Tarih: 08.01.2018 10:00

Enpolitik.com, esnaf odalarının da nabzını tutuyor!

Facebook Twitter Linked-in

 

Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası, yarın başkanını seçecek. Görevdeki Başkan Bayram Karakaş, enpolitik.com'dan Yasemin Altun'a odadaki seçim telaşını anlattı.

Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Bayram Karakaş, temsil ettikleri berber esnafının sorunlarına dikkat çekmek ve bu sorunlara çözüm üretilmesine katkı sağlamak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek, 'Yeni dönemde de ortak aklı kullanarak sorunları çözmek yönünde çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.' dedi. 

 

 

 'Her zaman berber esnafımızın sorunlarına çözüm üretmek için samimi bir gayretin içinde olduk. Sorunlarıyla dertlendiğimiz berber esnafımızla 9 Ocak salı günü MEB Kampüsü Şura Salonu'nda kucaklaşacağız. Gerçekleşecek seçimli olağan genel kurulumuzun tüm esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlı olmasını dileyerek, tüm esnaf ve sanatkârlarımızı genel kurulumuza katılmaya davet ediyorum.' diyen Karakaş, berber esnaf ve sanatkarın sorunlarının çözümünün gerçekten aciliyet taşıdığını belirtti.

 

DÜKKANLARIN AÇILMA VE KAPANMA SAATLERİ 


Berber esnafının başlıca sorunlarını anlatan Karakaş,  çözüm önerilerini de büyük bir heyecanla şöyle anlattı:

 

'Berber Esnafımızın en önemli sorunlarından bir tanesi de yıllardır çözmeye çalıştığımız ama bir türlü çözüme kavuşturamadığımız pazar tatili ve çalışma saatlerinin çok uzun süreli olması (dükkânların açılma ve kapanma saatleri) sorunu. Bununla ilgili olarak 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 25'nci maddesi ile 394 sayılı Hafta Tatili Kanunu hükümlerinin perakende işletmeler açısından uygulanmayacağı düzenlenmesi getirilerek, berber esnafımızda hafta tatili ruhsatlarından muaf tutulmuş ve pazar günleri de işyerlerini açmalarının önü açılmıştır. Diğer taraftan ise hafta sonu tatilini yapmak isteyen esnaf buna karşı gelmekte ve berberlik mesleğini icra edenler için pazar günlerinin tatil olmasını istemektedirler. Dolayısı ile Pazar tatili konusunda mesleki odalarımız ile üyeleri arasında ciddi boyutlarda sorunlar yaşanmaktadır. Çalışma saatlerinin her ne kadar ? Meslek kuruluşlarının müşterek teklifi üzerine yetkili idarenin görüşü alınmak suretiyle vali tarafından belirlenebileceği ve esnaf ve sanatkâr işletmelerinin çalışma saatlerinin belirlenmesinde, meslek kuruluşunca ilgili esnaf ve sanatkâr odasının görüşünün alınacağı hususu düzenlense de? birçok ilde bu düzenlemeyle ilgili olarak odalarımız halen sıkıntı yaşamaktadırlar. Bunun için Hafta tatilinin ?uyulması zorunlu mesleki kararlar?  arasında yer almasının sorunu çözeceği inancındayız.

 

İŞYERİ ÇALIŞTIRMA RUHSATLARI 


İş yeri çalıştırma ruhsatları yerel yönetimlerin yetkileri dâhilinde olduğu için dükkân sayıları ve mesafeler arasındaki kontroller yapılmamaktadır. Bu nedenle de ihtiyacın üzerinde açılan dükkânlar kendi aralarında haksız rekabete sebep oldukları için olumsuzluklara yol açmaktadır. Konu ile ilgili sıkıntıların giderilebilmesi için ya esnaf kuruluşlarına tam yetki verilmeli, ya da esnaf kuruluşları ile yerel yönetimler arasında tahdit komisyonları kurulmasının olumlu olacağı inancındayız.

 

                                   

 

KDV VE ÖTV ORANLARI  DÜŞÜRÜLMELİ 


Berber ve Kuaförün kullandığı levazımat malzemesi ve diğer tüketim malzemelerinde KDV değerinin  yüzde 18, ÖTV'nin de yüzde 20 olması nedeniyle esnafımız bu yükün altında ezilmekte olup,  ayrıca kozmetik sektöründe kredi kartlarından yapılan alışverişlerde de taksitlendirme imkânı kaldırıldığı için esnaflarımız toplu malzeme alımlarında da maddi anlamda ciddi sıkıntılar çekmektedirler. Esnafımızın bu yükünün biraz olsun hafifletilebilmesi için, dayanıklı tüketim mallarında, gıda ve mobilya sektöründe  %8 olan KDV?den üyelerimizin de faydalanmalarını istemekteyiz. Emeğimizin KDV?sinin  yüzde 18?ler den  yüzde 8?lere veya  yüzde 10?lara düşürülmesi ve ÖTV oranında da indirim sağlanması ve esnafımız için kozmetik sektöründeki taksitlendirmenin ticari kartlarla değil de, bireysel kredi kartları ile yeniden başlatılmasının üyelerimizin menfaatine olacağı kanaatindeyiz.

 

FİYAT TARİFELERİNİN TESPİTİ 


5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Kanununda ?Fiyat tarifelerinin tespit şekli başlıklı 62' inci maddesinde belirtilen Fiyat tarifeleri, uygulanacak azami hadleri gösterir ibresi? fiyat tarifesine tabi olan esnafımızı zor durumda bıraktığından, tarifeye uyan esnafımız bulunmamaktadır. Bahsi geçen kanun maddesine fiyat tarifesine tabi olan meslek dallarında ?azami ve asgari hadleri gösterir ibaresi? konularak çıkan ücret tarifesinin uygulanmasını ve tarifeye uyma mecburiyet getirilmesini istemekteyiz.

 

BAĞ-KUR'LU ESNAFA EŞİTLİK 


Bağ-kur'lu esnafımız, SSK'lı lara oranla daha çok prim ödeyerek daha geç emekli oluyor ve Emekli olduğu zaman da SSK emeklilerinden daha az maaş alıyorlar, üstelik SSK'lı ve Emekli sandığı Çalışanları gibi başlarına bir kaza geldiği zaman veya rahatsızlandıkların da ki istirahat süresince Devletten iş görememezlik rapor ücretini alamamaktan şikâyetçiler. Bağ-kur'lu esnafımızın emekliliğine son 3,5 yıl kala SSK'lı olarak çalışıp emekli olmasındansa   BAĞ-KUR'luyken SSK'lı çalışanlar ile aynı şartlarda emekli olmaları ve emekli maaşlarının da buna göre düzenlenmesi ve iş görememezlik sürecinde SSK'lı ile Emekli sandığı çalışanlarının hakları gibi haklar sağlanması kanaatindeyiz.

 

KORSAN ENGELLENMELİ 


Yeni işyeri açan kişiler vergi dairelerine giderek hiçbir belge aranmaksızın kayıt yaptırıyorlar ve korsan tabiri ettiğimiz dükkânlar açılmaya başlıyor. Vergi dairelerinin yeni işyeri açan kişilerden ustalık belgesi veya oda faaliyet belgesi isteme zorunluluğunun olmasını istiyoruz, ya da ilk kayıt önceliğinin Mesleki Odalarımıza verilmesi gerekmektedir. Oda kayıtlarında evraklar düzenlenip sicil tasdiknameleri hazırlanarak üye esnaf sicile gönderilmelidir. O zaman kayıt dışının önüne geçilip haksız rekabeti bi nebzede olsa önleyebiliriz.

 

 

HABER: YASEMİN ALTUN

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —