'Bugün bu hayal gerçek oluyor!'

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde, üye ülkeler arasında savunma alanında iş birliğini daimi hale getirmeyi öngören Yapılandırılmış Daimi İşbirliği (PESCO) projesi uygulamaya konuldu.

 

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, burada yaptığı açıklamada, Avrupa ortak savunmasına ilişkin düşüncenin yarım asır önce ortaya çıktığını ancak karşılaşılan bazı sorunlar nedeniyle gerçekleşemediğini ifade ederek, 'Bugün bu hayal gerçek oluyor' dedi.
 

28 üyeli AB'nin devlet ve hükümet başkanları, Brexit, sığınmacılar, Kudüs, Rusya, savunma, sosyal ve ekonomik konuları görüşmek üzere Brüksel'de AB Konseyi binasında toplandı. 

Zirvede ilk olarak, savunma politikası kapsamında Yapılandırılmış Daimi İş Birliği (PESCO) projesi ele alındı. İlk oturum sonrası liderler ve PESCO komutanlarının katılımıyla, projenin hayata geçirilmesi dolayısıyla tören düzenlendi. Tören sonunda liderler ve komutanlar aile fotoğrafı çektirdi. 

'BUGÜN BU HAYAL GERÇEK OLUYOR'

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, burada yaptığı açıklamada, Avrupa ortak savunmasına ilişkin düşüncenin yarım asır önce ortaya çıktığını ancak karşılaşılan bazı sorunlar nedeniyle gerçekleşemediğini ifade ederek, 'Bugün bu hayal gerçek oluyor. Bugün, Avrupa savunmasını inşa etme irademizin pratikteki karşılığı olan Yapılandırılmış Daimi İş Birliğini yani PESCO'yu başlatıyoruz.' dedi. 

Tusk, PESCO'nun AB ve müttefikleri için iyi, düşmanları için ise kötü haber olduğunu ifade etti. 

25 ÜLKE KATILDI, 3 ÜLKE DIŞARIDA KALDI

PESCO'ya Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İrlanda ve Portekiz katılırken, İngiltere, Malta ve Danimarka dışarıda kalmayı tercih etti. 

ÜYE ÜLKELERE BİRLİKTE SAVUNMA KABİLİYETLERİNİ GELİŞTİRME İMKANI VERİYOR

Üye ülkeler arasında güvenlik iş birliğini artırmaya imkan sağlayacağı belirtilen PESCO, aynı zamanda üye ülkelere birlikte savunma kabiliyetlerini geliştirme, ortak projelere yatırım yapma ve silahlı kuvvetlerinin harekata hazırlık durumunu güçlendirme imkanı verecek.

PESCO'ya katılan ülkelerin ilk etapta 17 projeye imza atarken, bu projelerin eğitim, kabiliyet gelişimi ve savunma alanında harekat hazırlık durumunun güçlendirilmesine yönelik olduğu belirtildi.

TRUMP ETKİLİ OLDU

PESCO'nun bu dönemde hayata geçirilmesinin sebebinin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'nın savunmasına diğer Washington yönetimlerinin aksine önem vermemesi olarak gösteriliyor.