Sporcuya, optikçiye müjde! İşte kanunla gelen yeni düzenlemeler!

AK Parti Siyasi ve Hukuk İşler Başkanlığı tarafından ?BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN?LA GETİRİLEN YENİ DÜZENLEMELER? hakkındaki bilgi notu kamuoyuyla paylaşıldı.

Güncel 13.12.2017 11:09:18 0
Sporcuya, optikçiye müjde! İşte kanunla gelen yeni düzenlemeler!

 

Kanunla, Sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerdeki gelir vergisi tevkifatının düzenlendiği 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 72 nci maddesinin uygulama süresinin uzatılması, 'Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin adının 'Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi' şeklinde değiştirilmesi, Ankara'da Sevgi Vakfı tarafından Lokman Hekim Üniversitesi adıyla yeni bir vakıf üniversitesinin kurulması, yaşlılar için aktif yaşam merkezlerinin açılması, Türk Optisyenlik-Gözlükçüler Birliği ve optisyen-gözlükçüler odalarının ilk oluşumlarına açıklık getirilmesi, Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyeti ile Yönetim Kurulunun üye yapısının yeniden belirlenmesi, Yunus Emre Vakfı tarafından yurt dışına gönderilen Vakıf personeline hizmet damgalı pasaport verilmesi ve Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyeti ile Yönetim Kurulunun üye yapısı değiştirildiğinden Mütevelli Heyet ve Yönetim Kurulunun seçimle görevlendirilen mevcut üyelerinin görevlerinin sona ermesi, Tüketicinin taraf olduğu uyuşmazlıklarda, İcra takibinden önce, Tüketici Hakem Heyetine başvuru zorunluluğunun kaldırılmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır. 

İşte kanunla yapılan düzenlemeler ve ayrıntısı... 


SPORCULARA YAPILAN ÖDEMELERDEN YAPILAN GELİR VERGİSİ KESİNTİSİORANLARININ GEÇERLİLİK SÜRESİ UZATILDI  

Gelir Vergisi Kanunu?na göre, sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden kesintiz yapmak suretiyle vergilendirilmesine ilişkin hükmün uygulama süresi 31.12.2017 tarihinde dolmaktadır.

Yapılan düzenleme ile Sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan gelir vergisi kesintisi oranlarının geçerlilik süresi 31 Aralık 2017'den, 31 Aralık 2019'a uzatıldı.  

 


ANKARA MÜZİK VE GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ?NE İLİŞKİN DÜZENLEMELER YAPILDI

  'Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin ismi 'Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi' olarak değiştirildi.  Bu üniversiteye bağlı 'Müzik ve Sanat Eğitimi Fakültesi'nin ismi 'Müzik ve Güzel Sanatlar Eğitimi Fakültesi', 'Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu' ismi 'Müzik ve Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu', 'Güzel Sanatlar Enstitüsü'nün ismi de 'Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü' olarak değiştirildi.  

 


LOKMAN HEKİM ÜNİVERSİTESİ ADIYLA YENİ BİR VAKIF ÜNİVERSİTESİ KURULDU  

Ankara'da Sevgi Vakfı tarafından Lokman Hekim Üniversitesi adıyla yeni bir vakıf üniversitesi kuruldu.

Bu üniversite, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünden oluşacak.

 

YAŞLILAR İÇİN GÜNDÜZ BAKIM MERKEZİ AÇILABİLMESİNE İMKAN SAĞLANDI 

 Sosyal Hizmetler Kanunu'nda değişiklik yapılarak, yaşlılar için de gündüz bakım merkezleri açılabilmesine imkan sağlandı. Sosyal Hizmet Kanununda, Sosyal Hizmet Kuruluşları arasında sayılan ve sadece engelli bireyleri kapsayan ?Aktif Yaşam Merkezi??nin yaşlıları da kapsayacağı yönünde düzenleme yapıldı.

Buna göre engellilerin yanı sıra, yaşlıların da, yaşam kalitesinin artırılması ve sosyal hayata aktif katılımlarına katkı sağlanması amacıyla, gündüz bakım evi açılabilecek  


TÜRK OPTİSYEN-GÖZLÜKÇÜLER BİRLİĞİ VE OPTİSYEN-GÖZLÜKÇÜLER ODALARININ İLK OLUŞUMUNA İLİŞKİN DÜZENLEMELER YAPILDI  

Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği ve Optisyen-Gözlükçüler odalarının ilk oluşumuna açıklık getiren düzenleme yapıldı. Buna göre, optisyenlik mesleği ile ilgili olarak faaliyette bulunan dernekler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içinde genel kurullarını toplayarak, Türk Optisyen Gözlükçüler Birliğinin ilk genel kurulu için meslek mensubu beşer temsilci seçecek.  

Birliğin ilk genel kurulu, Sağlık Bakanlığının daveti üzerine Ankara?da toplanacak ve 9 üyeli Birlik Merkez Yönetim Kurulunun, 5 üyeli Yüksek Disiplin Kurulunun ve 3 üyeli Denetleme Kurulunun asıl ve yedek üyelerini seçecek.  

Birlik Merkez Yönetim Kurulu, seçimden itibaren bir ay içinde toplanarak odalar ile birliğin yurt içindeki ve yurt dışındaki faaliyetleri, organları, görevleri, toplantıları, karar alış usulleri, gelirleri, giderleri, organlar için seçim, seçilme yeterliliği, seçimlerin yapılış usulü, mesleki sicil, hizmet bedellerinin ve aidatın tespiti, disiplin cezaları ile infaz ediliş usulü, odalar ve Birlik ile ilgili diğer iş ve işlemlerle ilgili yönetmelikleri hazırlayacak.  Bu yönetmelikler Sağlık Bakanlığının uygun görüşüyle seçimden itibaren iki ay içinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulacak.  

Birlik Merkez Yönetim Kurulu, en az yüz meslek mensubunun faaliyette bulunduğu yerlerde kurulacak olan optisyen-gözlükçüler odalarının faaliyette bulunacağı iller ile yüzden az meslek mensubunun faaliyette bulunduğu illerin oda bölgelerini tespit ederek, odaların kuruluşunu karara bağlayacak.

 

YUNUS EMRE VAKFI?NIN KARAR ALMA VE UYGULAMA SÜREÇLERİNİ HIZLANDIRMAYA YÖNELİK DÜZENLEMELER YAPILDI  

Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyeti ile Yönetim Kurulunun üye yapısı yeniden belirlendi.  Buna göre Kültür ve Turizm Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı, Maliye Bakanlığı Müsteşarı ile Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı mütevelli heyetin tabii üyeleri olacak.  

Heyetin tabii üyeleri dışında; Cumhurbaşkanı tarafından seçilen beş kişi ve Türkiye Maarif Vakfı tarafından kendi mütevelli heyeti üyeleri arasından seçilen bir kişi, üç yıl süreyle Mütevelli Heyet üyeliğini yürütecek.  Kültür ve Turizm Bakanı, Mütevelli Heyetin başkanı; Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı, başkan vekili olacak. Mütevelli Heyet, başkanın ya da başkan vekilinin daveti üzerine üye tamsayısının yarısından bir fazlasının katılımıyla yılda en az iki defa toplanacak.  

Vakfın Yönetim Kurulunun tabii üyeleri ise Yunus Emre Enstitüsü Başkanı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı ve Dışişleri Bakanlığı Yurtdışı Tanıtım ve Kültürel İlişkiler Genel Müdüründen oluşacak.  

Ayrıca, mütevelli heyetinin, üniversitelerin Türkçe dil öğretim merkezleri başkanları arasından seçeceği bir kişi; eğitim, kültür ve sanat alanında faaliyette bulunan ve Bakanlar Kurulunca kamu yararına faaliyet gösterdiği kabul edilmiş dernek veya vergi muafiyeti tanınmış vakıfların üyeleri arasından seçeceği bir kişi; uluslararası ilişkiler, iletişim, kültür, sanat ve Türk dili alanında çalışmalarıyla tanınmış kişiler arasından seçeceği bir kişi, 3 yıl süreyle Yönetim Kurulu üyeliğini yürütecek.  

Yunus Emre Vakfı tarafından yurt dışına gönderilen vakıf personeline hizmet damgalı pasaport verilebilecek.  Yunus Emre Vakfı Mütevelli Heyeti ile Yönetim Kurulunun seçimle görevlendirilen mevcut üyelerinin görevleri, maddenin yürürlük tarihinden itibaren sona erecek.

 

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURU ZORUNLULUĞU İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER YAPILDI 

 Tüketicinin taraf olduğu uyuşmazlıklarda, İcra takibinden önce, Tüketici Hakem Heyetine başvurunun zorunlu olduğuna dair uygulamada tereddütler oluşmuştur. 

Yapılan değişiklikle; icra iş ve işlemlerine ilişkin hususlarda tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunluluğu aranmaksızın İcra ve İflas Kanunu hükümlerinin uygulanabilmesine imkan sağlandı.  Ayrıca, tüketici hakem heyetlerine başvuru için belirlenen parasal sınırlar yükseltildi. 

Buna göre değeri 4.000 TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerine, 6.000 TL'nin altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine, büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise 4.000 TL ile 6.000 TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunlu olacak. Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamayacak.

 

HABER: YASEMİN ALTUN

 

 

 


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °