocukların hikayesinden yola çıkarak, onların anlattıklarını birleştirip hikayeleştirdim. İrfan Saruhan hikayeyi senaryo haline getirdi. Yönetmen arkadaşlarım Vedat Demir ve Onur Kök ise hem hikayeyi yazarken, hem de senaryo aşamasında bize çok yardımcı oldular.' dedi.

Çekimleri Bosna Hersek ve İstanbul'da 5 buçuk haftada tamamlanan film çekimlerinin zorlu geçtiğini anlatan yönetmen Görgülü, şöyle devam etti:

'Savaş sahneleri gerçek silahlar ve patlayıcılarla çekildi. Ayrıca Bosna Hersek'te kısa bir süre tehdit altında çalıştık. İllegal küçük mafya çeteleri haraç vermezsek çekimlerimizi durduracaklarını, daha sonra yerel çalıştığımız şirketler de daha fazla para vermezsek çalışmayacaklarını söyledi. Kısa bir süre içinde bu sorunlarımızı ortak yapımcımız Amira Kudumovic çözdü. Türk yapımcı ve yönetmenlere tavsiyem, yabancı ülkelerde film çekmeye karar verdiklerinde iyice araştırıp, ön hazırlık aşamasında iyi çalışsınlar.'

 'Filmimi İngilizce çekerek tüm dünyaya ulaşmak istedim'

Görgülü, filmin cast sürecine de değinerek, 'Oyuncu seçimleri çok uzun sürdü. 5 ülkeden oyuncu seçtik. Türkiye ve Avrupa'daki 2 önemli cast ajansı ile çalıştık. Oyuncu seçimlerinde en çok zorlandığımız başrol oyuncuları oldu. Kafamda çizdiğim karakterleri bulmam çok zaman aldı. Serkan Şenalp ve Natasha Petroviç'le en iyileri bulduğuma inanıyorum.' diye konuştu.

Filmin hazırlık sürecinin ise 2 yıl sürdüğünü kaydeden Raşit Görgülü, şunları aktardı:

'Bu filme çok iyi hazırlandım. Öncesinde 2 belgesel çektim Bosna'da. 2 yıl da masa başı çalışması yaptım. Uzun metraj yönetmenliğime görkemli bir başlangıç yapmak istiyordum. Bunun için bu kadar zor bir hikayeyi seçtim. Yabancı bir ülkede filmi İngilizce ve Boşnakça olarak çalıştım. Aslında deli cesareti ile giriştim bu filme. Zaten sinema da çok akıllı, mantıklı insanların çalışabileceği bir sektör değil, biraz deli olmak zorundasınız. Aslında amacım biraz sınırların dışına çıkmaktı ve bu sebeple filmimi İngilizce çekerek tüm dünyaya ulaşmak istedim.'

Görgülü, 'Sherlock Holmes' ve 'Babil' gibi eserleri beyaz perdeye aktarmak istediğini dile getirerek, 'Ayrıca Fatih Sultan Mehmet'in Bosna fethi sırasında İslamiyeti yaymak için, Bosna'ya yerleştirdiği 40 dervişten biri olan Ayvaz Dede'nin hikayesini sinemaya aktarmak isterim. Bosnalılara göre İslamı seçmelerindeki en büyük etken Ayvaz Dede imiş. İnanılmaz hikayeler anlattılar onunla ilgili. Gerçekten sinemaya aktarılabileceğini düşündüğüm bir konu.' dedi. 

 'Balkan ülkeleri ile ortak çalışmalar yaparak, Avrupa seyircisine daha kolay ulaşabiliriz'

Yönetmen Görgülü, Türk sinemasının Balkanlardaki sinema sektöründen önde olduğunun altını çizerek, 'Balkanlara göre ülke sinemamız fersah fersah ilerde. Bunun tabii ki nedenleri 80 milyon nüfusumuz. Balkanlarda en büyük sıkıntı az üretim. Ortalama bu ülkeler 8-10 film yapıyorlar yılda. Bizde ise 150-160. Fakat az film yapsalar da kaliteli işler yapıyorlar her sene. Büyük festivallerde yer alan, Oscar kazanmış yapımları var. Balkan ülkeleri ile ortak çalışmalar yaparak Avrupa seyircisine daha kolay ulaşabiliriz. Yoksa filmlerimiz iç pazardan öteye geçemeyecek.' ifadelerini kaydetti. 

Yeni bir film projesi üzerine hazırlık yaptıklarını da söyleyen Görgülü, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Aynı zamanda Bosna'da bir ilk olarak film stüdyosu da kuruyoruz. Mimar Sinan'ın dehasını anlatan ve günümüzde geçen tarihi bir aksiyon filmi üzerinde çalışıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan senaryo üzerine yazım desteği aldık. Senaryosunu Bekir Nas kaleme aldı. Büyük bütçeli bir iş, bugüne kadar Türkiye'de buna benzer yapılan bir film hatırlamıyorum. 2019 yazında da çekmeyi planlıyorum. Bosna Hersek'te aynı zamanda bir film şirketi kurdum. Çekimler sırasında yaşadığımız sıkıntıları gördükten sonra böyle bir ihtiyaç olduğunu düşündüm. 2 ay sonra burada bir televizyon dizisine başlıyoruz. Projenin genel yönetmenliğini ve süpervizörlüğünü üstleneceğim. Balkanlara özgü bir durum komedisi. Türkiye?de gösterilir mi bilmiyorum ama bizim bütçelerimiz 5'te 1 oranında düşük. Türkiye bu alanda çok başarılı. Dizi sektörü sinemamızın önünde.'

Raşit Görgülü, Bosna Hersek'te açtığı yapım şirketi sayesinde, bir yönetmen ve yapımcı olarak Türkiye, Balkan ülkeleri ve Avrupa arasında köprü görevi üstlendiğini, Türkiye'den Avrupa ve Balkan seyircisinin beğenebileceği filmlerin haklarını alıp sinemalarda dağıttıklarını da sözlerine ekledi. 

 Geçmişteki Sır

Dram türündeki filmde Serkan Şenalp, Natasha Petrovic, Emir Hadzihafizbegovic, Ufuk Bayraktar, Suzan Kardeş ve Haluk Piyes rol alıyor. 

Filmin konusu ise kısaca şöyle:

'Bir fotoğrafçı olan ve ailesiyle yaşayan genç Ali, geçirdiği genetik bir rahatsızlık sonucu kendini Bosna Hersek?te, sıra dışı ve hüzünlü bir hikayenin içinde bulur. Bosna?yı hiç bilmeyen Ama burada geçmişine dair izleri arayacaktır. Bosna?da yaşamını sürdüren Hana ise onu bu yolculuğunda yalnız bırakmayacaktır.'